- un kg midii
- 50 g unt
- 100 ml vin alb
- 1/2 lamaie (doar zeama)
- 1/2 legatura patrunjel
- un ardei rosu
- 4 catei de usturoi
- sare si piper
Privind imaginile retetei, cred ca nu mai este nevoie sa spun cat de simplu de preparat este aceasta reteta de midii cu vin si usturoi. Poate, pentru cei care nu stiu, ar trebui doar sa spun ca midiile sunt o specie de scoici pe care le gasim si in Marea Neagra (majoritatea insa le gasim in super si hipermarket). Locuind in Constanta, eu gasesc sa cumpar midii si la 8 lei/kg, iar prin tara am vazut preturi intre 12-18 lei - pretul nu este unul prohibitiv si ne-am putea rasfata uneori cu o astfel de mancare (un kg de midii ajunge pentru doua portii). Reteta mi se pare si satioasa, nu este neaparat o mancare de fite, pe care sa o manance doar cei cu obraz subtire. Inainte de a incepe prepararea retetei propriu-zise, va trebui sa pregatim midiile. Pregatirea midiilor inseamna ca va trebui sa le spalam si sa le curatam de depunerile de calacar, de eventualele alge si de "mustatile" cu care acestea se prind de stanci. In incercarea mea de a indeparta cu usurinta calcarul, am folosit lama unui cutit pentru a le razui si apoi le-am frecat cu un burete de sarma (este indicat sa curatam cat mai bine midiile, insa asta nu inseamna ca va trebui sa pierdem foarte mult timp pentru a le curata impecabil). Trebuie sa spalam midiile in apa rece, altfel acestea s-ar deschide la contactul cu apa calda. Punem la incins o tigaie incapatoare in care topim 50 de g de unt. Peste untul topit adaugam patru catei de usturoi tocati si un ardei rosu taiat bucatele (daca ne plac midiile mai condimentate, atunci putem adauga si un ardei iute). Le calim cateva minute la foc mediu, pana observam ca incep sa se inmoaie, apoi turnam 100 ml de vin alb. Saram si piperam dupa gust, lasam sosul midiilor sa dea in cateva clocote si apoi adaugam kilogramul de midii spalate si curatate anterior. Amestecam sosul cu midiile, acoperim tigaia cu un capac si lasam midiile la fiert la foc mediu in jur de 5-10 minute, timp in care midiile ar trebui sa se deschida. Stoarcem o jumatate de lamaie si, dupa ce midiile sunt facute, punem zeama de lamaie si o jumatate de legatura de patrunjel tocata marunt. Este important de stiut faptul ca midiile se altereaza foarte repede si, pentru a evita orice problema, trebuie sa le mancam proaspete. Am vazut ca parerile sunt impartite, insa majoritatea celor care-si dau cu parerea spun ca midiile ar trebui sa fie vii atunci cand le cumparam si le gatim. Este foarte simplu sa verificam daca o midie este vie sau nu: in situatia in care midia este deschisa atunci cand o cumparam, este suficient sa o atingem cu degetul si aceasta va reactiona imediat, inchizandu-se. Dupa ce le tinem la foc, acestea bineinteles ca vor muri si atunci ar trebui sa se deschida, midiile care nu se deschid se presupune ca ar fi fost deja moarte in momentul in care au fost puse in tigaie si deci ar trebui aruncate.
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de mancare cu fructe de mare!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
Unde gasesti in Constanta midii cu 8ron/kg ?
RăspundețiȘtergereAm facut de mai multe ori reteta si e buna, dar prefer totusi rapana ! :)
La intersectia din Tomis 3, pe partea cu Blv. Tomis (in partea de NE a intersectiei, cea dinspre Boema si Integra). Mi se pare ca se numeste "La Pelicanu` si am inteles ca ar avea un magazin deschis si in Piata Grivitei.
