Pască cu brânză

Pasca cu branza reteta
Ingrediente reteta Pasca cu branza:
  • pentru aluatul pascai:
  • 150 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • 200 g zahar
  • 2 oua
  • un cubulet de drojdie (25g)
  • faina cat cuprinde (in jur de 400 g)
  • o lamaie (doar coaja)
  • pentru umplutura de branza a pascai:
  • 300 g branza dulce
  • 150 g zahar
  • 4 oua
  • 100 g stafide
  • 2-3 lingurite esenta de rom
  • 2 linguri gris
NUME
Modul de preparare a retetei:
Ma indoiesc ca ar exista cineva care sa nu stie ce este pasca cu branza, insa imi fac datoria si spun ca este un fel de cozonac care este preparat de obicei in perioada Pastelui. Pasca se deosebeste de cozonac prin faptul ca este umpluta cu branza si este coapta intr-o tava rotunda. Prepararea aluatului de pasca. Foarte multa lume face pasca atunci cand face cozonacii, asta deoarece aluatul de pasca e practic aluat de cozonac - doar se maresc cantitatile si la sfarsit se opreste o bucata de aluat, din care se face pasca cu branza. Turnam 150 ml de lapte caldut intr-un vas incapator, pastrand o lingura pentru a unge la sfarsit pasca (e important ca laptele sa NU sa fie fierbinte, pentru a nu afecta proprietatile drojdiei). Punem in lapte un cub de drojdie de 25 g pe care il maruntim inainte (sau un pliculet de drojdie uscata de 7 g), 200 g de zahar, un pic de sare si le amestecam bine. Atunci cand drojdia si zaharul se topesc, punem in vas si cele 100 ml de ulei, doua oua, coaja rasa a unei lamai si amestecam toate ingredientele aluatului. Incorporam treptat faina si incepem sa framantam aluatul cu mana atunci cand acesta incepe sa capete consistenta. Bineinteles, ca si in cazul celui de cozonac, aluatul de pasca trebuie framantat foarte bine (cu cat il framantam mai mult, cu atat pasca noastra ar trebui sa iasa mai pufoasa). Cele 400 g de faina sunt orientative, ne oprim atunci cand aluatul capata o oarecare elasticitate si incepe sa ni se mai dezlipeasca de pe maini. Acoperim apoi aluatul de pasca cu un prosop si il lasam la crescut intr-un loc cald. Prepararea umpluturii de branza a pascai. Pentru a folosi cat mai eficient timpul, ne ocupam de aceasta cat timp aluatul sta la crescut. Umplutura de branza se prepara foarte usor, pur si simplu amestecam intr-un vas 300 g de branza dulce cu 150 g de zahar, patru oua, 100 g de stafide, cateva lingurite cu esenta de rom si cele doua linguri de gris (punem grisul in umplutura pascai pentru a ne asigura ca branza nu este prea "apoasa" - in cazul in care nu avem gris la indemana, putem folosi si faina in locul acestuia). Nu trebuie sa scapam din vedere faptul ca trebuie sa oprim o lingura de lapte si un galbenus de la cele patru oua (pentru a unge pasca cu branza inainte de a o da la cuptor). Asamblarea aluatului de pasca. Dupa ce aluatul de pasca si-a dublat volumul (adica dupa aproximativ 45 de minute), il impartim in doua bucati aproximativ egale. Tapetam o forma rotunda cu hartie de copt sau o ungem cu ulei si o tapetam cu faina (am folosit o forma de tort detasabila cu diametrul de 24cm, insa pasca poate fi coapta si intr-o cratita obisnuita). Asezam prima bucata de aluat pe fundul tavii si intindem aluatul presandu-l usor cu degetele. Impartim cealalta bucata a aluatului de pasca in trei bucatele mai mici pe care apoi le rulam pana cand le transformam in "snururi" (in momentul asta nu-mi dau seama cum as putea sa le numesc) de aproximativ aceeasi lungime si grosime. Impletim cele trei bucati de aluat si formam o coronita pe care o asezam cu grija pe marginea aluatului pe care l-am intins anterior in tava. Este destul de simplu, toate aceste lucruri pe care m-am chinuit eu sa le explic se vad foarte bine in imaginile retetei si nu cred ca vor fi probleme. Asamblarea finala a pascai cu branza. Dupa ce l-am asezat in tava, mai lasam la crescut aluatul de pasca inca 15-20 de minute, doar atat cat sa isi mareasca un pic volumul. Daca aluatul de pe fundul tavii creste prea mult si ni se pare ca nu mai avem loc suficient pentru toata umplutura, atunci il apasam cu degetele si apoi turnam compozitia de branza in spatiul liber din mijlocul tavii. Ungem pasca cu branza cu galbenusul amestecat cu lingura de lapte (va amintiti ca le-am pastrat mai devreme). Introducem pasca in cuptorul foarte bine incins si o coacem la foc mediu (175 grade C) pentru aproximativ 50 de minute. Pasca cu branza se taie dupa ce s-a racit.
Pasca cu branza reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete cu branza!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

