Perişoare în sos de smântână

Perisoare in sos de smantana reteta
Ingrediente reteta Perisoare in sos de smantana:
  • pentru perisoare
  • 500 g carne tocata
  • 100 g orez
  • un ou
  • o ceapa
  • 1/2 legatura marar
  • 1/2 legatura patrunjel
  • 2 linguri faina
  • sare si piper
  • pentru sosul de smantana
  • 400 ml smantana (ideal smantana pentru gatit)
  • doua cepe
  • o lingura faina
  • ulei, sare si piper
Perisoare in sos de smantana ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Perisoare in sos de smantana?!? Daaa! :D Mi-am permis sa anticipez intrebarea sau nedumerirea unora dintre cei care vor citi reteta si am raspuns plin de satisfactie. Asta deoarece ma bucur tare mult ca exista o astfel de reteta - imi plac perisoarele suficient de mult incat sa prepar din cand in cand o ciorba de perisoare, insa aceasta nu ma atrage in mod deosebit si nu am avut vreodata senzatia ca as pofti sa mananc asa ceva; pe cand perisoarele in sos de smantana se muleaza perfect pe gusturile mele si chiar imi par a fi o reteta la care sa poftesti atunci cand vrei ceva bun de mancare. Reteta are doua etape distincte: prepararea perisoarelor si prepararea sosului, insa niciuna dintre acestea n-ar trebui sa puna mari probleme nici macar celor incepatori intr-ale gatitului. Prepararea perisoarelor. Punem intr-un vas o jumatate de kilogram de carne tocata si un ou (care are rolul de a "lega" perisoarele). Adaugam o ceapa tocata foarte marunt, 100 g de orez (pe care in prealabil l-am spalat in mai multe ape) si verdeata tocata marunt (o jumatate de legatura de marar si o jumatate de legatura de patrunjel). Amestecam foarte bine ingredientele perisoarelor, avand grija sa le condimentam dupa gust cu sare si piper. Din compozitia rezultata formam cu mana perisoarele (adica niste bilute de marimea unei nuci) pe care le tavalim prin putina faina (deoarece perisoarele vor fi foarte lipicioase, este bine sa ne umezim mainile cu apa atunci cand le modelam). Punem o cratita cu apa la foc si adaugam perisoarele in momentul in care apa incepe sa fiarba. Le lasam sa fiarba timp de aproximativ 10-15 minute, la foc mediu, iar in acest timp ne ocupam de sosul de smantana. Prepararea sosului pentru perisoare. Tocam doua ceape si turnam cateva linguri de ulei intr-o tigaie pe care-o punem la foc. Dupa ce uleiul s-a incins, adaugam ceapa tocata si o calim doua-trei minute (pana atunci cand observam ca ceapa se inmoaie), apoi adaugam o lingura de faina si amestecam energic. Peste ceapa cu faina adaugam aproximativ 300 ml din apa fierbinte in care am fiert perisoarele si amestecam pentru a nu se forma cocoloase (cantitatea de lichid depinde si de cat de mare este lingura folosita pentru masurarea fainii sau de cat de plina a fost lingura, ideea este ca trebuie sa obtinem o consistenta asemanatoare cu cea pe care o are ciulamaua - nici groasa, nici subtire). Dupa ce sosul cu faina a fiert cateva minute la foc mic, turnam 400 ml de smantana. Aducem sosul de smantana la fierbere si atunci este momentul sa punem perisoarele (foarte bine scurse de apa in care au fiert). Din acest moment mai lasam la fiert perisoarele in sos timp de aproximativ zece minute, tot la foc mic, saram si piperam. Nu este neaparat obligatoriu, insa la aceasta reteta este de preferat sa folosim o smantana dulce pentru gatit (se gaseste la cutie, la fel ca frisca lichida) pentru ca aceasta se comporta foarte bine la fierbere (nu se taie/ branzeste). Ar mai fi si o varianta mai putin dietetica a retetei de perisoare in sos de smantana (mai putin sanatoasa, insa mult mai gustoasa). Aceasta presupune ca perisoarele sa fie prajite in ulei, in loc sa fie fierte in apa - singura diferenta este felul in care procedam cu orezul: fie renuntam la acesta (deoarece nu se inmoaie doar daca este prajit in ulei), fie il fierbem inainte de a-l pune in compozitia perisoarelor. Sunt curios ce varianta veti alege voi :)
Perisoare in sos de smantana reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete culinare!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

