- pentru foile strudelului
- 12 linguri ulei
- 12 linguri apa minerala
- un ou
- 5 g praf de copt (1/2 pliculet)
- 1/2 lingurita sare
- aprox. 500 g faina (cat cuprinde)
- pentru "ciulama" (folosita la foi)
- 6 linguri ulei
- 6 linguri faina
- pentru umplutura strudelului
- un kg mere
- 5 linguri zahar
- 1-2 lingurite scortisoara
Cheia obtinerii acelor extrem de subtiri foi de strudel consta in ungerea foilor clasice de placinta cu un amestec lichid de faina fiarta in ulei, amestec pe care-l voi numi in continuare "ciulama" (nu este greu de ghicit motivul, este suficient sa privim imaginile retetei). Preparare "ciulama" pentru foile strudelului Punem intr-o cratita sase linguri de faina si sase linguri de ulei, le amestecam foarte bine pentru a nu ramane cocoloase de faina si apoi tinem amestecul la foc mic timp de cateva minute, pana cand incepe sa fiarba. Atunci luam cratita de pe foc si lasam ciulamaua la racit (o folosim doar dupa ce se raceste). Prepararea aluatului pentru foi. Punem intr-un vas incapator un ou, 12 linguri de apa minerala, 12 linguri de ulei, o jumatate de pliculet de praf de copt si o jumatate de lingurita de sare. Dupa ce amestecam foarte bine ingredientele, incepem sa adaugam, treptat, cam o jumatate de kg de faina. Cantitatea de faina nu este una exacta deoarece la foile strudelului trebuie sa punem atata faina cata este necesara pentru a obtine un aluat tare si nelipicios. Dupa ce framantam bine aluatul foilor de strudel, il intindem cu ajutorul unui sucitor (sau unei sticle) pana cand obtinem o foaie de grosimea unui deget (pentru a nu se lipi prea tare, tapetam blatul de lucru cu putina faina inainte de a intinde aluatul). Repartizam uniform ciulamaua racita peste foaia de aluat, indicat fiind sa lasam cativa centimetri neunsi pe margine (altfel, o parte din ciulamaua aflata pe margine ar curge de pe aluat atunci cand l-am rula). Rulam foaia, iar rulada de aluat formata o punem intr-o folie de plastic si o introducem in frigider (o tinem la rece aproximativ o ora). Dupa aceea punem aluatul rece pe blatul de lucru tapetat cu putina faina si il impartim in patru parti egale. Intindem cat putem de bine cu sucitorul fiecare bucata de aluat, avand drept scop obtinerea unei foi subtiri (prin care sa se vada blatul de dedesubt). Ideal ar fi ca foaia strudelelor sa nu se rupa, insa la nevoie o putem "petici". Umplutura strudelului ar trebui pregatita in timp ce aluatul foilor sta in frigider, insa am mentionat-o acum pentru a urma firul "povestii" spuse de imaginile retetei. Spalam un kg de mere, le dam pe razatoare fara a le decoji si le amestecam cu cinci linguri de zahar plus scortisoara dupa gust. Asamblarea strudelelor. Asezam compozitia de mere in doua siruri amplasate mai spre marginile foii de aluat si rulam marginile spre mijloc pana cand se unesc. Apoi le taiem la dimensiunea dorita (eu le-am taiat in trei bucati de aproape 10cm fiecare) si le punem in tava tapetata cu hartie de copt (putem taia strudelele direct in tava, unora s-ar putea sa li se para mai usor astfel). Coacerea strudelelor. Introducem tava in cuptorul bine incins si coacem strudelele la foc mediu (175-180 grade C) timp de aproximativ 40 de minute (cum fiecare cuptor are propriul lui mod de a coace, n-ar fi rau daca, dupa ce trece o jumatate de ora, incepem sa stam cu ochii pe ele si oprim cuptorul atunci cand vedem ca s-au rumenit frumos). Dupa ce le scoatem din cuptor, putem pudra strudelele cu zahar.
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri cu mere!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
Totdeauna gasesc pe blogul dumneavoastra retete atractive,pe care le copiez si le incerc.
RăspundețiȘtergereOlivia
Eu as dori sa public numai retete atractive, insa e posibil ca unele sa nu fie chiar pe gustul tuturor... :)
ȘtergereA intrat azi sotzul meu pe blogul pe care-l ador.VREA STRUDEL CU MERE.Ti-am mai scris ca te adora( am comentat la pasta carbonara).E italian,dar a spus ca sunt romani care-l fac sa ramana cu gura cascata in materie de bucatarie.Grazie chef. Gianna
RăspundețiȘtergere:) Parca e un facut, mereu imi scapa mesajele flatante. Daca sotului, italian fiind, i-au placut pastele mele italienesti, atunci cu siguranta ar trebui sa-i fie pe plac si strudelul nemtesc!