37 de comentarii:

  1. Cu ce se mai face pasca in afara de branza si stafide ? Cu carne, cu peste, cu spanac ??? :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Radu, vazand ca ti-ai lasat link la reteta, inseamna ca stii cu ce se "mananca" blogurile si deci comentariile de genul asta n-ar trebui sa vina tocmai din partea ta... In fine, e posibila si pasca fara branza, nu ne impiedica nimeni s-o umplem cu spanac si sa-i zicem "pasca cu spanac" :))

      Ștergere
  2. Oauuuuu, arata suuperrr. Abia astept sa o fac. Mii de multumiri pt. reteta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Lucia! Ma bucur ca-ti place pasca, la cat ai asteptat dupa ea... :D

      Ștergere
  3. Un minunat aspect! Iti multumesc ca ai impartasit reteta de pasca cu noi, mai sunt unii (eu) care doresc sa o prepare pentru prima data si este mai mult decat bine venita! Astept cu nerabdare sa incerc reteta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai pentru ce, Sanda... Am incercat sa explic cat mai detaliat si am publicat cat mai multe imagini la reteta, insa e posibil sa fie si ceva interpretabil. Asa ca nu ezita sa-ma ceri ajutorul daca intampini vreo problema.

      Ștergere
  4. Exista pasca cu branza, cu ciocolata, cu fructe, etc. Este foarte corect titlul retetei. Comentariul lui Radu e de prisos. Ti-a iesit o minunatie de pasca. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci, Dana! Stiind ca o voi publica pe blog, n-am "precupetit" niciun efort... acum doi ani am facut o varianta de pasca cu multa branza si n-am fost deloc multumit de rezultat, asa ca n-am mai publicat-o.

      Ștergere
    2. In moldova se face o pasca cu multe fructe. Am avut o data ocazia sa mananc, este foarte buna. Eu sunt din Galati dar din pacate pe aici nu se face, mai in nordul moldovei. Poate o incerci si ne dai si noua reteta!

      Ștergere
    3. Deocamdata inca o pasca parca este prea mult pentru mine :) Dar ma tenteaza sa incerc o pasca cu fructe, asa ca o voi avea in vedere pentru mai tarziu.

      Ștergere
  5. Ce diametru are tava? Multumesc frumos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scrie si in reteta, probabil ai vazut atunci cand ai recitit-o :) Tava in care am copt eu pasca are un diametru de 24 centimetri.

      Ștergere
  6. SARBATORI PASCALE FERICITE !

    RăspundețiȘtergere
  7. Paste Fericit!!!
    Numai bucurii alaturi de cei dragi!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Arată f f bine, anul viitor o fac şi eu! Anul ăsta am folosit una cu multă brânză, a ieşit bună la gust dar nu am fost chiar mulţumită, cam chinuit aspectul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu am incercat acum doi ani o pasca cu multa branza, insa nu mi-a placut deloc cum a iesit, fapt pentru care am si renuntat la ideea de a publica reteta pe blog :) Mai este un an pana atunci, sa vedem daca intre timp nu uiti de reteta mea de pasca :P

      Ștergere
  9. Am facut de Paste cozonacul si pasca dupa retetele tale au iesit minunat!!!!
    Felicitari pentru blog si tine-o tot asa!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Petro! Ma bucur ca ai ales ambele retete de pe blogul meu, te astept sa faci asta cat mai des de acum inainte. Oricum, peste un an ar trebui sa revii macar pentru reteta de pasca :)

      Ștergere
    2. Nu sunt primele retete incercate deci nu o sa treaca un an pana mai incerc ceva...doar ca pana acum am avut curaj doar la dulciuri .
      Sper ca in curand sa fac si ceva de mancare :)

      Ștergere
    3. :) Pe blog sunt foarte multe retete simple de mancare, si nu exagerez deloc... trebuie doar sa-ti faci curaj sa le incerci. Dar, daca esti timorata si vrei s-o iei mai incetisor, poti sa-ti umpli rezervorul cu incredere preparand cateva salate :) Desi, daca ai facut cozonac si pasca, deja ar trebui sa fii foarte increzatoare in priceperea ta la gatit, stiu cateva persoane care gatesc bine si totusi nu se incumeta sa se apuce de cozonac.

