Prăjitură televizor cu foi şi cremă

Prajitura televizor cu foi, crema si pandispan reteta
Ingrediente reteta Prajitura televizor cu foi si crema:
  • pentru foile cu cacao
  • 10 linguri ulei
  • 10 linguri zahar
  • 10 linguri lapte
  • 2 oua
  • 4 linguri cacao
  • 1/2 lingurita bicarbonat de amoniu
  • aproximativ 500 g faina
  • 2-3 lingurite esenta de rom
  • pentru blatul pufos
  • 8 oua
  • 16 linguri zahar
  • 8 linguri ulei
  • 12 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 2-3 lingurite esenta vanilie
  • pentru crema
  • un litru lapte
  • 10 linguri zahar
  • 12 linguri faina (sau amidon)
  • un pachet unt (200 g)
  • o lamaie (coaja si 2 linguri zeama)
  • pentru glazura
  • 3 linguri apa
  • 3 linguri cacao
  • 200 g zahar
  • 3 linguri ulei (sau 50 g unt/margarina)
  • 2-3 lingurite esenta de rom
Prajitura televizor cu foi, crema si pandispan ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Prajitura televizor presupune doua foi subtiri cu cacao, un blat pufos tip pandispan (deschis la culoare), o crema simpla oarecum asemanatoare cu budinca de vanilie si, optional, o glazura. Nu ma intrebati de ce i se zice prajitura televizor, mai degraba as putea gasi o explicatie pentru Budapesta, acesta fiind un alt nume sub care este cunoscuta aceasta prajitura. In ciuda listei interminabile de ingrediente, pot spune ca reteta nu este una chiar de speriat. Prepararea foilor cu cacao ale prajiturii. Punem intr-un vas doua oua, zece linguri de zahar si patru linguri de cacao. Stingem o jumatate de lingurita cu bicarbonat de amoniu (adaugandu-i cateva picaturi de zeama de lamaie sau de otet) si il punem in vas, apoi adaugam zece linguri cu lapte si zece linguri cu ulei. Amestecam foarte bine ingrediente foilor prajiturii, de preferat pana cand se topeste zaharul, apoi incepem sa adaugam faina, presarand-o treptat. Pentru foile prajiturii televizor vom avea nevoie de aproximativ o jumatate de kg de faina, insa trebuie sa fim pregatiti sa punem doar atata faina cat este suficienta pentru a obtine un aluat tare, adica un aluat suficient de tare incat sa-l putem apoi intinde cu usurinta intr-o foaie subtire. Tapetam cu faina blatul de lucru, impartim aluatul prajiturii in doua bucati aproximativ egale si le intindem pe fiecare in parte cu un sucitor sau chiar cu o sticla (intorcandu-le de pe o parte pe cealalta si presarandu-le din cand in cand cu putina faina, pentru a nu se lipi de blat si sucitor) pana cand obtinem niste foi subtiri. Foile prajiturii televizor trebuie sa aiba la final forma si marimea tavii clasice a cuptorului, deoarece pe aceasta o vom folosi pentru a le coace. Punem hartie de copt pe dosul tavii cuptorului, asezam cu grija foaia si introducem tava in cuptorul foarte bine incins. Coacem foile prajiturii la foc mediu (175 grade C) timp de circa 15-20 minute (imediat ce le scoatem din cuptor, acestea vor fi destul de moi, insa se vor intari atunci cand se racesc). In cazul in care nu avem doua tavi identice, sfatul meu este sa intindem cea de-a doua foaie doar in momentul in care suntem pregatiti sa o asezam pe tava, altfel aceasta se va lipi de blat si ne va fi greu sa o manipulam. Prepararea blatului pufos al prajiturii televizor. Spargem opt oua, separam albusurile de galbenusuri si batem spuma tare albusurile (adaugandu-le un praf de sare). Dupa ce s-au intarit albusurile, adaugam treptat cele saisprezece linguri de zahar, continuand sa mixam pana cand acesta se topeste. Peste albusurile batute spuma cu zahar adaugam, pe rand, cele opt galbenusuri si amestecam usor cu o spatula (sau lingura), pentru a nu strica prea tare spuma (este exclusa folosirea mixerului!). Dupa ce incorporam toate galbenusurile, adaugam opt linguri cu ulei, amestecand usor dupa fiecare in parte. Amestecam douasprezece linguri de faina cu o lingurita de praf de copt si incepem sa le presaram in compozitia blatului prajiturii, amestecand incetisor, cu miscari de jos in sus, incercand sa pastram compozitia cat mai pufoasa. Mai avem de adaugat doar doua-trei lingurite cu esenta de vanilie si putem incepe sa incingem cuptorul. Tapetam tava cuptorului cu hartie de copt si turnam compozitia, apoi coacem blatul la foc mediu (175 grade) timp de aproximativ 25 de minute (pana trece testul scobitorii, adica daca introducem o scobitoare in blat, acesta va iesi uscata daca blatul prajiturii este copt). Prepararea cremei prajiturii televizor. Punem intr-o cratita douasprezece linguri de faina, adaugam zece linguri de zahar si un litru de lapte, apoi le amestecam foarte bine, avand grija sa "desfacem" toate cocoloasele de faina. Punem compozitia cremei pe plita aragazului (la foc mediu) si o tinem pana cand se ingroasa (nu dureaza mai mult de 15-20 de minute). In tot acest timp, ar trebui sa amestecam aproape mereu crema prajiturii, deoarece are tendinta sa se lipeasca de fundul cratitei (un sfat de care eu n-am prea tinut cont, se poate vedea asta la o studiere mai atenta a imaginilor retetei :) ). La terminarea prepararii termice, crema prajiturii televizor trebuie sa aiba o consistenta similara cu cea a unei budinci. O lasam la racit si apoi adaugam un pachet de unt batut spuma (adica frecat bine cu dosul unei linguri) si aromam dupa gust cu esenta sau coaja de lamaie rasa (eu am ales sa pun coaja unei lamai si doua linguri cu zeama de lamaie). Finalizam crema amestecand pana cand incorporam untul. Asamblarea prajiturii televizor. Daca tot au foile dimensiunea tavii cuptorului, ne va fi mai simplu s-o folosim pentru a asambla acolo prajitura - deci asezam in tava cuptorului o foaie de cacao, turnam peste aceasta jumatate din cantitatea de crema, o nivelam putin si apoi asezam deasupra blatul pufos de pandispan. Turnam restul de crema peste blatul pufos, o nivelam si pe aceasta, iar la sfarsit asezam cea de-a doua foaie subtire de cacao si o glazuram (trebuie sa ne apucam de prepararea glazurii doar dupa ce prajitura televizor a fost asamblata, asta deoarece glazura se va intari daca nu este pusa calda). Prepararea glazurii prajiturii. Punem intr-o cratita trei linguri cu apa, cateva lingurite cu esenta de rom, trei linguri de cacao, 200 g de zahar si trei linguri cu ulei (uleiul poate fi inlocuit cu un cub de 50 g de unt sau margarina). Amesteacam bine toate ingredientele si punem cratita la foc pentru cateva minute, mai exact pana atunci cand incep sa fiarba si isi schimba consistenta, ingrosandu-se putin. Punem glazura pe prajitura imediat ce o luam de pe foc, incercand sa o intindem cat mai uniform. Daca glazura ni se ingroasa prea tare si nu mai poate fi intinsa deasupra prajiturii televizor, atunci ii mai adaugam cateva linguri cu apa si apoi o tinem putin la foc. Cum mie imi place foarte mult ciocolata, la sfarsit am ras deasupra si putina ciocolata, insa acest lucru este optional (ca de altfel si glazura de mai sus).
Prajitura televizor cu foi, crema si pandispan reteta
Pentru a fi o adevarata prajitura televizor, aceasta are nevoie de o glazura inchisa la culoare, insa o putem glazura cu absolut orice altceva ne place sau avem la indemana in bucatarie: ciocolata alba topita sau rasa, glazura cumparata, tort gelee sau pur si simplu o putem doar presara cu zahar pudra din abundenta.
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna Ţi-a plăcut reţeta? Recomand-o! anunturi

