Salată orientală de cartofi

Salata orientala de cartofi reteta
Ingrediente reteta Salata orientala de cartofi:
  • un kg cartofi rosii
  • o ceapa
  • 2 oua
  • 200 g masline
  • ulei, sare si otet
Salata orientala de cartofi ingredientele retetei grupate
Modul de preparare al retetei:
Nici salata orientala de cartofi nu face exceptie de la regula conform careia mai toate retetele de salata se prepara foarte simplu. Se toaca ingredientele, se amesteca si se asezoneaza dupa gust cu ulei, otet si sare. Cei priceputi la gatit si neinteresati de micile detalii ar putea deja trece la fiertul oualor si cartofilor, putand renunta la lecturarea retetei. Desi nu se stie niciodata ce mai afli citind cate ceva... Spalam bine un kg de cartofi, ii punem intr-o cratita laolalta cu doua oua si turnam apa cat sa acoperim totul. Punem cratita la fiert si scoatem ouale la 15 minute dupa ce apa incepe sa fiarba (pentru a le curata cu usurinta coaja, punem ouale in apa rece imediat ce le-am scos din cratita). Mai dureaza ceva timp pana se fac si cartofii, cel mai bine este sa ne asiguram ca sunt fierti intepandu-i cu o furculita. Apoi ii scotem din apa fierbinte si ii lasam la racit (dar NU racim cartofii sub jet de apa!). Curatam de coaja cartofii, ouale si ceapa, apoi le tocam in functie de preferinte. Punem bucatelele intr-un castron si adaugam 200 g de masline intregi sau taiate (poate par putin enervante, insa maslinele cu samburi sunt cele mai gustoase). Pentru dressingul salatei orientale punem intr-un mic vas sare, ulei, otet (eventual si niste piper) si amestecam bine pentru a topi sarea (aici cantitatile variaza foarte mult, in functie de gusturile fiecaruia). Turnam dressingul format peste ingredientele din castron, apoi punem feliile de ou fiert si amestecam cu grija. In general, la salatele de orice fel, este indicat sa folosim cartofi rosii, deoarece acestia isi pastreaza forma si nu se faramiteaza asa cum o fac cei albi, insa in afara de faptul ca salata orientala va iesi mai putin aspectuoasa, nimic nu ne impiedica sa folosim cartofii albi. Pentru a fi siguri ca toti cartofii sunt fierti uniform, ideal ar fi ca acestia sa aiba aproximativ aceeasi marime. Ceapa pe care o folosim poate fi de orice fel (inclusiv ceapa verde), eu am ales-o pe cea rosie pentru a da un plus de culoare salatei orientale. Nu este obligatoriu ca ouale sa fie adaugate la sfarsit, insa eu prefer sa procedez astfel pentru a nu se faramita si a se "rataci" vizual printre celelalte ingrediente.
Salata orientala de cartofi in farfurie
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de salata!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

13 comentarii:

  1. Imi place foarte, foarte mult tot ce puneti pe facebook. Felul in care prezentati reteta este ideal pentru cei care vor sa faca din prepararea mancarii o activitate placuta, prezentati totul foarte clar astfel incat sa para ca totul este foarte usor. Va felicit! Sper sa nu renuntati si eu sa pierd placerea de a savura cele prezentate de Dumneavoastra.Va doresc multe satisfactii de pe urma acestei activitatii didactice.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru cuvintele frumoase, chiar ma bucur ca nu am ratat mesajul (o facusem in prima faza)! Nu sunt omul care renunta usor, cu atat mai mult acum, cand stiu ca, renuntand, as priva pe cineva de micile placeri din bucatarie :) Apropo, dupa ce am citit mesajul, parca m-am simtit putin vinovat pentru faptul ca nu sunt mai sobru atunci cand raspund, poate nu toata lumea are chef de "mistocarelile" mele.

      Ștergere
  2. Această rețetă mi se pare foarte ușor de preparat și foarte gustoasă. Eu adaug și puțin pătrunjel tocat, pentru mai multă savoare și "vitaminizare" :)
    Mulțumesc pentru inspirație, Robert, chiar nu mai pregătisem de ceva timp această rețetă.
    Mulțumesc și pentru toate rețelele tale gustoase :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai pentru ce, Gabriela! Probabil si tu patesti la fel ca mine... salata orientala mi se pare o reteta atat de cunoscuta si de prezenta in viata mea, incat realizez ca de fapt eu o mananc foarte rar in ultimul timp. Bineinteles, nu ma pot abtine s-o imbunatatesc cu ceea ce mai am prin frigider in momentul prepararii :)

      Ștergere
  3. Eu sunt inbunit dupa masline, as manca si 5 feluri de masline fara sa imi fie frica macar un minut,imi plac si cartofi si ceva mai mult ouale fierte tare, problema este ca nu prea ma pricep la capitolul proporti, ori pun prea mult ulei, prea putin otet, sau sare, ma poti invata vrun truc sau ceva, multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pontul meu este unul banal, insa eficient: trebuie sa pui treptat uleiul, otetul si sarea, sa amesteci bine si apoi sa gusti salata. Punand mai putin din fiecare la inceput, poti apoi completa in functie de gusturile tale...

      Ștergere
  4. Nu ma mai intorc la reteta clasica :). Este muuult prea buna reteta ta de salata orientala extra ca sa o fac pe asta.
    P.S:Ce mult m-a bucurat remarca ta legata de masline. Nu inteleg de ce cumpara oamenii masline fara samburi. E ca si cum as cumpara piersici fara samburi...rasuflate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haha, ma crezi ca la asta m-am gandit si eu inainte sa public varianta clasica a retetei? Dar m-am gandit ca e pacat sa nu fie pe blog si asta, pana la urma are farmecul ei - si, sincer sa fiu, mi se facuse pofta se salata orientala pe care o mancam in copilarie :) (am mai spus de-a lungul timpului, mama urmeaza cu strictete retetele, nu modifica nimic!).

      Ștergere
    2. Da, ai dreptate. Sunt cateva feluri de mancare pe care le fac de dragul amintirilor, nu neaparat pt.gust. Dar salata orientala nu e printre ele☺. Asa ca eu raman fan convins la prima ta reteta ��. P.S: acum fac din nou, supa crema de telina dupa reteta ta. Imi place maxim.

      Ștergere
  5. Eu am incercat sa fac de unul singur o astfel de reteta insa fara sa tin cont de reteta am facut-o cum mi-a venit inspiratia insa se pare ca am gresit destul de urat proportia motiv pentru care aceasta reteta ma ajuta sa mai ma finisez si eu ca si incepor in ale bucatarii.
    Multumesc pentru retete.

    RăspundețiȘtergere
  6. ♡♡♡ Multumim pentru retzeta!! Am adaugat niste pancetta, dar in rest, totul ca la carte! Delicios!! Abia astept sa incerc si alte retzete!! P.S. Multzumesc si pentru micile detalii, sunt inca noua in bucatarie si toate 'tips-urile'sunt de ajutor!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi si eu pentru cele trei inimioare, Lilu. Intr-un fel, ma bucur sa aud ca esti noua in bucatarie si ai citit intreaga reteta, ar fi fost pacat s-o fi scris degeaba :) Succes cu urmatoarele retete si nu-ti fie frica sa-ti pui propria amprenta si asupra lor in cazul in care consideri ca merge.

      Ștergere
  7. ..eu am pus si putin peste afumat...si a fost bunaaaaaa....

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)