- pentru aluatul de tarta
- un ou
- 100 g unt (1/2 pachet)
- 50 g zahar pudra vanilat
- un praf de sare
- 250-300 g faina
- pentru budinca de vanilie
- 5 galbenusuri
- 5 linguri faina (cu varf)
- 500 ml lapte
- 50 g zahar pudra vanilat
- 100 g zahar tos
- 2-3 lingurite esenta de vanilie
- pentru stratul de fructe al tartei
- 2 kiwi
- 200 g zmeura
- o nectarina
Ca foarte multe retete culinare, si reteta tartei cu fructe are mai multe variante, asa ca, pentru a-i scuti de chinul lecturarii retetei pe cei care s-ar putea sa fie dezinteresati, voi spune inca de la inceput ce anume presupune varianta pe care am ales s-o prepar eu: un aluat clasic de tarta, o budinca de vanilie de casa si un strat generos de fructe deasupra. Prepararea budincii de vanilie. Punem intr-un vas cinci galbenusuri si adaugam cinci linguri cu varf de faina. Turnam intr-o cratita o jumatate de litru de lapte, adaugam 50 g zahar de zahar pudra vanilat si 100 g zahar tos si punem cratita la foc. Dupa ce laptele incepe sa se incalzeasca (dar fara a fi fierbinte, altfel riscam sa se coaguleze ouale), luam cateva linguri de lapte cald, le turnam peste galbenusurile cu faina si amestecam foarte bine (pentru a nu ramane cocoloase de faina). Atunci cand laptele incepe sa fiarba si tot zaharul s-a topit, ii adaugam compozitia rezultata mai devreme din amestecarea galbenusurilor cu faina si lapte. Fierbem totul la foc mic, amestecand permanent, pana cand budinca de vanilie incepe sa se ingroase (dureaza in jur de zece minute). La sfarsit o aromam adaugandu-i cateva lingurite cu esenta de vanilie (in functie de cat de concentrata este esenta pe care o folosim). Lasam budinca la racit si o acoperim cu o folie de plastic pentru a nu face "coaja" in timp ce se raceste. Prepararea aluatului de tarta. Taiem cubulete o jumatate de pachet de unt rece si il punem intr-un vas incapator (insist asupra faptului ca untul trebuie sa fie neaparat rece). Adaugam un ou, 50 g de zahar pudra vanilat, un pic de sare si un sfert de kg de faina. Amestecam totul si framantam energic, adaugand faina pana cand obtinem un aluat tare pe care sa consideram ca il putem intinde fara probleme cu ajutorul unui sucitor. Invelim intr-o folie de plastic aluatul de tarta si il tinem in frigider cel putin 30 de minute, dupa care il intindem cu sucitorul pe blatul de bucatarie, blat pe care il vom pudra din abundenta cu faina atat inainte sa asezam aluatul, cat si in timp ce il rasucim de pe o parte pe cealalta (asta daca nu cumva suntem atat de priceputi incat sa reusim sa intindem perfect aluatul din prima). Incercam sa intindem aluatul cat mai rotund, avand drept reper dimensiunea formei de tarta pe care o vom folosi la coacerea cojii (a mea are diametrul de 24 cm). Asezam aluatul in forma de tarta, presandu-l usor pe marginea valurita (pentru a se mula perfect pe forma) si apoi taiem excesul de aluat. Pentru ca partea de jos a tartei sa nu se umfle si sa se deformeze in timpul coacerii, inainte de a introduce tava in cuptor il vom intepa din loc in loc cu o furculita si vom aseza peste aluat o hartie de copt pe care punem boabe uscate de fasole, mazare, linte, arpacas etc. Introducem aluatul de tarta in cuptorul bine incins si il coacem la foc mediu (175-180 grade C) timp de aproximativ 35 de minute (spre sfarsit, supraveghem cuptorul pentru a nu rumeni prea mult tarta). Asamblarea tartei cu fructe o vom incepe numai atunci cand coaja de tarta si budinca de vanilie sunt complet reci. Turnam budinca de vanilie in coaja tartei, o nivelam cat putem de bine (putem folosi si un cutit pentru a face asta) si o introducem in frigider. Dupa ce budinca se intareste, taiem fructele si le asezam deasupra. Bineinteles, nu trebuie neaparat sa ne inspiram din imaginea retetei mele, putem folosi la tarta orice fel de fructe dorim, iar modul in care le aranjam e limitat doar de imaginatia fiecaruia. Inainte sa inchei, trebuie sa spun ca nu conteaza prea mult daca incepem cu aluatul de tarta sau cu budinca, eu am ales sa incep cu budinca de vanilie avand impresia ca astfel imaginile retetei ar prezenta mai bine/ cursiv modul de preparare. Dar asta ii va preocupa prea putin pe cei foarte grabiti sau fara chef de munca, deoarece pot sari peste toata reteta si pot trece direct la asamblarea tartei cu fructe. Cum? Simplu, insa nerecomandat: cumpara coaja de tarta, o umplu cu o budinca de vanilie la plic si arunca deasupra o mana-doua de fructe suficient de mici incat sa nu necesite nici macar efortul de a le taia (zmeura, mure, afine, coacaze, boabe de struguri) :D
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete culinare!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
multumesc pt. reteta, abia astept sa o fac in weekend, arata ffff bine.