45 de comentarii:

  1. Arata super bine aceasta prajitura, o voi incerca sigur in weekend

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Spor la gatit, Andreea! (a inceput deja week-end-ul) :)

      Ștergere
  2. La multi ani , Barbate ! Da' ce bunatate ne-ai adus tu la inceput de an ... mmmmmmmmmmm , placeee

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La multi ani, Diana! Am vrut sa incep anul in forta, cu o prajitura :D

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. Am masurat chiar acum tava: 35x30 cm - partea interioara, adica cea care va da dimensiunile prajiturii.

      Ștergere
  4. Ioiiii...cand sa intru si eu la dieta, postezi asemenea prajitura. Iti dai seama ca trebuie sa o fac, nu? Arata suuperrr. Ce dimensiune are tava? Si eu tot electric am cuptorul iar tava lui este de aprox.: 39 * 34....sa fie la fel si a ta?? Ma duc sa cumpar Fairy - apropo de poze de pe facebook :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lucia, tava cuptorului meu este aproximativ la fel. De fapt, ne intereseaza dimensiunea partii interioare a tavii, adica cea care va da marimea foilor (35x30 cm). Daca tot m-am apucat de masurat, toata tava este de 42x37 cm.
      O indeparta el Fairy chiar si grasimea greu de inlaturat, insa sa stii ca eu am de gand sa te fac s-o pui la loc imediat: deja ma gandesc la o noua prajitura! :D

