- 1/2 kg ficat de pui
- 1/2 kg pipote si inimi de pui
- 3 legaturi ceapa verde
- 2 cepe uscate
- 5 oua (sau 3 oua)
- o legatura patrunjel
- o legatura marar
- ulei, sare si piper
Desi drobul de pui pare putin atipic fata de traditionalul drob de miel, acesta este totusi foarte popular printre romani din motivele urmatoare: nu toata lumea iubeste carnea de miel, iar aceasta nici nu este la fel de usor de gasit ca cea de pui. Motivul meu este unul si mai simplu: mi se pare ca drobul de pui ar fi mai bun. In general drobul este perceput ca o mancare de Paste, insa drobul de pui este o reteta simpla si accesibila care poate fi preparata in orice perioada a anului. In lista cu ingredientele retetei am scris ca se pot folosi trei sau cinci oua, asa ca trebuie sa si explic de ce: doua oua pot fi fierte si puse in drob, asa cum se poate vedea in imaginile retetei. Cele doua oua sunt optionale, insa in mod sigur acestea contribuie substantial la aspectul drobului de pui. Daca alegem sa le folosim, atunci va trebui sa punem cele doua ou la fiert din timp. Pentru a fi suficient de tari, va trebui sa le tinem timp de minim 5-6 minute din momentul in care apa incepe sa clocoteasca. Pentru compozitia drobului curatam de pielite ficateii, inimile si pipotele, le spalam si apoi le punem la fiert. Datorita faptului ca timpul de fierbere este diferit, obligatoriu va trebui sa fierbem organele in cratite separate. Fierbem impreuna pipotele si inimile in apa cu putina sare, iar ficatul il fierbem doar in apa (fara sare, deoarece sarea l-ar intari). In timpul fierberii trebuie sa avem grija sa inlaturam din cand in cand spuma care se formeaza. Incercam organele si, cand consideram ca sunt fierte suficient, le scoatem din cratita si le scurgem bine. Le lasam la racit si incepem sa le maruntim atunci cand ajung la o temperatura suportabila pentru maini. Pentru drobul de pui avem la indemana doua variante: fie le tocam marunt folosind cutitul, fie le dam prin masina de tocat carne. Cea mai buna varianta (dar si cea mai obositoare) este cea in care folosim cutitul - daca dam ficateii, pipotele si inimile prin masina de tocat va rezulta un fel de pasta asemanatoare pateului. Tocam marunt ceapa verde si ceapa uscata, apoi le calim timp de cateva minute in doua-trei linguri de ulei (doar cat sa se inmoaie putin). Punem intr-un vas incapator ficatul, pipotele si inimile maruntite, adaugam ceapa calita (cu tot cu uleiul in care am calit-o), cele doua legaturi de marar si patrunjel tocate, trei oua (crude/ nefierte). Saram si piperam dupa gust, apoi amestecam foarte bine compozitia drobului de pui. Tapetam o tava (de chec sau cozonac) cu hartie de copt si punem in tava o parte din compozitie. Presam usor compozitia, asezam in mijloc cele doua oua fierte si le acoperim cu restul compozitiei de drob. Presam iarasi usor compozitia pentru a se aseza bine in tava si a acoperi in intregime ouale fierte, dupa care incingem cuptorul si tinem drobul de pui la foc mediu (175 grade C) pentru aproximativ 40 de minute (trebuie sa se rumeneasca deasupra). Indicat este sa desprindem hartia de copt de pe drob si sa il taiem dupa ce acesta s-a racit.
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de mancare!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
BĂRBATE (Robert),
RăspundețiȘtergereÎți urmăresc blogul de-o vreme încoace dar încă nu am comentat.
Judecând după fotografii, eu aș pune mai multe ouă fierte în drobul de pui. Adevăru-i că mie-mi ouăle oricum ar fi gătite...
Nici eu nu mă omor după drobul de miel, dacă pot alege - aleg drobul de pui. Anul trecut am făcut drob de pui după rețeta Laurei Laurențiu, acel drob are și o crustă de aluat, a ieșit o minunăție! Îmi place și rețeta ta, oricum eu mănânc și (cam multă) pâine, pare mai simplu de făcut fără crusta de aluat...
Felicitări pentru blogul tău frumos plin de rețete foarte gustoase și extrem de bine explicate!
Sanda Turner (locuiesc în SUA)
Thanks, Sanda! :)
ȘtergereSi mie-mi plac foarte mult ouale, iar marginile drobului (adica partile fara ou) mi se par cam inecacioase. Insa, in cazul retetei de drob, am zis ca cel mai bine este sa fiu "cumpatat", gandindu-ma ca sunt variante ale retetei care nu folosesc deloc oua. Nu sunt absolut sigur, insa am impresia ca reteta traditionala de drob nici macar n-ar avea oua fierte.
