Ciorbă de roşii cu orez

Ciorba de rosii cu orez reteta
Ingrediente reteta Ciorba de rosii cu orez:
  • un kg rosii
  • 3 linguri orez
  • un ardei
  • o ceapa
  • o telina
  • un morcov
  • o legatura leustean
  • ulei si sare
Ciorba de rosii cu orez ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei: Ciorba de rosii cu orez mi se pare perfecta pe timpul verii, in mare parte datorita faptului ca aceasta este la fel de savuroasa chiar si cand este servita rece. Vara, atunci cand conteaza fiecare minut petrecut in preajma aragazului, nu este de neglijat nici faptul ca este o reteta rapida - prepararea ei n-ar trebui sa ne ia mai mult de 45 minute. Tocam dupa preferinte toate legumele, mai putin rosiile. Punem la fiert aproximativ un litru de apa cu putina sare si adaugam legumele tocate atunci cand apa incepe sa fiarba. Tot acum punem la fiert si orezul pentru ciorba de rosii. In timp ce fierb legumele si orezul, mai punem la fiert o a doua cratita cu apa in care, atunci cand apa incepe sa clocoteasca, punem rosiile si le lasam la fiert timp de aproximativ zece minute. Dupa ce rosiilor le crapa pielita, le scoatem cu o paleta si le lasam putin la racit, dupa care le curatam de coaja si le indepartam cotoarele. Pasam cu blenderul rosiile curatate sau, daca nu avem blender, le putem toca foarte marunt. Apoi punem sosul de rosii in cratita/ oala cu legumele fierte si turnam in ciorba de rosii doua-trei linguri de ulei (daca ne place, putem folosi ulei de masline). Lasam ciorba de rosii la fiert in jur de un sfert de ora, la foc mediu. Apoi, in cazul in care ciorba pare sa se ingroase prea tare datorita orezului, o putem subtia turnand niste apa fiarta sau chiar suc de rosii. La sfarsit, tocam marunt legatura de leustean si o punem in ciorba de rosii, imediat dupa ce o luam de pe foc (pentru ca leusteanul sa-si pastreze cat mai bine aroma).
Ciorba de rosii cu orez reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de ciorba! Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

35 de comentarii:

  1. Iti recomand sa folosesti leustean proaspat, cu cel uscat mie mi se pare ca ciorba de rosii nu este la fel de buna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-am uitat acum la fotografiile retetei si mi-am dat seama ca ciorba nici macar n-ar parea la fel apetisanta fara leusteanul proaspat.

      Ștergere
  2. ai dreptate,nimic nu se compara cu leusteanul proaspat...

    RăspundețiȘtergere
  3. @Liliana Rotariu de pe facebook- Am pus si putin usturoi- simteam eu ca ar "sta" bine

    RăspundețiȘtergere
  4. Bine-ai venit si pe blog, Liliana! :) Nu m-am gandit sa pun usturoi in ciorba de rosii, dar voi incerca data viitoare. Nu in toata cratita, ci in farfurie, ca sa ma asigur mai intai ca-mi place. Daca stau bine sa ma gandesc, parca ma atrage ideea de a pune niste usturoi verde. Cum crezi ca ar "sta"? :P :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. o sa-ti placa... dar nu pune mult doar cat sa-ti dea gustul ..

      Ștergere
  5. Nu ar fii rau deloc usturoi verde tocat marut ar dat un + supei :D Spor la gatit

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multmesc la fel :) N-am apucat inca s-o fac cu usturoi verde, dar sunt hotarat s-o incerc...

      Ștergere
  6. In loc de orez merg si taitei? Lui Robert (mic) nu ii place orezul. Ms

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da Alexandra, Robert cel mic :D poate savura ciorba de rosii si cu taitei, nu e obligatoriu orezul.

      Ștergere
  7. am incercat si eu reteta ta..eu fac supa de rosii un pic diferit, in sensul ca tai morcovii si telina betisoare, ardeiul si ceapa le scot din supa dupa ce fierb iar in loc de leustean verde folosesc patrunjel. de data asta doream sa incerc si o alta varianta, ca sa mai variez. inca nu pot sa-ti spun cum a iesit, ca e f.fierbinte, iar acum desi e 1 noaptea, abia astept sa se racoreasca nitel ca sa infulec 2 portii:d:d:d mi-e pofta rau

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Si dupa ce ai infulecat cele doua portii de ciorba se pare ca n-ai mai avut chef de scris... Eu sper ca ti-a si placut cum a iesit si ca vei mai folosi varianta mea.