ȘtergereFoarte tare reteta. Acum m-am luminat si eu cum se face aluatul. Trebuie neapărat sa fac strudelul dupa ce termin negresa de post abia scoasa din cuptor. Numai retete faine aici.
RăspundețiȘtergereDaca te mai si uiti la imaginile retetei, aluatul strudelelor chiar se face destul de simplu... Acum mi-am dat seama - daca n-ar avea oul, ar fi o reteta de post :)
Ștergeretocmai am facut o acum ,nu am cuvinte sa ti multumesc pt reteta niciodata nu mi iesea aluatul ori crapa ori era tare de data asta e super ,am inlocuit marul cu dovleac si nuca si branza dulce si stafide,fara cuvinte,mersi frumos,la mai multe retete
RăspundețiȘtergereImportant e sa gasim o reteta decenta de aluat, apoi ne putem relaxa si, la fel ca si tine, putem incerca strudelul cu tot felul de umpluturi - mi-a zis cineva ca a folosit chiar si ananas din compot.
ȘtergereAm facut strudel de vreo 5 ori de cand am descoperit reteta. F buna reteta. Multumesc
RăspundețiȘtergereDupa ce reusim sa "stapanim" prepararea foilor strudelului, totul devine destul de simplu, practic il facem automat (la fel cum se intampla in cazul aluatului pentru blatul de pizza).
ȘtergereArata delicioasa placinta, irezistibila chiar, matusa mea face acest aluat eu insa nu l am incercat inca. Ce rugaminte am: cum trebuie sa fie lingurile cu faina rase, pline. Niciodata nu nimeresc o reteta cand e data in linguri:). Merci mult
RăspundețiȘtergereMihaela, de cele mai multe ori scriu in retete "linguri nici rase, nici cu varf", insa pare-se ca ma mai plictisesc cateodata si sar peste. Oricum, sa stii ca nu neaparat de la dimensiunea lingurii o dam in bara cu anumite retete, ci mai degraba de la calitatea diferita a ingredientelor (sunt atatea sortimente de faina pe piata, la ulei la fel, sunt uleiuri pline de apa sau te miri ce, nu mai zic de ouale care au dimensiuni atat de variate). Sper sa-ti iasa foile strudelului MACAR la fel de bine precum ii ies matusii tale 😇
ȘtergereBucatile de aluat pot fi intinse atat de subtiri doar cu sucitorul sau putem trage si cu mana de ele ?
RăspundețiȘtergereCu sucitorul cu mana, oricum ne este mai la indemana - totul e sa reusim sa facem foile subtiri 🤗 Eu unu` imi folosesc si mainile.
ȘtergereFoarte buna reteta,e a 2-a oara cand o fac! Mult mai gustoase decat cele cumparate! Multumim!
RăspundețiȘtergerePentru putin, Viorica... meritul de fapt iti apartine, pana la urma e mult mai greu de preparat strudelul decat de scris reteta.
ȘtergereFORTEBUNA RETETA
RăspundețiȘtergereBuna, as putea sa folosesc aceste foi de placinta pentru reteta de strudel?
RăspundețiȘtergereDin moment ce mai mult de jumatate din reteta am scris modul de preparare al foilor de strudel, raspunsum meu ar trebui sa fie usor de intuit... 😉😈 Un strudel ca la carte trebuie facut cap-coada, nu cumparand foile si doar asamblat acasa. Altfel, care mai e diferenta fata de un strudel cumparat din patiserie. Ne furam singuri caciula zicand ca am preparat strudelul acasa 😅
ȘtergereIncredibile gustoase si aluatul bun Multumesc
RăspundețiȘtergereCu placere, ma bucur sa aud ca foile de strudel te-au multumit!
ȘtergereMultumesc pentru reteta,a fost foarte bună.
RăspundețiȘtergerePentru putin, te astept sa incerci si alte retete.
ȘtergereMerele rase nu trebuie stoarse?Deobicei le calesc putin.Multumesc.
RăspundețiȘtergereStela, nu e nevoie sa ne mai complicam cu stoarcerea si calirea merelor, strudelul va sta suficient de mult la cuptor pentru a le coace si a evapora sucul/zeama. Eu unu` as vrea sa pastrez cat de cat marul, daca le calim va iesi un fel de terci/pasta. Pana la urma, totul tine de gusturi - daca vrei neaparat sa stirci sucul merelor si sa le calesti, o poti face, la final strudelul va iei cam la fel.
ȘtergereSuper super super!!! Mulțumim mult!!! O rețetă simpla, dar fantastica!!!
RăspundețiȘtergereFoarte buna reteta! Multumesc si spor !
RăspundețiȘtergere