18 comentarii:

  1. Cu siguranta e minunata reteta ta ; eu am facut perisoare in sos alb dar fara orez si nici nu le-am fiert , dar nici prajit ... a fost fff bun , dar voi testa si reteta ta , Robert .
    Wk frumos si bun !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Diana, pare ca tu ai simplificat si mai mult reteta si stii cat imi plac mie retetele simple... :) Daca incerci si varianta mea, sa-mi zici daca merita efortul suplimentar.

      Ștergere
    2. Dupa 3 ani am dorit sa mananc din nou asa ceva , dar respectand reteta ta . Am dorit s-o fac publica si pe FB , dar n-am gasit rubrica:( . Oare s-o caut pe pagina ta si sa-i dau share? Diana

      Ștergere
    3. Deci stai bine cu memoria, daca ti-ai amintit unde ai gasit reteta :) Cred ca merge s-o cauti si pe pagina de FB, insa mai simplu e sa schimbi pe varianta de desktop (e link jos de tot) si sa dai share de acolo (banuiesc ca esti pe mobil, de aceea nu-ti apare).

      Ștergere
  2. ai imaginatie, ce sa mai zic!!! cred ca voi incerca varianta prajita, pe mine personal ma atrage mai mult :P ; dupa testare/degustare revin cu un comentariu; oricum, multam fain pt idee!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie-mi plac mai mult perisoarele prajite, insa n-am scris asta in reteta din gandindu-ma ca multa lume se asteapta ca eu sa fiu cel care incurajeaza gatitul sanatos. Asa ca am zis sa incerc si varianta mai dietetica a retetei de perisoare in sos :) Bineinteles, n-o publicam pe blog daca nu-mi placea (in cei aproape trei ani s-au strans o gramada de retete pe care nu le public din cauza faptului ca nu sunt multumit de rezultat).

      Ștergere
  3. Mmmmmmm...bun, bun, bun!!!
    Voi incerca reteta maine si voi reveni cu impresii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Spor la treaba maine si sper ca perisoarele sa faca impresie buna!

      Ștergere
  4. Arată foarte bine, așa că am să le probez cât de curând, doar că și eu aș prefera să le prăjesc cumva înainte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi place sa vad ca suntem mai multi cei care mai facem si astfel de alegeri :) Astazi mi-a scris cineva pe fb ca nici smantana n-ar fi indicata, cred ca mi-as fi luat imediat "unfriend" daca spuneam ca-mi plac si perisoarele prajite... :D

      Ștergere
  5. Răspunsuri
    1. Bineiteles, merge orice garnitura credem ca ne-ar placea :) Eu am ales niste castraveciori murati.

      Ștergere
  6. Stii de ce te vizitez rar? Ca ma omori, sunt la dieta si pur si simplu imi faci creierul praf cu astea. Dupa ce ajung la greutatea "ideala", o sa mai slabesc 5kg ca sa pot sa le pun la loc. Cu chiftele si smantana.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hahaha, buna ideea de a slabi preventiv inca 5kg... insa nu stiu daca 5 sunt suficiente, am in plan publicarea unor retete irezistibile in luna august :D

      Ștergere
    2. Irezistibil mi se pare si cartoful prajit in perioada asta. Ma linistesc cu ceva pui la cuptor si-o salata. Treburi simple, fara multe grasimi. Si sa stii ca e un target bun sa slabesc cu 5kg mai putin, ca ma gandesc... iti dai seama ce orgii culinare pana le pun la loc?

      Ștergere
    3. Eu ma cam feresc de cuptor si aragaz acum, pe caldura, asa ca incerc sa mananc cat mai multe salate. Da` nu pot trai numai cu salata, din pacate... :) la un moment dat ma satur si ma apuc sa gatesc ceva mai consistent (perisoare in sos de smantana).

      Ștergere
  7. perisoarele se tavalesc prin verdeata tocata ca sa nu ti se lipeasca de mana

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)