Paste cu ton

Paste cu ton reteta
Ingrediente reteta Paste cu ton si rosii:
  • 200 g paste (nu neaparat spaghete)
  • o conserva de ton in ulei (cca 170g)
  • 3 catei de usturoi
  • 2 ardei iuti
  • o conserva de rosii cubulete (400g)
  • ulei, sare si piper
Paste cu ton ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Turnam o lingura cu ulei intr-o tigaie si punem tigaia la foc. Tocam feliute trei catei de usturoi si doi ardei iuti, iar atunci cand uleiul s-a incins, le punem la calit in tigaie. Le lasam doar cateva secunde (doar atat cat sa inceapa sa li se simta mirosul) si le amestecam in tot acest timp, apoi adaugam continutul unei conserve de ton, cu tot cu uleiul in care a stat. Dupa ce calim si bucatelele de ton timp de cateva minute la foc mediu, punem in sosul pentru paste si rosiile dintr-o conserva (daca nu sunt rosii cubulete, atunci trebuie sa le tocam inainte). Lasam sa fiarba tonul cu rosiile la foc mediu in jur de 10-15 minute, saram si piperam dupa gust. Cat timp fierbe sosul de ton si rosii, ne vom ocupa de paste: punem la foc o cratita cu apa in care adaugam putina sare si, in momentul in care apa incepe sa fiarba, punem spaghetele si le lasam la fiert conform instructiunilor gasite pe ambalaj (cam 8-10 minute). Scurgem bine de apa pastele, le punem peste sosul de ton cu rosii si acoperim vasul timp de cateva minute, pentru a permite pastelor sa "imprumute" cat mai mult din savoarea sosului. Daca ni se pare ca sosul este prea subtire/ lichid pentru gusturile noastre, atunci il putem ingrosa tinandu-l inca vreo cateva minute la foc. In situatia diametral opusa, cea in care consideram ca sosul de ton al pastelor este prea gros, il subtiem adaugandu-i cateva linguri din apa in care au fiert spaghetele. Chiar daca eu am scris in lista cu ingredientele retetei "2 ardei iuti", neaparat trebuie sa avem grija cu acestia, adica este bine sa ii gustam inainte de a-i pune in sosul pastelor, pentru a vedea cat de iuti sunt (ar trebui sa-i curatam de seminte). N-am avut un motiv anume atunci cand am ales spaghetele din multitudinea de sortimente de paste existente pe piata, pur si simplu pe acestea le aveam in bucatarie - deci putem folosi orice avem la indemana sau orice ne place. Daca avem timp, ne putem prepara chiar propriile paste folosind reteta pe care o folosesc eu de obicei pentru taiteii de casa. Recomandarea mea este sa folosim ton bucati la aceasta reteta, nu ton maruntit; bineinteles, putem face pastele cu ton maruntit, insa in mod sigur nu vor fi la fel de aspectuoase.
Paste cu ton reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete culinare!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

10 comentarii:

  1. Am mancat la o matusa mai demult, dar erau cumparate dintr-un hipermarket. Dezamagirea a fost crunta.Astept sa imi pot face si eu acum ca mi-ai spus cum sa nu mai faramitez tonul. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca sa eviti o noua dezamagire, trebuie sa cumperi pentru paste o conserva de ton bucati si sa eviti sa-l cumperi pe cel mai ieftin :) Apoi poti sa-l faramitezi cat de mult doresti atunci cand il calesti. Problema pastelor din hipermarket nu era faptul ca aveau tonul faramitat... ci probabil faptul ca la prepararea lor s-a folosit din start un ton faramitat de proasta calitate.

      Ștergere
  2. Buna, Robert.Nu e nimic de adaugat la reteta ta .Ma surprinde faptul ca si tu folosesti zeama in care au fiert pastele pentru a"subtia" sosurile.Acuma am sa-ti spun ceva: cu ani in urma la un cunoscut au venit in vizita niste italieni.Ce sa le gatesti asa, repede, normal niste paste.Gazda le-a gatit normal, cum stia ea mai bine ,doar ca a folosit rosiile noastre romanesti(care inca mai aveau gust...).Ce sa-ti spun, i-a dat pe spate! Au mancat aia doua portii nu una! Ca alternativa, gospodinele pot folosi si rosii proaspete.Cumva au inceput sa aiba un gust mai bun.Cu drag si simpatie, Mariana.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Mariana. M-am gandit in primul rand ca apa spaghetelor fiind calda, astfel nu-mi opresc sosul din fierbere; iar in al doilea rand, de ce sa pun o apa chioara in sos cand apa aia in care au fiert spaghetele are un pic de gust? :)
      Unele dintre rosiile noastre romanesti parca devin din ce in ce mai bune in ultimul timp. Zic "unele" pentru ca niciodata nu stii daca sunt romanesti pana nu le gusti, vanzatorii din piata vindeau anul asta rosii "romanesti" de zile intregi in momentul cand am vazut la stiri un producator roman care zicea ca mai dureaza mult timp pana cand incep sa se coaca ale lui...

      Ștergere
  3. Buna! Eu fac spaghete +legume mexicane+ton (bucati) +zeama de lamaie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Buna si varianta ta de paste cu ton. Parca suna mai exotic cu legumele alea mexicane.

      Ștergere
  4. Asaaaa, deci: citit reteta, salivat la greu, enervat la culme, cumparat ingrediente, gatit conform retetei acum 20 minute.
    Rezultat: toata familia fericita!!! Pastele au iesit demential de bune! Multumesc barbate pentru asa inceput de week-end! :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! Si imi cer scuze pentru nervii provocati :))) Insa te asigur ca voi face tot ce-mi sta in putinta sa te enervez cat mai des cu retetele mele :P Bine-ar fi ca familia sa fie fericita dupa fiecare astfel de criza de nervi... :)

      Ștergere
  5. Mie mi-a adus un prieten din Spania o conserva de ton dintr-aia mare de 900 grame. Mi s-a parut mare dar costa doar 45 lei, era firma buna si tonul era bucati. N am rezistat! Am tinuto in frigider 2 luni de zile pentru ca nu aveam nici o idee ce as putea gati cu atata ton. Dar intr-o zi m-a lovit o idee: Orez integral aromat cu cardamom, o mana de spanac tavalit in unt cu un praf de nucsoara si un pic de usturoi, si la sfarsit, minunatul ton. Va jur ca aceasta reteta mi-a schimbat viata! Este imposibil de buna!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Delicioasa reteta ! Mai usor cu ardeii iuti :) :) :) adica am sa pun doar unul, mititel, mititel ! Dar reteta este chiar delicioasa ! Tare-mi plac pastele cu ton.

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)