Ciorbă de afumătură cu cartofi

Ciorba de afumatura cu cartofi reteta
Ingrediente reteta Ciorba de afumatura cu cartofi:
  • 2 l apa
  • 500 g afumatura
  • 3 cartofi
  • 2 morcovi
  • 1/2 telina
  • un pastarnac
  • un ardei rosu
  • o ceapa
  • 200 ml smantana
  • un galbenus de ou
  • 2 lingurite tahon cu otet (optional)
  • ulei, sare si piper
Ciorba de afumatura cu cartofi ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
In imaginea cu ingredientele retetei apare o bucata de scarita, insa trebuie precizat faptul ca aceasta ciorba de afumatura cu cartofi poate fi preparata folosind orice fel de carne de porc afumata. Cum apa ne este oricand la indemana, cei doi litri de apa nu mai apar in imaginea retetei alaturi de celelalte ingrediente, i-am mentionat in lista doar pentru a ne face o idee asupra cantitatii de ciorba pe care o vom obtine. Spalam bine toate legumele, le curatam si le tocam dupa preferinta. Punem la calit intr-o oala (in cateva linguri de ulei) ardeiul, ceapa si afumatura (spalam afumatura si o taiem bucati mai mari) si le tinem cateva minute la foc mediu. Dupa aceea adaugam doi morcovi, un pastarnac si o jumatate de telina medie (eu am tocat morcovii si am dat pe razatoare telina si pastarnacul). Turnam in oala doi litri de apa fierbinte (pentru ca ciorba de afumatura sa ne iasa si mai gustoasa, in locul apei putem folosi o supa simpla). Lasam la fiert ciorba de afumatura aproximativ 30 de minute la foc mediu, pana cand legumele si afumatura sunt aproape fierte, apoi adaugam trei cartofi taiati cubulete - punem cartofii spre sfarsitul prepararii ciorbei pentru a evita ca acestia sa sa sfarame. Lasam in continuare ciorba de afumatura la fiert pana cand se fac si cartofii (cam zece minute) iar carnea se desprinde de pe os (asta in situatia in care afumatura folosita are os). Punem intr-un vas 200 ml smantana si un galbenus, le amestecam foarte bine si apoi turnam peste acestea putina zeama din ciorba de afumatura. Adaugam zeama treptat, amestecand in tot acest timp, pana ce smantana cu ou ajunge la o temperatura cat mai apropiata de cea a ciorbei. Pentru ca smantana sa nu ni se branzeasca, oprim focul si adaugam in ciorba amestecul de smantana si ou (sau putem folosi o smantana pentru gatit si astfel nu mai avem nicio bataie de cap). La sfarsit, adaugam in ciorba de afumatura doua lingurite de tahon amestecate cu o lingurita de otet, o gustam si condimentam cu sare si/sau piper. Trebuie sa avem in vedere faptul ca afumatura este deja sarata, ceea ce inseamna ca trebuie neaparat sa gustam ciorba inainte de a pune sare. In cazul in care nu ne place sau nu avem tarhon, putem pune in ciorba de afumatura cu cartofi o legatura de patrunjel.
Ciorba de afumatura cu cartofi reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de ciorba!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

26 de comentarii:

  1. Buna,Robert.Exista unele persoane care prefera ciorba mai colorata asa ca eu pun putin bulion,iar in loc de otet ,fierb bors.Ce sa-i faci cand ai gastrita hiperacida,te descurci cum poti.Sa ai o zi buna,suflete.Cu simpatie,Mariana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Mariana! La bulion trebuie sa recunosc ca nu m-am gandit, insa la bors da. Doar ca, din comoditate, mi-a fost mai usor sa pun otet - m-am gandit ca nu conteaza prea mult, fiind doar o lingurita la doi litri de ciorba :) Un week-end frumos iti doresc!

      Ștergere
  2. La fix am intrat :))))..chiar nu stiam ce ciorbita sa fac maine. Ms pt idee.;-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Anda! Ne-am sincronizat la fix astazi :))) Spor la treaba maine, sper sa-ti placa ciorbita asta cu afumatura ;)

      Ștergere
  3. Merci la fel,Robert.Te pup Cu aceeasi simpatie,Mariana

    RăspundețiȘtergere
  4. F buna ciorbita,am facut o alegere buna.Si am mai facut si placinte d'alea ardelenesti ,o bunatate :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aha, deci astazi la tine a fost ziua ardeleneasca :)) , am inteles ca ciorba de afumatura este foarte populara pe acolo.