      Ștergere
    2. Da, partea interioara am masurat-o si eu :d . Hmm...deci nu-mi ramane decat sa intrerup abonamentul la internet pc & tel ca sa nu cad prada ispitei :)))) k daca postezi o alta prajitura e clar ca trebuie sa o fac :d. Gata, ma apuc de TV-ul acesta cu gandul la Budapesta :)))

      Ștergere
    3. :) Vei vedea cam greu Budapesta printr-un televizor de 35x30 cm. Gata, m-am hotarat sa fac prima mea fapta buna pe anul acesta: voi ajuta furnizorul tau de internet sa nu piarda un abonat :) Pentru ca urmatoarea reteta pe care o voi publica va fi una total inofensiva, chiar dietetica (te vei convinge de asta saptamana viitoare). Insa asta nu inseamna ca voi renunta definitiv la prajitura pe care o planuiam ieri :D

      Ștergere
    4. Super, abia astept. Ma bucur ca mai amani un pic momentul intrarii in scena a noii prajituri. Televizorul meu este pe cale sa prinda contur :) "Componentele " sunt gata, "adezivul" este la racit.. imediat il bag in priza :))) sper sa prind semnal si din Ungaria :D

      Ștergere
    5. yamiii....delicios tv-ul :))) are mare succes in casa :d

      Ștergere
    6. :))) Plus ca este un televizor economic, nu consuma curent nici macar daca-l bagi in priza. Ma bucur ca prajiturica s-a bucurat de succes!

      Ștergere
  5. Răspunsuri
    1. Spper sa fie si pe gustul tau "televizorul" asta al meu :) Sa ai spor in bucatarie!

      Ștergere
  6. prajitura arata bestial , de incercat am so incerc asta e sigur dar inca nu sunt hotarata cand :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ramona, important este ca ai trecut-o pe lista prajiturilor de incercat. Reteta te asteapta cuminte pe blog :)

      Ștergere
  7. Si de aceasta data se pare ca barbatul la cratita a facut miracole, motiv pentru care pot spune ca este o reala incantare pentru mine sa vad astfel de retete.
    Acum ba in spirit de gluma, ba nu ma intreb daca se poate face un tort sau o prajitura in forma de laptop pentru cei ce-s ceva mai dedicati acestui sport...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Cred ca ar fi mai simplu sa facem prajitura in forma de tableta, mai ales ca aceasta devine din ce in ce mai populara. O prajitura mai mica, mai subtire, cu Android... :D

      Ștergere
  8. Unde trebuie pus romul in foile de cacao?Nu ai specificat,doar ai zis ca trebuie,dar unde.....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu mi s-a parut important, altfel mentionam asta in reteta. Poti pune oricand esenta de rom in compozitia foilor de cacao ale prajiturii, cel mai bine ar fi s-o faci inca de la inceput - pentru a avea siguranta ca nu uiti, asa cum am facut eu atunci cand am scris reteta :)

      Ștergere
  9. Am facut prajitura. este delicioasa. Ai mei au mancat rapid si au laudat-o....Am facut multe retete de pe acest blog si am fost f incantatata de toate retetele. Felicitari sincere. Sunt minunate. Am recomandat-o si altora. Mie imi place sa bucataresc si imi pare bine ca rezultatul este dorit. Multumesc. Andra

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc si eu pentru recomandare, Andra - deci acum suntem chit! :) Daca iti place sa bucataresti si daca si timpul iti permite, atunci m-as bucura sa incerci toate retetele de pe blogul meu. Sunt curios care ti s-ar parea ca ar fi retetele mai putin nereusite :)

      Ștergere
  10. Felicitari, arata superb prajitura!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Iar daca prajitura ti-a placut atat de mult, sper sa o si incerci.

      Ștergere
  11. 10+16+10 linguri +200 g =!!!!!!!!!!!!! f.f.f. mult zahar.Nu se poate reduce ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Teodora, fiind vorba de o prajitura aici, mie nu mi se pare deloc prea mult zahar :) Este o prajitura maricica (cat tava clasica a cuptorului!), deci cele 36 linguri de zahar nu vor fi ingerate de catre o singura persoana in decursul unei singure zile. Insa, daca pe tine nu te deranjeaza faptul ca nu-ti va iesi la fel de dulce, atunci nu vad de ce n-ai putea reduce cantitatea de zahar. Pana la urma, gatim pentru noi si trebuie sa facem in asa fel incat sa adaptam prajitura pentru a corespunde gusturilor noastre, nu trebuie sa respectam intocmai retetele...

      Ștergere
  12. am facut-o si eu . e f.buna.

