Supă de ciuperci cu smântână

Supa de ciuperci cu smantana in farfurie (imaginea retetei)
Ingrediente reteta Supa de ciuperci cu smantana:
  • 500 g ciuperci
  • o ceapa
  • un morcov
  • o bucata telina
  • 200 ml smantana
  • 2 oua
  • o lingura faina
  • ulei, sare si piper
Supa de ciuperci cu smantana ingredientele necesare retetei
Modul de preparare al retetei:
Reteta integrala este pentru supa de ciuperci cu smantana si se prepara foarte usor, dar se poate prepara chiar si mai usor de atat daca ne multumim cu o reteta vegetariana (atunci nu mai este nevoie sa citim si cealalta jumatate a retetei). Prepararea supei de ciuperci. Spalam, curatam si tocam asa cum dorim o ceapa, un morcov si circa un sfert de telina medie. Punem doua-trei linguri de ulei in oala in care urmeaza sa fierbem supa de ciuperci si calim legumele tocate. Le lasam cateva minute la foc mic, iar dupa ce incep sa se imoaie turnam in oala un litru si jumatate de apa fiarta si mai fierbem legumele timp de aproximativ 15 minute. Apoi adaugam o jumatate de kg de ciuperci taiate suvite subtiri si continuam sa fierbem supa inca vreo 15-20 minute. Pregatirea smantanii o incepem atunci cand timpul de preparare al supei de ciuperci se apropie de sfarsit. Punem intr-un vas doua galbenusuri, 200 ml smantana (sau iaurt) si o lingura de faina, le amestecam foarte bine iar dupa ce ne asiguram ca nu au ramas cocoloase de faina, turnam zeama fierbinte din oala cu supa pana cand amestecul de oua si smantana ajunge la temperatura supei. Atunci turnam amestecul fierbinte in cratita cu supa de ciuperci, o potrivim cu sare si eventual piper (dupa ce gustam) si oprim focul.
Supa de ciuperci cu smantana (imaginea retetei)
Lextura optionala. Supa se poate face cu orice fel de ciuperci, doar ca trebuie sa avem in gand ideea ca gustul final e dat de calitatea ciupercilor folosite (mai ales daca mergem pe varianta vegetariana). Eu am folosit pentru reteta ciupercile care mi-au fost mai la indemana (pleurotus), dar daca ar fi sa am de unde alege as prefera manatarcile/ hribii sau macar galbiorii. Avertizez ca supa de ciuperci va iesi destul de inchisa la culoare daca folosim champignon. Apropo, atunci cand e preparata cu pleurotus, unii ii pun si niste usturoi si o numesc ciorba falsa de burta.
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de supa!
Pofta buna Ţi-a plăcut reţeta? Recomand-o! anunturi

anunturi

4 comentarii:

  1. "Modul de preparare al retetei"? Corect este "a retetei" pentru ca prepararea este a retetei si nu modul este al retetei! Putina gramatica nu strica, pentru ca e vorba de limba noastra materna si e pacat s-o pocim!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hmmm, as fi preferat sa fi mentionat ca accept doar comentarii legate strict de reteta supei de ciuperci 😎 Serios vorbind, vazandu-ma acuzat ca pocesc limba materna m-am intristat putin, mi se pare cam nedrept faptul ca cineva este judecat atat de aspru pentru o scapare. Nici nu stiu daca poate fi numita scapare, este o chestiune la care m-am gandit la un moment dat si chiar am pierdut cateva ore incercand sa ma dumiresc. Am inceput blogul culinar in 2010 si atunci am tot scris "modul de preparare a retetei", asta fara sa ma gandesc prea mult (mi s-a parut firesc). La un moment dat, prin 2014 cred, mi-a sarit in ochi si m-a pus putin pe ganduri. Pana la urma, am ajuns la concluzia ca suna mai bine "modul de preparare al retetei" si chiar am modificat o parte din retetele vechi (insa, chiar si asa, mai mult de jumatate inca sunt cu "a", nu cu "al"). Am ales sa merg pe ideea de ModulDePreparare (un fel de substantiv compus) care ar fi al retetei. Realizez ca ar cam "da cu rest" la o verificare facuta cu substantivele in genitiv: e vorba de "modul retetei" sau de "prepararea retetei". Imi amintesc si cum procedam in clasa a 8-a, punand intrebarea: al cui mod? al retetei; care mod? de preparare. Incercand sa ma documentez, n-am reusit sa ma lamuresc complet, desi pare sa fie corecta varianta cu "a", prin dictionare am vazut aparand ambele forme, cu precizarea ca forma mea preferata am gasit-o in dex Saineanu 1929 🙂 (se poate verifica cu o cautare pe Google folosind expresia "modul de preparare al tincturei"). In fine, nu insist prea mult pentru ca probabilitatea sa gresesc e foarte mare si nu vreau sa fiu perceput drept unul care insista sa fie ca el chiar si cand e evident ca spune o prostie. Sunt de acord, putina gramatica nu strica, insa, in apararea mea as putea invoca doar perioada de timp extrem de lunga de la ultima ora de gramatica din scoala generala (am fost la clasa de finante-contabilitate in liceu, apoi evident ca am mers mai departe tot in directia aceea). Parafrazand putin, "cititoru` nostru, stapanu` nostru", asa ca de acum voi scrie "Modul de preparare AL retetei" 🙂 Cred ca am explicat aici mai mult decat am explicat la reteta supei de ciuperci... si realizez ca n-am facut nimic util, practic doar am incercat sa explic felul in care percep eu treaba asta, la fel cum acum cativa ani CTP dupa ce a fost corectat de catre Turcescu referitor la forma corecta care apare in DEX, explica de ce nu va folosi el niciodata grizonant - chiar stie cum sa-si prezinte punctul de vedere si pentru mine a fost o lectura interesanta, insa planul meu e sa scriu doar retete culinare. Apoi ma mir ca nu-mi ajunge timpul sa public mai des retete noi 🙂

      Ștergere
  2. Nu mai puneti la inima. Nu merita. Mai ales ca vine din partea unui anonim. Ii recomand niste bloguri ale unor academicieni, nu cele cu retete.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate ar trebui sa vad partea plina a paharului - mi-e groaza sa ma gandesc cum m-ar fi mustrat daca nu-i iesea reteta supei de ciuperci asa cum se astepta 😅

      Ștergere

.