ȘtergereDaca e sa aleg, atunci si eu prefer rapana. Insa am ales midiile pentru reteta pe care aveam de gand s-o public datorita faptului ca rapanele nu cred ca se gasesc prea usor prin tara... Iar eu vreau ca retetele sa fie puse in practica de catre cei care le citesc, nu doar sa-i fac sa saliveze :)
In Bucuresti costa 50-60 lei/kg, ce diferenta
RăspundețiȘtergereMda, chiar e cam mare diferenta... dar cum vara bucurestenii invadeaza Constanta in week-end, la plecare ar puteam cumpara si niste midii ieftine :) Am scris mai sus unde este pescaria din care ma aprovizionez eu.
ȘtergereNu cred ca e vorba de midii. Astea sunt ieftine, in jur la 10 lei/kg. Probabil va referiti la stridii bretone, scoici Saint-Jacques, etc. Nici chiar vongolele nu ajung la 50 lei.
ȘtergereCu siguranta doamna nu se refera la midii, in acest caz. La Carrfour 1kg costa 9,80 lei. Am cumparat in urma cu doua saptamani.
RăspundețiȘtergereParca prea era mare diferenta de pret... deci totusi se pot gasi midii ieftine si in Bucuresti. Iti multumesc pentru informatie, poate astfel mai multa lume va fi tentata sa incerce aceasta reteta.
ȘtergereFoarte-foarte bun!
RăspundețiȘtergereMidiile sunt bune si umplute cu carne tocata, patrunjel, o felie de paine inmuiata in lapte si stoarsa +sare si piper sau paprika apoi legate cu ata ca sa stea inchise si gatite intr-un sos simplu de ceapa si bulion cu sare si vreo 4 frunze de busuioc.In afara de timpul pt umplut si legat in 40 de min. e gata si cu un pic de paine, dintr-un kg de midii si 0,5kg de carne mananca toata familia.Reteta e originala italiana si sper sa placa la toti cei care o vor incerca.
RăspundețiȘtergereDe incercat midiile umplute, multumim pentru idee! Reteta ar putea fi numita "midii legate", ar deveni si mai atractiva :)
Ștergere5-10 minute la fiert ? Hmm......
RăspundețiȘtergereAltii mananca midiile crude, deci nu trebuie sa-ti faci griji... :)
ȘtergereEu locuiesc in spania si aici se consuma o mare varietate de fructe de mare. Noi in casa facem o reteta de midii f. simpla si ies foarte gustoase: Pe fundul unei oale se face un pat din 2-3 frunze de telina cu coada cu tot taiate marisor, o ceapa sau o bucata de praz taiate solzi, cateva boabe intregi de piper, o bucatica de ardei iute numai cat sa dea un pic de usturime doar ptr cei care suporta, se stoarce o jumatate de lamaie, se pune aproape jumatate de pahar de apa, nu mai mult ptr ca midiile proaspete elibereaza ele destul lichid, se toarna midiile, se pune capacul si se pun la foc mediu, nu mai mult si se lasa pana cand se deschid si capata culoarea galben- portocalie. Se scot intr-un castron, se toarna si zeama fara resturile de verdeata se presara cu patrunjel verde si " a comer". Sunt extraordinar de bune iar zeama este o minunatie. Aici am vazut niste emisiuni culinare la televizor in care oamenii sunt sfatuiti sa nu mai spele midiile deoarece vin ele pregatite si spalate in apa de mare, deoarece spalarea cu apa dulce le ia din savoare. Iar prin gatirea termica dispar si eventualii microbi.
RăspundețiȘtergereIn primul rand, mii de multumiri pentru reteta ta de midii, intotdeauna sunt atras de retetele simple. Este posibil sa nu mai fie nevoie de spalarea midiilor, insa parca nu-mi vine totusi sa ma las la mana vanzatorilor... poate ar trebui sa-mi iau doi-trei litri de apa din mare si la le spal cu ea :)
Ștergere