Prăjitură cu blat din nucă şi vişine

Prajitura cu blat din nuca si visine - cu crema
Ingrediente reteta Prajitura cu blat din nuca si visine:
  • pentru blatul cu cacao:
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
  • 4 linguri faina
  • o lingura cacao
  • pentru blatul din nuca:
  • 6 albusuri
  • o cana zahar
  • o cana faina
  • o cana nuca tocata
  • o cana visine din compot
  • pentru crema prajiturii:
  • 6 galbenusuri
  • o cana zahar
  • 2 plicuri zahar vanilinat
  • un pachet unt
  • pentru glazura prajiturii:
  • un plic budinca de capsuni
  • zeama compotului de visine
Prajitura cu blat din nuca si visine - cu crema ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Prepararea acestei prajituri cu blat de nuca mi-a luat ceva timp, dar asta nu inseamna ca este o prajitura greu de facut. De fapt, daca e sa facem un rezumat al retetei, prajitura pare chiar simpla: este nevoie de un blat din nuca, un blat subtire din cacao, o crema si o glazura din budinca. Pentru inceput preparam blatul cu cacao al prajiturii si incepem prin a separa albusurile de galbenusuri. Freacam galbenusurile cu zaharul pana cand acesta se topeste si se formeaza o pasta omogena. Batem spuma albusurile si adaugam peste ele compozitia de galbenusuri cu zahar. Amestecam cele patru linguri de faina cu lingura de cacao si le adaugam treptat peste oua. Trebuie sa amestecam incetisor (cu miscari de jos in sus) pentru a nu strica spuma de albusuri. Apoi turnam intr-o tava compozitia obtinuta, incingem bine cuptorul si coacem blatul prajiturii la foc mediu aproximativ 15 minute (dar testul scobitorii este cel mai sigur). Acum este randul blatului din nuca al prajiturii. Batem spuma cele sase albusuri si adaugam zaharul in momentul in care acestea s-au intarit, apoi continuam sa le batem/mixam. Compozitia rezultata trebuie sa fie tare si lucioasa (exact ca cea de bezele). Dupa ce s-a topit zaharul, adaugam nuca macinata si faina in compozitia blatului prajiturii. Ca si in cazul blatului cu cacao, amestecam cu grija de jos in sus pana atunci cand se incorporeaza. La sfarsit scoatem samburii visinelor din compot si le adaugam in compozitia prajiturii cu blat din nuca. Turnam compozitia obtinuta intr-o tava (a mea a fost de 35x25cm) si coacem blatul la foc mediu aproximativ 15-20 minute. Pentru crema prajiturii amestecam cele sase galbenusuri cu zaharul si le punem la fiert la bain-marie (pe baie de aburi). Crema se tine la foc pana in momentul in care se ingroasa, avand grija sa amestecam permanent. Dureaza in jur de 10-15 minute pana cand crema prajiturii se ingroasa. Lasam apoi crema sa se raceasca cateva minute, dupa care adaugam untul frecat si zaharul vanilinat (sau esenta de vanilie). Amestecam pana cand incorporam untul si obtinem o crema omogena. Glazura prajiturii este cel mai usor de preparat. Doar amestecam praful de budinca cu zeama compotului de visine si fierbem la foc mic amestecul pana cand acesta se ingroasa. Cam asta ar fi toata reteta, nu ne-a mai ramas altceva de facut decat sa asamblam prajitura cu blat din nuca. Asamblarea prajiturii. Intai punem blatul de cacao pe care il insiropam cu un sirop simplu facut dintr-o cana de apa si o lingura de zahar. Peste foaia de cacao intindem uniform crema din galbenusuri si unt apoi asezam blatul din nuca si visine al prajiturii. Peste blatul din nuca turnam apoi glazura inainte ca aceasta sa se raceasca. Nivelam cat de bine putem glazura si lasam prajitura la frigider. Prajitura cu blat din nuca si visine poate fi taiata numai dupa ce a stat cel putin o jumatate de ora la frigider (trebuie sa ne asiguram ca s-au intarit atat crema cu unt cat si glazura).
Prajitura cu blat din nuca si visine - cu crema
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

40 de comentarii:

  1. Maxim de complicat:O Dar mi se face gura punga numai cand spun "visine". Nu-i acruta:))?

    RăspundețiȘtergere
  2. îmi doream o prajitură cu fructe deosebită. Şi am gasit-o la tine! :)) Interesantă combinaţie de arome şi texturi...
    Complimente pentru bunăciune, mai ales că mi se pare şi destul de complicată.
    Nu mă ţine s-o fac acum, dar mi-o notez. Glazura mai ales mă ispiteşte al naibii de tare!