      Ștergere
  10. Hristos a Inviat! Mi-a iesit o pasca de minune, singurul regret este ca am facut decat una, s-a evaporat rapid. Iar cozonacii au fost si mai pufosi decat la prima incercare. Daca pana acum aceste bunatati mi se pareau de nerealizat, acum cu ajutorul retetelor tale, sunt un fleac. I-am ciuruit pe toti cu ele :D.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarat a Inviat! Inseamna ca deja incepi sa capeti experienta in aluaturile astea crescute, sa vezi ce-o sa-i mai ciuruiesti de acum inainte... o poti face zilnic, cu pizza :)) Chiar ma bucur sa vad ca retetele mele au reusit sa-ti dea incredere in fortele proprii.

      Ștergere
  11. Un Paste Fericit Robert !!! Iti multumesc pt. retetele minunate. Acum astept sa iasa de la cuptor pasca si primul rand de cozonaci :D. Mor de pofta langa ei :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Paste Fericit si tie, Lucia! Daca mori de pofta langa cuptor, trag concluzia ca e de bine - pofta ta ma face sa cred ca retetele mele ti-au reusit (trebuie sa-mi gasesc si eu un merit in toata treaba asta, ca sa ma simt important) :D Am inteles ca ai facut o singura pasca, insa n-am inteles cati cozonaci. Deci, primul rand de cozonaci din cate asemenea "randuri"? :))

      Ștergere
    2. Normal ca mi-au iesit, iar cei 4 cozonaci si pasca sunt de mult istorie :( . Nu au prins decat prima zi de Paste, stiu, am facut putini :)))) . In weekend fac din nou, doar pt. noi 2 ca sa ne saturam...ca de Paste doar am gustat :))) Nu au cum sa nu iasa retetele tale. Toate au iesit. Problema este ca nu pot sa tin pasul cu tine, deja sunt in urma cu 2 prajituri, de la clatitele banatene am pierdut teren :(.
      Sper sa simti bucuria pe care o aduci in casele noastre atunci cand scot ceva bun de la cuptor sau entuziasmul pe care il simt cand fac o reteta noua si bunatatile dispar imediat din farfurie. Ai reusit sa aduci spiritul de sarbatoare in sufletele noastre indiferent ca este o banala zi de marti, joi, weekend sau aniversarea cuiva. De fiecare data cand bucataresc simt ca este o zi speciala si pt. asta iti MULTUMESC !

      Ștergere
  12. am respectat cu strictete reteta de aluat de o ora si 30 minute sta la crescut la caldura si nici nu misca deci nu creste deloc si nu-mi dau seama de ce.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ella, daca dupa o ora si 30 minute n-a crescut deloc, e clar ca nu va creste... :( Cu parere de rau, iti spun ca va trebui sa faci alt aluat de pasca. Daca ai respectat cu strictete reteta, vinovata nu poate fi decat drojdia (n-ar strica nici sa-i verifici termenul de valabilitate). Poate influenta si diferenta de temperatura, adica ar trebui ca locul caldut in care tinem aluatul la crescut sa ramana la fel de "caldut" pe toata durata cresterii (de exemplu, sa nu deschidem geamul)...

      Ștergere
  13. Si eu tot la drojdie m-am gandit,de regula faceam cu drojdie uscata de la dr.Oetker .Nu stiu ce mi-a venit acum sa fac cu drojdie proaspata de la Budafok(desi e in termen)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu daca e neaparat vina celor de la Budafok, poate fi si din cauza conditiilor necorespunzatoare in care a fost depozitata drojdia... Oricat de proasta ar fi o drojdie, tot ar trebui sa creasca aluatul pascai macar un pic :) Si eu folosesc de regula tot drojdia uscata de la Dr.Oetker, iar proaspata aleg Pakmaya. Nu stiu daca sunt neaparat cele mai bune, insa sunt vechi pe piata si imi inspira incredere poate si din cauza ca n-am avut probleme cu marcile respective :)
      Imi imaginez cat de frustrant e sa vezi ca ai muncit degeaba, sper ca nu ti-a trecut tot cheful de pasca...

      Ștergere
  14. nuuuu...cum sa-mi treaca cheful de pasca? nu ma las batuta...am facut alta din drojdie uscata si a iesit foarte bine...( deci drojdia a fost problema si da,cred ca si cum a fost depozitata ; mi-a parut rau doar de timpul pierdut cat am stat pe langa prima sa o rog frumos sa creasca :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pana la urma, e frumos cand totul se termina cu bine... mai ales ca pofta de pasta n-a fost afectata :) Apropo de depozitat, nu doar la drojdie sa fii atenta, praful de copt este si mai ''sensibil", in special la umezeala.

      Ștergere
  15. Mi-a placut ."pasca este un fel de cozonac preparat in perioada Pastelui". Ca-n Italia: "colomba" pascala e un fel de panettone care are forma de porumbel si care se prepara la Pasti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Doar n-o sa ne lasam noi mai prejos, trebuia sa avem si un cozonac pascal.

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)