RăspundețiȘtergereCe bine este sa-ti incepi ziua cu o felie de tarta...fff buna. Reteta asta merge in stransa legatura cu cea de gogosi din albusuri...si sunt bune :)
RăspundețiȘtergereLucia, e deja luni si eu n-am mai apucat sa raspund la mesaje, intre timp tu ai facut si gogosile din albusuri. Le-ai facut gandind ca trebuie sa ai ceva de rezerva, in caz ca nu-ti place cum iese tarta? :P
Ștergerenuuu, cum sa nu-mi iasa tarta, nu exista asa ceva, toate retetele de la tine mi-au iesit. Pt. ca de la reteta de tarta mi-au ramas 5 albusuri, ca sa nu le arunc ( intai de pun la frigider, nu le gasesc o utilitate si ajung la gunoi in cele din urma) am facut gogosile :D
ȘtergereInseamna ca e si meritul tau, nu toate retetele ies doar citindu-le fugitiv si "aruncand" ingredientele in fuga, unele au nevoie de mai mult de atat pentru a iesi. Oricum, ma bucur sa vad ca retetele mele ti-au castigat increderea. Ai reusit sa castigi si cinci albusuri cu ultima reteta :) Cred ca ar trebui s-o laud putin pe Facebook, am impresia ca lumea o cam ignora...
ȘtergereMda, e vremea ca rotunjimea mea sa creasca, daca o sa-i spun baiatului Robert in loc de David sa stie de pe acum de ce. :)
RăspundețiȘtergereHehe, de ce sa te zgarcesti la consoane, 4 din Robert sunt mai bune decat 3 :D Sau te poti zgarci la tarta, adica sa mananci doar fructele de deasupra :)
Ștergereimi poti spune cum se face aluatul tartei? devine tare?
RăspundețiȘtergereSimona, imediat ce il scoti din cuptor, aluatul tartei este cam tare, insa va deveni mai sfaramicios pe masura ce trece timpul (cu siguranta vei observa o diferenta a doua zi) , plus ca se va mai inmuia din cauza budincii .
ȘtergereMie mi s-a facut toata compozitia de crema numai cocoloase in momentul cand am adaugat-o pe foc cu laptele :-((
RăspundețiȘtergereO sa-i mai dau o incercare.
-Roxana-
nu trebuie sa te sperii, amesteci bin, bine si toate cocoloasele dispar,si pt. a nu se lipi compozitia de budinca de fundul cratitei faci budinca pe baie de abur.
ȘtergereMie imi place coaja pe care o face budinca....asa ca nu o sa pun folie.....sic! Mananc coaja si apoi asez budinca peste foaia de tarta :).
RăspundețiȘtergereHaha, ai dreptate... si mie-mi place coaja aia a budincii.
ȘtergereSuper buna reteta ♡
RăspundețiȘtergereSuper buna reteta, am făcut o și eu azi :)
RăspundețiȘtergereMa bucur sa aud ca ti-a placut (chiar daca aud asta cu aproape un an intarziere. Scuze!).
ȘtergereForma de tarta trebuie tapetata, nu? Sunt incepatoare in ale gatitului, nu am experienta foarte multa :)
RăspundețiȘtergereNu-i nevoie sa mai tapetam forma de tarta - aluatul are foarte multa grasime, iar aceasta il ajuta sa nu se lipeasca. Nu-ti face probleme in legatura cu intrebarile puse, nimeni nu s-a nascut priceput in bucatarie. Pe masura ce gatesti, vei incepe sa capeti experienta si lucrurle ti se vor parea din ce in ce mai simple.
Ștergereminunata reteta! acum e in curs de facere si la mine. am totusi o intrebare: daca nu am boabe de fasole, linte, pe care sa le pun deasupra in timpul coacerii, cu ce pot sa inlocuiesc?
RăspundețiȘtergereCristina, ai putea folosi niste orez pentru a presa coaja de tarta in cuptor (de obicei avem asa ceva prin bucatarie, nu stiu de ce nu l-am mentionat in reteta).
ȘtergereBuna! O intrebare poate stupida:)))se scoate aluatul din forma pentru a se umple cu crema si decora cu fructe???sincer nu am o tava prea frumoasa ca sa o pun pe masa...Multumesc pentru gramada de retete incercate si savurate
RăspundețiȘtergereBuna! Poti sa ma intrebi orice legat de prepararea retetelor, intentia mea este sa ajut, nu sa judec intrebarile :) Aluatul poate fi scos din forma dupa ce se coace si se transforma in coaja tartei. In imaginile retetei se vede ca eu am asamblat tarta in forma si am scos-o atunci cand i-am facut poze - am facut asta pentru a fi 100% sigur ca greutatea budincii si a fructelor nu vor rupe cumva peretii laterali ai cojii.
Ștergere