      Ștergere
  5. Da, asa este.Fiind o reteta diferita de ceea ce fac eu ,am fost tentata sa o incerc.Asa cum am spus , e minunata. Felicitari pt cea ce faci.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Inevitabil, vei mai gasi pe blog si alte retete diferite de ceea ce stii tu, sper ca si acelea sa te surprinda intr-un mod la fel de placut.

      Ștergere
  6. Si tocmai cand crdeam ca nu mai pot fi inventate alte feluri de mancare ce au la baza cartofi ai venit tu cu alta reteta:)) ,care mi-o faci intentionat.
    Oare cate astfel de reteta ai in total pe blog?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu exact numarul retetelor cu cartofi publicate pe blog, insa stiu sigur ca am in plan sa mai public una cat de curand :D Mai ales ca in ciorba asta afumatura este de fapt vedeta... :)

      Ștergere
  7. Super ciorba, eu as fi pus tarhon proaspat deoarece chiar am vazut recent in piata si mirosea extraordinar...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt de acord cu tine, Maria... intotdeauna este de preferat sa folosim tarhonul proaspat nu doar in ciorba de afumatura, ci in absolut orice reteta. Insa acesta nu este foarte popular la Constanta si eu il gasesc un pic mai greu :(

      Ștergere
    2. buna. Si eu sunt tot din Cta si nu gasesc tarhon proaspat neam. unde ai gasit tu? poate ajung si ma aprovizionez. Ms

      Ștergere
    3. Buna, Madalina. Nici eu n-am reusit sa gasesc tarhon proaspat aici (desi nici nu pot spune ca l-am cautat cu insistenta)... Atunci cand am zis ca il gasesc mai greu in Constanta, de fapt era un fel de-a zice ca mi-e greu sa-l gasesc si d`asta prefer sa-l folosesc pe cel uscat :)

      Ștergere
    4. ahhhaaa. am inteles. pai maine o execut cu tarhon uscat. ms.

      Ștergere
    5. Recitind, formularea mea este interpretabila :) depinde cum pui accentul... Spor la gatit maine, sper sa-ti placa ciorba!

      Ștergere
  8. imagineaza-ti urmatorul moment, eu viitoare mama cu pofta mare, dar cu posibilitati reduse de a face efort, el un sot care nu a gatit in viata lui cu emotii pe masura. Eu in pat cu laptopul in fata si cu indicatii pretioase, el tremurand prin bucatarie , speram sa iasa ceva bun si culmea a fost chiar foarte. :) acum sunt la a doua farfurie, azi doar ciorba de asta am mancat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa va fie de bine!.. si tie, si bebeului :) Imi imaginez momentul si trag concluzia ca astazi sotul nu doar ti-a astamparat foamea, ci te-a si distrat putin :)) Ma bucur ca tie ti-a placut ciorba, asta inseamna ca pe sotul tau l-am castigat de "musteriu" la retetele mele din moment ce ati descoperit ca are talent la gatit :D

      Ștergere
  9. O super ciorba! Am facut-o fara tarhon si otet. Azi ma uit la ciorba de burta sa vad cum o prepari pt ca am niste burta feliata prin congelator si ma gandeam sa o fac.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma gandeam acum... la cat de repede se face ciorba de afumatura, parca este mult mai practic s-o alegem in detrimentul celei de burta. Mai ales ca seamana putin la aspect :)

      Ștergere
  10. A iesit super buna!!! Dk descopeream retetele de ciorba cu smantana cand eram insarcinata si nu suportam rosiile, mancam si eu ciorbita, nu doar felul doi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai da ca voi aici in sud numai de ciorbe cu bulion si bors stiti, altceva nu mai stiti! Cele mai rele ciorbe se fac in sud! Fara smantana, fara otet! Groaznic! Noroc de site-urile astea ca va mai invata si pe voi sa faceti o ciorba adevarata si o mancare gustoasa ca la voi toata e fara gust! Mi-e dor de Bucovina mea cu mancare buna departe de bors si bulion!

      Ștergere
    2. Pana la urma, totul tine de gusturi si/sau traditii... eu unu` ma straduiesc sa incerc macar o data fiecare reteta de ciorba 😇

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)