- pentru foaia ruladei
- 5 oua
- 4 linguri faina
- o lingura cacao
- 5 linguri zahar
- o lingurita esenta de rom
- pentru crema ruladei
- 100 g ciocolata
- 3 galbenusuri
- un pachet unt (200 g)
- 6 linguri zahar
- 3 linguri apa
- o lingurita esenta de rom
O rulada nepretentioasa care are o crema de ciocolata cu unt rulata intr-o foaie pufoasa cu cacao si decorata doar cu putin zahar pudra (bineinteles, daca rulada ni se pare prea simpla, o putem glazura asa cum ne dorim, chiar si apeland la o glazura rapida din comert). Prepararea foii ruladei. Spargem cinci oua, separam albusurile de galbenusuri si batem spuma albusurile cu un praf de sare. Dupa ce albusurile se intaresc si isi dubleaza volumul, incepem sa adaugam cele cinci linguri de zahar (pe rand, nu varsam tot zaharul odata) si continuam sa mixam pana cand se topeste zaharul si spuma de albusuri isi schimba vizibil consistenta. Adaugam peste bezeaua de albusuri galbenusurile iar apoi cele patru linguri de faina, plus cea de cacao si amestecam cu grija, cu miscari circulare de jos in sus, pana cand se incorporeaza (ne straduim sa pastram compozitia foii ruladei cat mai pufoasa, deci este exclusa folosirea mixerului in aceasta etapa a retetei). Aromam cu esenta de rom dupa gustul fiecaruia, tinand insa cont de concentratia acesteia. Imbracam o tava in hartie de copt (eu am folosit-o pe cea din dotarea aragazului) si turnam in ea compozitia foii de rulada. Incingem cuptorul, introducem tava si coacem foaia timp de aproximativ 20 de minute, la foc mediu (175-180 grade C). Rupem doua bucati de hartie de copt pe marimea foii ruladei, le umezim cu apa, le stoarcem cu grija (pentru a nu se rupe) si apoi le intindem. Dezlipim cu grija hartia de copt imediat ce scoatem foaia ruladei din cuptor (bine, nu chiar imediat, pentru ca ne-am arde degetele, ci imediat ce temperatura ne permite s-o manevram), asezam foaia intre cele doua hartii de copt umede (se vede cum si in imaginile retetei) si apoi o rulam (cat foaia de rulada inca este calduta, pentru a nu creste riscul de rupere). Trebuie sa apasam delicat foaia, altfel aceasta s-ar putea lipi cu toata protectia hartiei umede. Prepararea cremei de ciocolata a ruladei. Amestecam intr-o cratita cele sase linguri de zahar cu trei linguri de apa si o punem la foc. Dupa ce ne asiguram ca s-a topit zaharul, adaugam 100 g de ciocolata maruntita, amestecand usor pana cand si aceasta se topeste, iar apoi oprim focul si adaugam trei galbenusuri. Amestecam foarte bine pentru a nu se coagula si lasam crema de ciocolata sa se racesca putin, dupa care incorporam un pachet de unt aflat la temperatura camerei si aromam cu esenta de rom in functie de cat de concentrata este esenta folosita (in lista ingredientelor retetei eu am scris o lingurita mai mult cu scop estimativ, sunt esente atat de slabe incat avem nevoie de 2-3 lingurite pentru a le simti si altele atat de concentrate incat sunt suficiente doar cateva picaturi). Asamblarea ruladei cu ciocolata. Derulam foaia, inlaturam hartiile umede si intindem crema de ciocolata cat mai uniform (ar fi bine sa lasam liber un cm-doi la margine, altfel sunt sanse sa ne curga crema), apoi rulam foaia si imbracam rulada obtinuta in folie alimentara pe care o strangem bine la capete. Introducem rulada cu ciocolata in frigider si o putem taia imediat ce se intareste crema, timpul depinzand de temperatura la care avem setat frigiderul. Pana nu incercam, nu vom sti exact cum este mai buna aceasta rulada de ciocolata: cu crema rece, tocmai scoasa din frigider sau mai moale, dupa ce am asteptat-o sa ajunga la temperatura camerei.
Spor la gatit si va astept sa frunzariti cartea de bucate BarbatLaCratita!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)