Sărățele fragede cu untură (cu mac şi susan)

Saratele fragede cu untura mac susan reteta
Ingrediente reteta Saratele fragede cu untura (cu mac si susan):
  • 250 g untura (sau unt, margarina)
  • 250 ml iaurt
  • 2 lingurite sare
  • 50 g susan
  • 50 g mac
  • 3 oua
  • 7g drojdie uscata (sau 50g proaspata)
  • 800 g faina


Saratele fragede cu untura mac susan Ingredientele pentru prepararea retetei
Modul de preparare a retetei: Asa cum spune si titlul retetei, saratelele cu untura ies fragede, deci daca nu le dorim astfel va trebui sa apelam la reteta saratelelor cu branza si chimen pe care am publicat-o in 2010 (RETETA aici). Este important ca toate ingredientele folosite la prepararea retetei de saratele fragede sa fie la temperatura camerei atunci cand ne apucam de treaba, asa ca va trebui sa le scoatem din timp din frigider. Spargem intr-un vas doua oua peste care adaugam doua lingurite de sare (nici rase, cu varf), pliculetul sau cubuletul de drojdie, 250 ml de iaurt si 250 g untura (putem folosi si unt sau margarina, insa apoi va trebui sa "traim" cu gandul ca saratelele fragede perfecte ies doar cu untura; in schimb, saratelele vor iesi la fel de fragede indiferent ce fel de drojdie folosim, important este sa nu fie "trasa" sau expirata). Amestecam ingredientele pana cand se topesc drojdia si sarea, dupa care adaugam 50g de mac si 50g de susan (fie punem acum toate semintele, fie oprim o mica parte pentru decor). Apoi incepem sa punem treptat 800 g de faina, amestecand cu mana pana cand se incorporeaza. Framantam bina aluatul saratelelor cu untura si, daca timpul de ne permite, este bine sa-l lasam cel putin o jumatate de ora in frigider inainte de a incepe sa modelam din el saratelele. Impartim aluatul in doua bucati aproximativ egale si intindem din fiecare (cu sucitorul sau cu o sticla) cate o foaie de grosimea unui deget (de circa 40x40 cm sau chiar mai mica). Taiem foile pe jumatate, apoi taiem suvite groase cam de 1cm/un deget (le taiem repede, fara grija, saratelele fragede ies ok chiar daca au dimensiuni diferite). Rasucim fiecare suvita de aluat tinand-o de ambele capete (rasucirea saratelelor este optionala, are doar rol estetic) si le asezam intr-o tava, apoi le ungem cu ou batut si le presaram cu susan si/sau mac (alte etape optionale, desi eu as recomanda macar ungerea cu ou). Coacem saratelele cu untura la foc potrivit (175-180 grade C) timp de 30-40 minute, pana cand vedem ca se rumenesc putin deasupra (introducem tava atunci cand cuptorul este bine incins). Ca sa ne facem o idee, le-am copt pe toate in doua tavi clasice, de dimensiunea cuptorului. Urmatoarea parte a retetei se adreseaza doar celor fara experienta cu aluaturile framantate, pentru a evita eventuale complicatii. Ar trebui sa plecam de la premisa ca cele 800 g de faina sunt orientative (deoarece exista diferite sortimente de faina pe piata iar ouale nu au toate aceeasi dimensiune), deci la aluatul saratelelor fragede va trebui sa punem cata faina este nevoie pentru a obtine un aluat ferm si nelipicios - adica un aluat pe care sa-l putem intinde fara probleme cu sucitorul (ar trebui sa aiba o consistenta similara cu plastilina, asa ca ne putem da seama cu usurinta daca-i mai trebuie faina sau nu).
Saratele fragede cu untura, mac susan reteta
Lectura optionala. Spre rusinea mea, stiam dintotdeauna genul acesta de saratele, insa nu am incercat niciodata sa le reproduc deoarece traiam cu falsa impresie ca saratele fragede atat de bune se obtin doar in patiserii, fiind ajutate cu tot felul de "chestii"... emulsifianti, stabilizatori, conservanti, agenti de ingrosare, agenti de umezire, corectori de aciditate, potentiatori de aroma, coloranti si cine mai stie ce. Oare cu insiruirea asta am speriat suficient de tare pe cineva incat sa-l determin sa manance (sau macar sa-si propuna s-o faca) mai des produse preparate in propria bucatarie? 😅 Spor la gatit si va astept sa incercati si alte retete de aluaturi sarate!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

6 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Citeste mai atent ca iti spune si ce sa faci cu iaurtul.O zi buna.

      Ștergere
  2. Sunt niste poze postate...inspirativa din foto!

    RăspundețiȘtergere
  3. Putem înlocui untura cu osânza? Și dacă da, punem aceeași cantitate?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alina, in mod normal as zice ca la aceasta reteta de saratele poti inlocui untura cu osanza si poti folosi aceeasi cantitate - dar asta deoarece eu stiam ca osanza este doar o untura de calitate superioara. Insa mai mult ca sigur nu toata lumea crede asta, in dictionar osanza apare ca fiind grasime cruda, caz in care cantitatea difera: deci grasimea cruda trebuie topita, lasata sa se raceasca si apoi masurata asa cum am scris eu in reteta.

      Ștergere
  4. Le-am executat!Sunt gustoase si fragede! Multumesc pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)