Ciorbă de varză dulce

Ciorba de varza dulce reteta
Ingrediente reteta Ciorba de varza dulce:
  • 1/2 varza (de aproximativ 500 g)
  • o ceapa
  • 2 morcovi
  • un ardei
  • 250 ml rosii in suc propriu
  • o legatura marar
  • ulei, sare si piper
Ciorba de varza dulce ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Dupa ce ca ciorba de varza dulce nu mi se pare ca ar fi vreo mare delicatesa, de ceva vreme tot aud si ca este foarte des folosita in curele de slabire, asa ca nu e de mirare faptul ca am tot evitat sa gatesc aceasta reteta. Ca barbat, pe mine nu ma intereseaza curele de slabire absolut deloc, insa am zis ca ar fi timpul sa le fac pe plac celor care mi-au cerut reteta de-a lungul timpului. Si nu e doar o favoare facuta cititorilor, am si motivele mele: ciorba de varza este o reteta simplu de preparat, este mai gustoasa decat te-ai astepta si imi aduce aminte de vacantele petrecute la tara in copilarie. Incepem prin a toca fideluta o jumatate de varza dulce (jumatate de kilogram inseamna o varza destul de mica). Apoi tocam dupa preferinte un ardei, o ceapa si doi morcovi (eu am dat morcovii pe razatoare). Punem intr-o oala cateva linguri de ulei, o punem la foc si adaugam ceapa, morcovul si ardeiul atunci cand uleiul s-a incins. Le lasam la calit la foc mediu timp de cateva minute, atat cat sa se inmoaie putin. Daca dorim sa folosim ciorba de varza intr-o cura de slabire, atunci va trebui sa renuntam la cele cateva linguri de ulei si nici nu vom mai cali legumele. Punem la incalzit doi litri de apa si o turnam in oala de ciorba dupa ce s-au inmuiat legumele (este bine sa adaugam apa calda pentru a nu opri procesul de preparare termica). Imediat dupa ce punem apa, adaugam si varza tocata. In functie de cat de mare este jumatatea de varza folosita, este posibil sa mai fie nevoie sa completam cu apa. Lasam ciorba de varza la fiert pentru aproximativ 20-30 de minute, dupa care adaugam 250 ml de rosii in suc propriu (putem folosi si bulion, suc de rosii sau rosii proaspete). Mai tinem ciorba la fiert timp de zece minute, apoi luam cratita cu ciorba de varza de pe foc si adaugam o legatura de marar tocata marunt. In functie de sezon si de gusturile fiecaruia, aceasta ciorba poate fi preparata si cu varza murata. In cazul in care nu ne dorim neaparat sa obtinem o reteta de post, la ciorba de varza murata putem adauga afumatura si smantana.
Ciorba de varza dulce reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de ciorba!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

45 de comentarii:

  1. Ce bine arata! Voi face si eu intr-o zi!

    RăspundețiȘtergere
  2. Dupa aspect , nu poate fi decat delicioasa si daca-i mai adaugi si niscaiva smantana , mmmmmmmmm :))Imi si ploua-n gura

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu m-am abtinut sa pun smantana in ciorba asta, am vrut sa fie o retete de post :D Cu smantana, ciorba de varza e incomparabil mai gustoasa...

      Ștergere
    2. Multumesc tuturor pentr-u aceasta reteta minunata

      Ștergere
  3. Si eu gatesc felul acesta de ciorba doar ca ii zic pur si simplu "varza". In familia mea (adica in Iasi), cand spunem ca gatim "varza" intelege toata lumea la ce ne referim. Insa vad ca majoritatea persoanelor pe care le stiu din Bucuresti nu gatesc si nici n-au auzit de acest mod de a gati varza. Chiar aseara am facut varza cu afumatura. Te lingi pe degete :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vazut ca foarte multe mancaruri difera de la o regiune la alta sau, daca sunt la fel, atunci numele lor este diferit. La mine in familie prin "varza" intelegem o varza calita :)

      Ștergere
    2. Si la mine la fel. 'Varza' = ciorba de varza . :) ....

      Ștergere
    3. Si la Galati tot "varza" ii spunem, desi la reteta prezentata ii mai adaugam si putin bors, si un ardei iute alaturi si e dementiala. La mine in famile se gateste foarte des vara, pentru ca e o mancare usurica si de facut si pentru bila.

