- 500 ml frisca lichida
- 100 ml lapte (sau apa)
- 10 g gelatina (un pliculet)
- 100 g zahar
- esenta de vanilie (ideal pastaie)
Panna cotta este o budinca italieneasca rece pe baza de lapte careia ii putem adauga un topping de fructe, ciocolata, caramel sau dulceata.
Amestecam o jumatate de litru de frisca lichida cu 100 g de zahar si punem cratita pe plita aragazului. Frisca lichida trebuie sa stea la foc doar cat sa se topeasca zaharul, apoi luam cratita de pe foc, adaugam o lingurita cu esenta de vanilie (concentrata/ de buna calitate, altfel nu se va simti) si o lasam la racit. Pentru a obtine o panna cotta cat mai gustoasa, recomandat este sa folosim pastaie de vanilie si o frisca lichida din lapte (nu o frisca vegetala fara gust). Pregatim gelatina, adica o punem la hidratat in 100 ml lapte (putem hidrata gelatina si in apa, insa panna cotta isi pierde astfel o buna parte din gust). Topim gelatina hidratata la bain-marie, conform instructiunilor de pe ambalaj, avand foarte mare grija ca aceasta sa nu inceapa sa fiarba (atunci isi pierde proprietatile si nu are rost s-o mai folosim pentru ca nu ne va inchega budinca). Adaugam gelatina dizolvata peste frisca calduta (nu fierbinte!) si le amestecam foarte bine cu un tel. Turnam amestecul rezultat in vase/ forme/ pahare, le introducem in frigider si le tinem acolo timp de cateva ore (pana cand panna cotta se intareste). Panna cotta poate fi servita direct din formele in care s-a racit sau poate fi scoasa din acele forme si pusa in valoare in functie de imaginatia fiecaruia. Daca dorim sa scoatem panna cotta din forma, atunci este bine sa umezim forma inainte de a turna amestecul lichid, iar dupa ce o scoatem din frigider, sa tinem forma cateva minute in apa fierbinte (apoi o rasturam). Panna cotta din imaginile retetei mele are deasupra cateva lingurite de gem.
Lectura optionala. Panna cotta traditionala se facea (si inca se mai face, insa nu de catre oricine) dand la cuptor (la bain-marie, nu direct) un amestec de smantana dulce, albusuri si miere. Cum aceasta metoda necesita pricepere si experienta (eu unul recunosc ca nu m-as incumeta s-o fac astfel), reteta a evoluat de-a lungul timpului si panna cotta a ajuns sa fie preparata termic pe plita aragazului si sa fie folosite ingrediente noi ca gelatina, vanilia sau zaharul (mierea era folosita pe vremuri deoarece zaharul nu era produsul banal pe care-l gasim acum prin toate magazinele, gelatina pe care-o stim noi inca nu se inventase, iar vanilia era o aroma exotica cu un pret pe masura, fiind transportata tocmai din cealalta parte a lumii - plus ca nu a intrat in casele si budincile italienilor mai devreme de inceputul secolului XVI, adica dupa ce Columb a descoperit America iar Cortes a ajuns in Mexic).
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de budinca!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)