    RăspundețiȘtergere
  13. Uffff .
    Nici nu stiu ce televizor este ,SIRIUS ? DIAMANT ?? Ce sa fie ?? Pai mai femeie , imi vine sa dau cu inventia ta cat colo . 12 linguri de faina la crema ? blat din 8 oua ,ca la tortu' miresei. pai nici nu imi intra in frigider . lasa-te ,ca te injura lumea .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu doar ca am mentionat in reteta faptul ca blatul prajiturii televizor se coace in tava clasica a cuptorului, insa marimea acesteia se vede clar si in imaginile care insotesc reteta. Nu stiu ce fel de frigider ai tu, insa scopul meu este sa fac prajituri delicioase care sa le reuseasca cititorilor, nu prajituri care sa incapa si in modele liliputane de pe vremea comunismului :P (nu sunt familiarizat nici cu televizoarele de pe vremea aia, nici cu frigiderele, sunt prea tanar). La fel cum nu-ti inteleg nici comparatia cu tortul miresei, daca te uiti la imaginile prajiturii, vei vedea ca cele 12 linguri de faina ne fac sa obtinem o crema "subtirica", mie chiar mi-ar fi placut mai multa crema. Fiecare cu parerile lui, insa cateodata poate e mai bine sa le tinem pentru no, asta pentru a nu risca sa ajungem cumva in situatia de a ni se potrivi expresia aia: "de taceai, filozof ramaneai"...

      Ștergere
  14. O sugestie: Reteta prajiturii Budapesta pe care mama o detinea in vechiul caiet de retete din anii 80 prevedea la mijlocul blatului pufos un strat subțire de gem de caise. Incercati si veti vedea efectul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru sugestie, sunt absolut convins ca acel strat subtirel de gem de caise face ca prajitura sa fie chiar mai buna decat mi-a iesit mie. Cu cat sunt vechi, cu parca atat imi inspira mai multa incredere caietele de retete :) Doar au trecut testul timpului, nu?

      Ștergere
  15. Pot insiropa doar blatul de pandispan ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, important este sa-ti placa tie prajitura obtinuta, nu trebuie sa respecti reteta cu religiozitate. Spor la "prajiturit"!

      Ștergere
  16. Maine voi face prajitura!!!!!Sper sa mi iasa.

    RăspundețiȘtergere
  17. pentru crema inloc de faina se pune amidon ,adica mai exact bicarbonat ? si cat trebuie sa pun ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. NU! Amidonul n-are nicio legatura cu vreun bicarbonat - este ceva organic, la fel ca si faina (se obtine din grau sau alte cereale, cartof) care nu produce reactii, ci se comporta neutru in reteta prajiturii. Il gasesti in mai toate magazinele, la o adica intreaba o vanzatoare. Daca doresti neaparat sa obtii cea mai fina crema la prajitura televizor, atunci va trebui sa pui exact aceeasi cantitate de amidon ca cea specificata mai sus: 12 linguri (si deci sa renunti la faina).

      Ștergere
  18. acum am terminat prajitura .sunt foarte multumita .e prima data cand sunt cu adevarat multumita de o prajitura. o sa mai revin si pentru alte retete pe acest sait . nota 10
    alina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru nota, Alina! Stacheta fiind acum ridicata atat de sus, nu le va fi deloc simplu celorlalte retete de prajituri :) Dar eu sper sa se ridice la inaltime.

      Ștergere
  19. Aveam reteta de la mama,dar am facut aceasta reteta pt.ca era prima peste care am dat pe net.Am upgradat-o putin:la crema am facut cantitate dubla,la foile de cacao am adaugat inca jumatate din ingrediente,blatul alb l-am insiropat iar glazura am facut-o din 200 ml frisca lichida amestecata pe foc cu 300 g ciocolata menaj.Ornata cu inele de ciocolata.Un deliciu....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai upgradat pe gustul meu reteta parjiturii, Simi. Parca am si scris prin comentarii ca mie mi-ar placea mai multa crema. Cred ca arata foarte bine televizorul tau ornat cu inelele de ciocolata, nu stiu de ce, dar mie-mi evoca o imagine retro.

      Ștergere
  20. Buna o intrebare,foile sunt tari...trrbuie insiropate???e prima data cand fac prajitura televizor

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Andreea! Foile prajiturii se vor inmuia de la crema, vei vedea peste cateva ore. Probabil reteta prajiturii televizor dateaza de pe vremea cand televizoarele erau cu lampi si parca era nevoie de timp ca acele lampi sa se incalzeasca sau ceva de genu` :) (nu ma pricep, poate ne detaliaza un electronist).

      Ștergere
  21. Fac si eu prajitura asta, foile maro le insiropez, pt. ca sunt tari si chiar daca prajitura sta la frigider o zi , foaia maro tot tarisoara ramane, asa ca eu le insiropez :)

    RăspundețiȘtergere

.