    RăspundețiȘtergere
  3. :)) Speram si eu sa-ti placa prajitura... Oricum, floarea nu e frezie :P

    RăspundețiȘtergere
  4. Alexxa, prajitura e chiar prea dulce. Visinele din compot nu prea sunt acre. Si nu e deloc complicata, nu-mi mai speria "musterii" :P

    RăspundețiȘtergere
  5. Daniela, sa stii ca poti sa scoti reteta la imprimanta - in caz ca n-ai observat butonul la care am muncit muult mai mult decat la aceasta prajitura :D Glazura prajiturii e cel mai simplu de facut. Ai putea sa faci doar glazura :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. unde-i butonul? ca nu-l vad, il caut de ceva vreme, nu am chef sa notez, mai bine listez retea ca prea bine suna...

      Ștergere
    2. Haha, te-am pus in incurcatura cu butonul meu micut... Poate ar trebui sa-l modific putin, sa-l fac mai mare :) Gasesti butonul de printat sub reteta, exact inainte de comentarii (in centru-dreapta) - imediat sub cele patru poze cu retete asemanatoare. Are o culoare roscovana si imediat langa el scrie "Printează reţeta". Deci l-ai putea gasi cu search :) - apesi Ctrl si F (simultan), apoi scrii print in casuta si apesi Enter.

      Ștergere
  6. N-am observat butonul, e prea mic... mi-a luat ochii prajitura!!:)
    Dacă fac doar glazura, cum o manânc, pe pâine?!:D
    Spor la prăjiturit!

    RăspundețiȘtergere
  7. :)) Pai tocmai faptul ca am vrut sa-l fac mic mi-a luat cel mai mult timp. Vezi ca am o reteta de paine cu mac, merge la fix cu glazura :P

    RăspundețiȘtergere
  8. Interesanta comninatia de nuca, visine si crema de vanilie! trebuie a fie tare bun!!! este un soi de "3 in 1" delicios.
    PS. Butonul de print ar putea fi un pic mai mare :D , eu salvez toate retetele care imi plac in format html.
    Claudia

    RăspundețiȘtergere
  9. glazura este facuta cu budinca, sau gelatina aromata?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci n-ai avut rabdare sa citesti reteta :) Glazura prajiturii este facuta din budinca de capsuni si zeama compotului de visine.

      Ștergere
  10. am citit chiar de mai multe ori reteta, doar ca nu am crezut ca budinca facuta cu zeama compotului este asa transparenta si de aceea am vrut sa ma asigur, inainte de a face ceva gresit..
    Multumesc oricum pt.raspuns...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! Pentru a te asigura, nu strica niciodata sa intrebi. Spor la "prajiturit"!

      Ștergere
  11. Prajitura e super buna!!!!Gustul dulce acrisor combinat cu cel de nuca...Singurul lucru care cred ca nu mi-a reusit foarte bine este blatul cu nuca. Eu am pus nuca macinata si din aceasta cauza a iesit putin cam greu si dens.Data viitoare o sa pun nuca tocata marunt.Abia astept sa o fac din nou!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu daca nuca macinata este vinovata pentru acel blat dens, deoarece este mai usoara decat nuca tocata pe care o folosesc eu. Cred ca n-ai dat suficienta importanta sfatului meu de a amesteca compozitia blatului cu fooaaarte mare grija, pentru a nu se lasa albusurile. Oricum, tinand cont de faptul ca are acele visine destul de grele, blatul din nuca nu poate fi exagerat de pufos. Asa ca nu e cazul sa fii foarte aspra cu tine, probabil blatul ti-a iesit o idee mai dens decat mi-a iesit mie.

      Ștergere
  12. Foarte buna prajitura si mia iesit super pt o incepatoare ca mine, este delicioasa. Va multumesc pt ca postati asemenea bunatatii. Va doresc un Paste Fericit.....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Felicitari pentru curaj! Aceasta prajitura cu blat din nuca nu este chiar atat de usoara, majoritatea incepatorilor s-ar fi orientat spre o reteta simpla. Iar curajosii ma pot tutui ;)

      Ștergere
  13. Am facut si eu si aceasta prajitura...ce sa spun...pe langa faptul ca arata minunat este foarte,foarte buna!Am avut ceva emotii la blatul cu cacao...dar nu stiu ce sa zic la mine ,la oradeni,le-a placut mult. Va doresc succes in ceea ce faceti si va felicit. Ne usurati munca ...noi mai putem diversifica si sa ne facem singuri viata mai frumoasa.Multumesc!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc si eu pentru cuvintele frumoase si sper ca acest blog culinar sa devina o sursa permanenta de inspiratie.