Nu e deloc rea varianta drobului cu acea crusta de aluat, insa de obicei eu prefer cea mai simpla varianta a fiecarei retete si nu ma complic decat daca merita cu adevarat efortul...
Mi se pare interesant ca in timp ce-mi scriai mesajul, eu ma uitam la "Mystic River" pe TCM (Turner Classic Movies) :)
Eu trebuie sa trec din ce in ce mai rar pe la tine, nu stiu cum le va face fata poftelor cel din burtica mea
RăspundețiȘtergereNu stiam ca acum poftesti pentru doi :D Sarcina usoara!
ȘtergereSa dea Dumnezeu, drobul asta nu am de ales si musai sa-l fac, burtica cere si cere. :)
ȘtergereDaca nu se mai opreste din cerut, trebuie sa-i dai putin drob... :)
ȘtergereFOARTE BUNA IDEEA , TREBUIE NEAPARAT INCERCATA !!!
RăspundețiȘtergereDeja imi curg balele numai cand vad astfel de mancare anult trecut am mancat drob din carte de miel, si pot sa spun ca a fost mai mult decat bun.
RăspundețiȘtergereMa intreb daca exista oare si un concurs unde gateste doar acest aliment, sunt mai mult decat curios.
N-am auzit de vreun concurs unde sa se aleaga cel mai bun drob sau cea mai buna reteta cu carne de miel, dar asta nu inseamna ca n-o exista asa ceva :) Pana una alta, se pare ca deja mielul deja cam incepe sa fie considerat un fel de delicatesa de catre romani, asa ca probabil reteta drobului de pui va ajunge sa fie din preparata ce in ce mai des. Intr-un fel, parca e pacat...
ȘtergereFoarte bun, clar o sa fie si pe masa de Paste si nu numai de acum incolo.
RăspundețiȘtergereIar langa drob va fi si pasca, sa stii ca nu am uitat de reteta promisa ;)
ȘtergereYuhuuu :D Multumesc!
ȘtergereNu trebuie sa-mi multumesti, cu siguranta imi va face si mie placere sa mananc produsul finit al retetei :D
Ștergeredeja am pus pozele pe facebook,am facut 2 tavi si a iesit f. bun drobul,dar linga el am mai pus si 2 cozonaci frumosi(este prima oara in viata cind fac cozonaci)si pot spune ca au iesit binisor.Sint atit de mindra de mine.....
RăspundețiȘtergerePai ai si de ce sa fii mandra, Mioara ;) Felicitari pentru reusite si Paste Fericit!
ȘtergereIl am si eu acum in cuptor...asteptam...
RăspundețiȘtergereSper ca drobul a meritat asteptarea :)
ȘtergereSa merite asteptarea? A iesit MINUNAAAT!!!Multumiri pentru reteta!
ȘtergereCu placere, ma bucur ca v-a placut drobul - de Paste nu prea ne permitem sa dam rateuri cu retetele specifice sarbatorii...
ȘtergereNu incetezi sa ma uimesti cu stilul detaliat al retetelor!!!
RăspundețiȘtergereAm fost plecati in Bulgaria de Pasti si drobul a lipsit acolo; drept urmare, azi la 7 a.m. cautam reteta pe blogul tau!
Mai facusem drob, dar stii cum e...m-am molipsit de site-ul acesta... ;)
Nu am pus insa pipote si inimi, ci un pic de piept de pui (am un pic de stres fata de pipotele din comert...); nu am tava de cozonac (dupa 15 ani de maritis, sper sa achizitionez una!), insa am copt drobul in altceva si a fost foarte OK: subtire, elegant, delicios!!!
I-am facut si poze!!!
Nu stiu insa cum as putea sa ti le arat...
De maine, la plaja!!! B-)
Magda
Ai putea sa-mi arati pozele drobului pe fb, cred ca asa e cel mai simplu. Mie nu mi-ar fi trecut prin cap sa pun piept de pui in locul pipotelor si inimilor, dar asta poate si pentru ca n-am fost nevoit sa caut o alternativa...
