- ingredientele pentru blatul prajiturii cu portocale
- 5 oua
- 5 linguri zahar
- 5 linguri faina
- 5 linguri ulei
- 1/2 pliculet drojdie uscata (optional)
- coaja unei portocale
- ingredientele pentru crema prajiturii cu portocale
- 4 galbenusuri
- 4 linguri faina
- 8 linguri zahar
- 400 ml suc portocale
- un pachet unt (200 g)
- coaja unei portocale
Aceasta reteta de prajitura cu portocale nu foloseste deloc esente, ci doar sucul si coaja portocalelor. Desi ar arata frumos in prajitura, am ales sa nu folosesc bucati de portocala deoarece intotdeauna mi s-au parut cam acre in combinatie cu crema. Prepararea blatului prajiturii cu portocale. Spalam cele cinci oua, le separam albusurile de galbenusuri si batem spuma albusurile cu un praf de sare. Dupa ce albusurile s-au intarit si aproape si-au dublat volumul, incepem sa adaugam treptat cinci linguri de zahar si continuam sa mixam pana cand acesta se topeste in intregime (si albusurile isi schimba vizibil consistenta). Intr-un alt vas amestecam galbenusurile cu cele cinci linguri de ulei si apoi le turnam peste bezeaua de albusuri. Tot acum adaugam si coaja unei portocale (data pe razatoare) si, optional, o jumatate de pliculet de drojdie uscata (circa 3-5g). Incorporam incetisor ingredientele in spuma de albusuri, facand miscari circulare, de jos in sus (este exclusa folosirea mixerului), apoi incepem sa adaugam faina (cate o lingura, pe masura ce amestecam si se incorporeaza). Turnam compozitia obtinuta intr-o tava (21x25cm) imbracata in hartie de copt si coacem blatul prajiturii cu portocale la foc mediu (175 grade C) timp de 30-40 minute (facem testul scobitorii - blatul e gata atunci cand aceasta nu va mai iesi umeda). De prepararea cremei de portocale ne ocupam in timpul in care blatul prajiturii se afla in cuptor. Punem intr-un vas cele patru galbenusuri ramase peste care adaugam opt linguri de zahar si amestecam pana cand acesta se topeste (altfel se va simti in crema), apoi adaugam patru linguri de faina si 400 ml suc de portocale (fie stoarcem cateva portocale, fie folosim un suc din comert). Amestecam foarte bine (asigurandu-ne ca nu raman cocoloase de faina), apoi punem vasul la foc potrivit si tinem pana cand se ingroasa crema - sau, pentru siguranta, preparam crema de portocale la bain-marie, avand grija sa amestecam din cand in cand (adica nu punem vasul direct pe foc, ci intr-un alt vas cu putina apa). La final adaugam coaja rasa de portocala (eu am recomandat coaja unei portocale, insa ramane la latitudinea fiecaruia cata pune sau daca pune sau nu) si lasam crema de portocale sa se raceasca. Atunci ii adaugam un pachet de unt (aflat la temperatura camerei), amestecam pana cand il incorporam in intregime, apoi introducem crema de portocale in frigider si o lasam circa 20-30 minute (pentru a se intari putin). Asamblarea prajiturii cu portocale. Taiem blatul pe jumatate folosind un cutit zimtat de paine, intindem pe prima "foaie" un strat consistent de crema de portocale peste care asezam cealalta foaie pe care o acoperim cu restul de crema. Eu percep aceasta prajitura cu portocale ca fiind o prajitura "de casa", fara pretentii, asa ca nu ma mai obosesc sa o decorez.
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru celelalte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)