      Ștergere
  14. Foarte buna prajitura,am facut-o si eu de 2ori si i-a placut tare mult sotului meu.E un pic cam greu de facut ptr.o incepatoare ca mine dar merita efortul depus.Felicitari pentru tot ceea ce faci,caci sunt sigura ca toate retetele tale sunt senzationale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur sa aud ca ti-a iesit aceasta prajitura din prima. Cred ca de acum poti spune ca nu mai esti incepatoare :) Sper sa fii la fel de multumita de celelalte retete, iar acolo unde e cazul, nu te sfii sa-mi ceri mai multe explicatii.

      Ștergere
  15. SUNT LA MUNCA(INTR-UN MAGAZIN) SI STAU DE VREO 2 ORE SI CITESC RETETELE TALE...VREAU SA-TI SPUN CA NU MAI POT DE POFTA :D IMI PLACE MULT BLOG-UL.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E bine ca reusesc sa-ti mentin viu interesul chiar si dupa doua ore. Sa inteleg ca prajitura cu blat din nuca este prima reteta pe care vrei s-o pui in practica?

      Ștergere
  16. Răspunsuri
    1. Am folosit o tava de 35x25cm. Voi adauga acum si in reteta, e bine de stiut...

      Ștergere
  17. nu stiu daca a mai intrebat cineva ,dar cam ce gramaj are "o cana"?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am folosit in reteta prajiturii o cana medie de 250 ml - am facut asta pentru a simplifica reteta cat mai mult posibil, n-are rost sa cantarim fiecare ingredient in parte.

      Ștergere
  18. Imi place mult prajiturica ta!

    In general, o consider o prajitura buna,ingrediente bune si in mod special, imi place ca ai facut crema autentica de vanilie.Sa sti ca eu mai fac crema ''fiarta''de vanile sau de cacao, cu ouale intregi batute asa ca ptr blatul de tort cu 1 lingura de zahar la 1ou si cacao, apoi pun compozitia in oala de fiert lapte si bat continuu pina spuma se ingroasa. Racita(se amesteca si in timpul racirii) la temp camerei,adaug untul frecat cu zaharul pudra.Daca fac crema de vanilie, atunci cand ajunge compozitia la temp camerei, pun vanilia si untul spuma cu zaharul pudra frecat.Fac din 6 oua+6 linguri zahar la compozite si la 200de unt mai pun 150-170 gr zahar pudra.

    Combinatia pe acre ai facut`o tu, sunt sigura ca a iesit o prajitura super gustoasa.

    Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci! Mie-mi place in general sa fac cea mai simpla varianta a unei retete. Insa e bine sa mai schimbam din cand in cand, pentru ca altfel nu putem sti daca ceea ce facem noi este varianta cea mai buna. Cred ca iese bine crema si asa cum o faci tu (cu ouale intregi), insa la acceasta prajtura e pacat sa le pui asa, asta pentru ca vei avea nevoie de acelasi numar de albusuri la blatul din nuca...

      Ștergere
  19. dupa fotografii prajitura pare buna,dar nu vi se pare ce are f mult zahar?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta depinde si de gusturi... Da, este o prajitura dulce, insa nu mi se pare exagerat de dulce. Dar poti reduce fara probleme cantitatea de zahar si astfel adaptezi prajitura gusturilor tale.

      Ștergere
  20. Buna ziua, am facut prajitura aceasta zilele trecute, mi-a iesit foarte buna numai ca crema mi-a iesit cam "zaharoasa", nu s-a dizolvat f. bine zaharul, asa ar trebui sa iasa? Am mestecat cam 15', poate si mai bine la bain-marie, dar cu cit insistam, cu atit devenea mai solida...oricum, a iesit f. bine, am dus si la servici iar colegelor (italience)le-a placut f. mult si mi-au cerut reteta dar ele ar fi interesate si de alte retete de ale tale, crezi ca ar fi vreo posibilitate de a fi traduse? Multumesc!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Lidia! In mod normal, crema prajiturii ar trebui sa aiba zaharul dizolvat... daca ai amestecat mult timp, ma gandesc ca poate zaharul o fi fost de vina. Pentru a nu mai avea niciun fel de surprize, poti folosi zahar pudra si vei avea rezultatul garantat. Ma bucur sa aud ca retetele mele sunt si pe placul italiencelor, insa pana acum nu m-am gandit sa le traduc in italiana :)

      Ștergere
  21. Cu prajitura asta o s-o impresionez pe soacra-mea azi :)))))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) Mie mi se pare ca prajitura arata impresionant, acum sa vedem cum i se pare si mamei soacre :D Iti tin pumnii, Geni!

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)