ȘtergereAr trebui totusi sa-ti cumperi o tava de cozonac, o poti folosi nu doar pentru drob, ci si pentru a prepara reteta de cozonac pe care o am publicata deja pe blog ;)
Eu am inceput deja sa merg la plaja (de fapt, mi-am si luat o pauza de vreo cateva zile pentru ca m-am cam prajit), iar marea pare sa se incalzeasca pe zi ce trece :D Dar am de gand sa nu las asta sa-mi influenteze activitatea pe blog si voi continua sa public retete poate chiar mai detaliate :))
In primul rand, a iesit mai bun k al mamei de miel. In al doilea rand, chiar daca nu am scris pana acum, sunt fan-admiratoare si preparatoare de retete de la tine de multa vreme. Sper sa ''colaboram'' si in viitor. Pupici, multumiri si astept retete noi, Mihaela
RăspundețiȘtergereMihaela, nu ma pot hotari care "rand" imi place mai mult :) Da` parca balanta inclina catre cel de-al doilea :D Deci trebuie neaparat sa public retete noi, pentru a nu-ti diminua interesul pentru blogul meu culinar - doar asa pot sa-mi gadil mai mult timp vanitatea la gandul ca am o "fan-admiratoare" :) Serios vorbind, ma bucur ca ti-ai facut curaj si ti-ai "semnalizat" in sfarsit prezenta pe blog si sper ca aceasta "colaborare" a noastra va continua pe termen nelimitat.
ȘtergereDa de asta ce spui? Sambata fac reteta de drob de pui TRIPLA!!!
ȘtergereMacar sa stiu ca apuc sa mancam din ea pe saturate...
Pupici si o seara faina, Mihaela
Hahaha, mi-e cam greu sa mai spun ceva... ma gandesc ca acum nu mai am niciun dubiu, in mod sigur ti-a placut cum a iesit drobul asta de pui preparat dupa reteta mea :D
ȘtergereCa multe altele de altfel. Sincer, singura naspa a fost acu un an si ceva un tort cu doua randuri cu creme de iaurt...ceva de genul. Imi mai amintesc doar k nu s-au intarit cremele, s-a stricat si inelul de la cratita de tort si am facut toata bucataria numai iaurt. Dar precum vezi, am perseverat in retetele tale totusi si nu te-am "parasit". FIDELA FIDELA...
RăspundețiȘtergereFidelitatea este ceva atat de rar in ziua de azi, si e cu atat mai mult de apreciat auzind ca am trecut impreuna si prin momente grele :) Desi ma mir ca te-ai poticnit tocmai la reteta tortului din iaurt, mie mi se pare una dintre cele mai simple retete de pe blog. Probabil ai fiert gelatina sau aceasta o fi fost expirata...
ȘtergereUnul din cele mai reusite bloguri pe net si retete delicioase, totul pana la fotografii. Cred ca era suficienta semnatura in dreapta jos. Scrisul peste mijlocul fotografiei denatureaza complet ceea ce se dorea reprezentat. Pacat...
RăspundețiȘtergereCe sa zic... multumesc! Nimic nu e perfect pe lumea asta, asa ca nu puteam sa fac eu o exceptie cu blogul meu :) Va disparea orice scris/ semnatura atunci cand legislatia va proteja mai bine drepturile de autor si cand vor disparea toti hotii care incearca sa profite de munca altora. Pana atunci, am ales sa-mi petrec timpul preparand si publicand retete, in loc sa-l consum inutil urmarind hotii... Inteleg ca acel scris este deranjant, insa pune-te in situatia mea si poate vei intelege de ce a trebuit sa fac acest compromis.
ȘtergerePrima data fac drob, si am decis sa fac anume dupa aceasta reteta,mi sa parut mai interesanta cu ingredientele taiate , acum pot spune ca voi face drob de cite ori voi avea ocazia, e foarte gustos.
RăspundețiȘtergereDeci ai facut un mic test acum, pentru a te asigura ca de Paste vei merge la sigur cu reteta de drob :) Ma bucur ca ai ales reteta mea!
ȘtergereBuna asi dori niste retete fara lapte oua si fara peste pt ca am un copilas care e alergic la aceste ingrediente....va mulumesc...
RăspundețiȘtergereAzi am facut drob de pui dupa reteta ta si a iesit foarte bine. Multumesc pentru reteta.
RăspundețiȘtergereNicoleta
O noua reteta excelenta!! Pt ca bebelusa mea nu ma prea lasa sa stau in bucatarie, am tocat toate ingredientele la chopperul de la blender si am terminat repede, fara sa fie pasate, ci bucatele. O noua reteta de la tine, un nou succes!!!
RăspundețiȘtergereBuna seara. Daca dublam cantitatile, dublam si timpul la cuptor?��
RăspundețiȘtergereBuna, timpul ramane acelasi, chiar daca drobul va fi mai mare.
ȘtergereFoarte buna reteta asta, am încercat-o și este superba și foarte ușor de făcut. Mulțumesc
RăspundețiȘtergere