Ciuperci cu smântână

Ciuperci cu smantana in farfurie (reteta in imagini)
Ingrediente reteta Ciuperci cu smantana:
  • 500 g ciuperci
  • 200 ml smantana
  • un ardei (rosu, pentru culoare)
  • 2 cepe
  • un morcov
  • un catel de usturoi
  • o legatura de patrunjel
  • ulei, sare si piper
ingrediente reteta - ciuperci, smantana, ardei, ceapa, morcov, patrunjel, usturoi
Modul de preparare a retetei:
Curatam si tocam dupa bunul plac un catel de usturoi, un ardei, un morcov si doua cepe. Turnam intr-o tigaie/ cratita doua-trei linguri de ulei si, atunci cand acesta s-a incins, punem usturoiul tocat. Il perpelim timp de cateva secunde, apoi adaugam legumele tocate si sare dupa preferinte. Acoperim cratita cu un capac si lasam legumele sa se caleasca la foc mic aproximativ zece minute, adica atat cat sa se inmoaie. Spalam ciupercile si eventual le inlaturam partea piciorului murdara de pamant (in cazul in care se spala greu). Apoi le maruntim putin cu un cutit (in functie de cat de mari sunt, le taiem in doua, patru sau sase bucati). Dupa ce legumele s-au inmuiat, adaugam ciupercile tocate si amestecam totul (punem mai tarziu ciupercile deoarece acestea se fac foarte repede). Acoperim tigaia si lasam mancarea sa fiarba inabusit la foc mediu, spre mic (nu este nevoie sa adaugam deloc apa, fiindca ciupercile vor lasa suficienta apa in timpul prepararii termice). Dupa ce trec alte zece minute, adaugam 200 ml de smantana, lasam ciupercile cu smantana sa dea intr-un clocot si apoi luam cratita de pe aragaz. La sfarsit, adaugam piper macinat dupa gust si patrunjelul tocat (daca ne place, tot acum mai putem pune si un catel de usturoi suplimentar). In cazul in care ciupercile au lasat prea multa apa, iar mancarea ni se pare cam subtire/ lichida dupa ce i-am pus smantana, o "reparam" imediat ingrosand-o cu o lingura de faina (cantitatea de faina este orientativa). Nu punem faina direct in ciupercile cu smantana, ci o "desfacem" in cateva linguri din zeama mancarii (pentru a nu face cocoloase), dupa care mai lasam un pic mancarea la foc, pana ce vedem ca incepe sa se ingroase.
Pentru ca mancarea sa aiba un gust cat mai bun, de preferat ar fi sa folosim niste ciuperci de padure (hribi/ manatarci), iar smantana sa fie una foarte grasa. Iar daca dorim sa incercam ceva mai exotic, piperul sichuan mi se pare ca se potriveste extraordinar de bine cu aceasta mancare de ciuperci cu smantana.
Ciuperci cu smantana reteta
Spor la gatit si va astept sa incercati si reteta de mancare de ciuperci de post!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

14 comentarii:

  1. Mmmmm abia astept sa incerc si reteta asta! Astazi am facut ciulamaua, a trebuit sa mai gatesc o tura pentru ca prima s-a dus imediat, insa mancarea asta pare si mai gustoasa!!! Ador orice mancare cu ciuperci! :) Si orice reteta de aici imi iese super! Felicitari pentru site!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Alina! Voi incerca sa scriu retetele in asa fel incat sa-ti iasa la fel de bine ca si cele deja incercate, doar trebuie sa merit felicitarile astea :) Maine cred ca voi publica o noua reteta cu multe ciuperci, poate-i dai o sansa (va fi ceva cu peste).

      Ștergere
  2. Super rețetă! Tocmai am terminat-o, are un gust foarte drăguț. Nu am mai combinat atâtea legume cu smântână, deci mulțumesc pentru sugestie!
    Recomand!
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Smantana "leaga" foarte bine toate legumele, iar daca-i punem si cateva boabe de piper sichuan, deja avem o mancare ce pare sa fie demna de savurat la ocazii.

      Ștergere
  3. Buna ziua.

    O reteta simpla fara batai de cap si foarte buna. A fost delicioasa! Multumim!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Asa mi-ar placea sa poata fi descrise toate retetele pe care le public: "retete simple, delicioase si fara batai de cap". Ca sa fie perfect, parca as adauga si "aspectuoase" :D

      Ștergere
    2. Eu am personalizat puțin rețeta cu rozmarin si putina gorgonzola la final. A ieșit o nebunie !!! Din păcate am avut doar ciuperci de cultura, care mi-au cam închis sosul la culoare.

      Ștergere
    3. Gustul de rozmarin si gorgonzola macar au mai distras atentia de la culoarea inchisa a sosului :) Serios vorbind, pana la urma prea putin conteaza culoarea, important este gustul mancarii - culoarea devine cu adevarat importanta doar atunci cand avem carcotasi la masa :D

      Ștergere
  4. Am facut rețeta exact, dar în oală de lut direct pe flacăra aragazului (și nu, nu este oală EH ci oală de lut de la târgul de oale, luată cu 10 lei la spartul târgului). Secretul acesta mi l-a spus chiar olarul vânzător. Bineînțeles că am mărit puțin timpii din rețetă, 10 minute le-am făcut 20 iar la sfârșit am lăsat tot produsul 45 minute la "legat". Se pare că a ieșit prea puțin pt ca ai mei au ras ca lăcustele tot în 15 minute, bașka o mămăligă aburindă. Mulțumesc bărbate !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Deci "lacustele" tale te vor determina in curand sa cumperi o oala mai mare. Poate tragi o fuga la Horezu, Valcea si cumperi direct de la sursa - mi-ai trezit amintiri din copilarie, pe atunci treceam des prin Horezu si-mi tot sareau in ochi oale, ulcele, strachini...

      Ștergere
  5. Am incercat si eu acum..a iesit foarte buna..Ms

    RăspundețiȘtergere
  6. O intrebare....daca e si morcov,care da culoare,ardeiul rosu ce cauta aici?E ca la pilaf?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ardeiul da si el culoare, rosul e mai intens decat portocaliul si astfel ciupercile cu smantana arata mult mai bine in farfurie. Dar e doar o chestie de gust, il putem taia din reteta daca nu ne place.

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)