      Ștergere
  4. chiar acum ma apuc de gatit ciorbica de varza!

    RăspundețiȘtergere
  5. Miamyyyy.....fac si eu zilele acestea. Dar se poate sa nu calesc legumele? Pot sa le pun direct la fiert?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cristina, vad ca Deliutza ti-a raspuns deja - nu trebuie neaparat sa calesti legumele pentru ciorba de varza.

      Ștergere
  6. imi ploua in gura o sa fac si eu maine.nu e neaparat sa calesti legumele le poti pune si direct la fiert.pofta buna tuturor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Si eu am început de azi o dieta cu apa calda si lamaie la care o sa adaug si aceasta reteta care arata atat de bine...sper sa si reusesc sa slabesc, voința exista dar vom vedea pe parcurs...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mult succes, la cat mai multe kilograme pierdute! Cu siguranta ciorba de varza arata mai bine decat apa cu lamaie :)

      Ștergere
    2. Buna "Barbat la cratita"!
      Chiar acum am taiat varza dulce fideluta si m-am gindit sa ma uit putin pe net, cum prepara alte pers. ciorbica de varza.
      In mic si mare, c-am la fel peste tot.....eu pun marar la varza calita, iar la ciorbitza pun cimbru .
      Tot din cauze dietetice o pun in practica, dar eu personal las sa curga Kg incet si calesc putin toate legumele in 2-3 ls ulei de raps si fierb citeva costite afumate cu putina grasime, pe care le adaog supei, in acest fel mi-se pare dieta mai usor de suportat.Ca de altfel sint o mincacioasa, maaaaaaaare...greu sa ma abtin cind e vb. de gatit, mai ales la prajituri...cred ca nu ma intrece nimenea :-)))
      Toate cele bune si miii de multumiri pt. retete si fotos!
      Laura S.

      Ștergere
  8. Perfecta. dupa ce adaug smantana si bacon! Multumesc de pont.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! Ar fi pacat sa mancam ciorba de varza doar atunci cand vrem sa slabim...

      Ștergere
  9. buna seara, cautam retete cu ciorba de varza ptr slabit, si am ajuns aici. mama mea, da la cum arata,cred ca mai pun vreo2 kg in loc sa slabesc.foarte tare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara (desi, nu stiu cat de buna e, daca intalnirea noastra te face sa pui 2 kg :)) ). Pe de alta parte, ciorba de varza dulce nu e singura metoda de slabit, cu siguranta sunt si alte metode mai putin gustoase care pot "topi" inclusiv surplusul de 2 kg :D

      Ștergere
    2. Multzumesc mult de raspuns.Eu nu ca asi avea tocmai nevoie de slabit(am 58 de kg la 170cm), dar stii cum suntem noi fetele. vrem mereu perfectziunea.si chiar cautam celebra supa de varza, dar tu cu supa ta m-ai lasat gata.Mai bine o prepar, o mananc si ma delectez cu gustul, decat apa chioara cu varza si moarta de foame.A, am uitat sa ma semnez, sunt Maia.

      Ștergere
    3. Bravo Maia ,cu retetele lui Robert nu poti sa ramai indiferenta.Cine intra pe blogul lui, trebuie sa stie ca aici se mananca bine, nu gluma"HI HI HI". Robert, ma faci sa gatesc in fiecare zi.( nu ca sunt tocmai in forma in bucatarie, dar tu ma faci sa vad totul ca fiind ceva usor ).Cu stima, cea care te deranjeaza in ultimul timp, Gianna

      Ștergere
    4. Haha, am vrut si eu perfectiunea atunci cand am scris reteta mea de ciorba de varza, insa se pare ca n-am reusit :D Reteta ar fi fost cu adevarat perfecta daca ar fi continut 0 calorii - sau ar fi provocat repulsie si ne-ar fi facut astfel sa ne piara pofta de mancare :)) Oricum, Maia, imi place concluzia ta! ;)

      Ștergere
    5. Gianna, nu-i deloc neplacut sa fii deranjat cu mesaje laudative :) Si e placut sa vad ca am reusit sa-mi atung scopul: acela de a reusi sa scriu retetele in asa fel inact lumea sa realizeze cat de simplu este de fapt gatitul. Parerea mea este de noi ne complicam singuri viata in bucatarie, iar la un moment dat ajungem sa nu mai vedem padurea din cauza copacilor :)

      Ștergere
  10. Deci...pana la urma, se poate slabi cu aceasta reteta lafel de bine ca si cu originala reteta de ciorba de varza, care promite 7kg pierdute in 7 zile?? Aceea nu imi place deloc, nici nu o pot manca de scarba, si de-aia zic..poate cu aceasta voi reusi vreo performata, cine stie :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu sunt nutritionist, insa stii cum se zice, la pomu` cautat sa nu te duci cu sacu` ;) Mira-m-as sa slabesti 7 kg in 7 zile mancand ciorba de varza minune, insa noua, oamenilor, ne place sa credem in minuni :D Cu siguranta nu vei slabi in "in halul asta" mancand ceva atat de gustos precum ciorba mea de varza, insa macar o vei manca cu placere... Pana la urma, intram intr-un cerc vicios: suntem nefericiti daca nu slabim, insa apoi suntem slabi dar nefericiti pentru ca mancam ceva care ne produce scarba...

      Ștergere
  11. Merge ciorba de varza mai ales daca punem si costita afumata si zarzavaturi in ea iese de minune

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pana la urma, nu toti mancam ciorba de varza pentru a slabi :) Clar, costita aia afumata face minuni cu reteta asta!

      Ștergere
  12. Am facuto ,si a iesit foarte buna, doar varza inainte sa o pui sa fiarba trebuie spalata si pusa cu un pic de sare 15min ,asa se mai inmoaie si fierbe inainte(asta am invatat de la mama).
    Salutari

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna ziua la toata lumea. Am facut azi ciorba, si am adaugat si un pic de scaritza afumata si ceva carne de porc prajita de la galeata. A iesit o nebunie, si nici nu vreau sa aud ca e o retzeta de slabit.( cu ce am adaugat eu, sigur nu e ).F.f.f. bun rezultatul, si mai ales mii de multzumiri celui care ne-a dat mura in gura retzeta de baza.Grazie Robert. Sincera sa fiu, de cand te-am descoperit, nu mai sunt in pana de idei. TE ADOOOOR. Cu stima, Gianna.

    RăspundețiȘtergere
  14. La reteta autorului recomand si putin (ramirica)cimbru .Incercati acrita cu sare de lamaie ,lamaie stoarsa.
    Merge pt.slabit.

    RăspundețiȘtergere
  15. Multumiri tuturor pentru ponturi, sper sa le fie de folos celor care citesc comentariile retetei. Eu unu` salivez acum la carnea de porc prajita din garnita Giannei :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Ciorba presupune bors si leustean.Eu asa am invatat de la mama.Am facut-o ca atare si a iesit minunat.Cu carne sau fara,cu smantata sau fara iese delicioasa oricum!

    RăspundețiȘtergere
  17. Varianta fara calorii,
    Totusi stricata de catre mine personal.

    Ingredientele BUNE:
    - capia + ceapa + varza tocata aruncate in apa fiarta cu sare, le-am fiert ca. 30 min., pana au inceput sa se inmoaie nervurile groase ale verzei.
    Apoi am pus:
    - boia de ardei dulce, odata cu
    - brocoli + conopida + morcovi (plic congelat).
    Dupa 10 min., am pus si piper, era perfecta.

    Numai ca:
    M-a pus dracu' sa pun si alte ingrediente, mentionate de altii (Ingredientele NE-BUNE):
    - pasta de tomate (deja parca nu mai era acelasi gust),
    - patrunjel (mai rau), nu mai era nici acrisoara, asa ca am inteles sa o dreg cu
    - bors.

    Rezultat:
    Acrisoara, cu gust de bors de putina in loc de gust de varza sau legume, singurul avantaj a fost ca a ramas satioasa, datorita legumelor.

    Am scris aceasta reteta si pt. mine, sa nu ma mai iau dupa altii, asa ca reteta originala e cea mai buna.

    Multumesc, D-le Barbat La Cratita!

    Fidelu'

    RăspundețiȘtergere
  18. Hehe, la fel am gandit si eu atunci cand am inceput blogul culinar, in 2010: sa scriu in primul rand retetele pentru mine, sa nu ajung ca mama care gateste ajutandu-se de caietul ei jerpelit :D

    RăspundețiȘtergere
  19. Deci asta este urmatoarea mea supa pe care o fac,:-) daca aveti si alte retete pentru dieta (de slabire) as aprecia enorm de mult. Multumesc mult ;-)

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)