      Ștergere
  8. Am facut ciorba dupa reteta. A iesit o bunatateeee!!! Mmmmm! Multumesc, bucatarului! Nu cred ca ma voi putea limita doar la doua portii ca antevorbitorul meu! lol

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai pentru ce, Ionela. Nu e bine ca am facut ciorba doar dintr-un kg de rosii, s-ar putea sa nu-ti ajunga si pentru ceilalti :)))

      Ștergere
  9. Incepe postul, numa buna:D mersi de reteta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, nici nu mi-am dat seama pana acum ca ciorba de rosii este si o reteta de post.

      Ștergere
  10. Mie îmi place această "supă" un pic mai acruţă, aşa că o combin, zic eu cu succes, cu o lingură-două de oţet. Iese delicioasă. Pe de altă parte n-am încercat varianta de a pune leuştean în loc de pătrunjel, dar voi încerca cu siguranţă.
    Şi pentru că tot se apropie Sfintele sărbători, îţi urez ţie şi celorlalţi blogger de pe aici Sărbători Fericite cu pace şi linişte în suflet.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stefania, ma gandesc ca nici nu mai e nevoie de otet daca nimeresti niste rosii mai acre :) Eu nu ma prea dau in vant dupa ciorbele acre, mi se pare suficient de acra oricat de dulci ar fi rosiile, asa ca nu-i mai adaug nimic. Trebuie sa incerci neaparat ciorba de rosii cu leustean proaspat, vei fi placut surprinsa. Paste Fericit!

      Ștergere
  11. am incercat si eu reteta ta si a iesit buna. Mama (moldoveanca fiind) are o altfel de reteta:foloseste morcovi(taiati in lung), 1-2 cartofi , taitei de casa si bineinteles rosiile.Ceapa si alte cateva legume le foloseste doar pt gust......mai gateste, oare, cineva reteta asta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt atatea variante de a gati ciorba de rosii, incat nu m-ar mira ca multa lume sa foloseasca reteta mamei tale. Si mama foloseste taitei in loc de orez la reteta ciorbei de rosii.

      Ștergere
  12. E... pe foc! :) Cu orez e buna si rece, cu paste.. parca nu prea merge rece, de la frigider. Ma gandesc deja sa fac si eu un blog cu titlul: "Barbat la oala" dar imi este teama sa nu se interpreteze. :) Super blog, super retete, super gustos. Bafta multa si felicitari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci la fel, Robert! Cum numele meu este tot Robert, probabil s-ar gasi cativa care ar crede c-am luat-o razna si mi-am facut un al doilea blog culinar :) Chiar si ciorba de rosii cu orez poate iesi cam la fel ca cea cu paste in cazul in care nu spalam bine orezul (amidonul, adica praful acela de pe orez, face ca orezul sa devina mai "cleios").

      Ștergere
  13. Buna! Buna a fost ciorbita :).Mama mea m-a obisnuit ,in decursul copilariei mele ,ca aceasta ciorbita (supa) sa fie mai dulce.Asadar ,la mine ,rosiile nu au fost foarte dulci asa ca am pus un pic de zahar ,a iesit un deliciu :).Multumesc pentru reteta !!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Cami! Gusturile copilariei sunt greu de uitat, e bine ca ai putut sa le "reconstitui" doar adaugand putin zahar in ciorba. Mie mi se pare ceva normal, pun deseori zahar in mancaruri... bineinteles, tot din cauza mamei :)

      Ștergere
    2. maine e vineri si nu am timp sa o fac dar sambata dimineata o fac sigur si cer o parere mamei mele... dar imi va spune... fa-o cum iti place sunt sigura ca nu vei face cum i-ti spun eu....

      Ștergere
    3. Haha, cam asa se intampla si in cazul meu, pana la urma mi-am dat seama ca cel mai bine e sa adaptez retetele gusturilor mele.

      Ștergere
  14. Mereu mi-au plăcut ciorbele mai acrișoare, iar de cand am descoperit rețea asta, fac numai in felul acesta.Leușteanul si țelina ii da un gust super bun.Mulțumesc bucătarului ;) the best

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doar s-a nimerit sa avem aceleasi gusturi la ciorba de rosii, deci n-ai pentru ce sa-mi multumesti Violeta... La o adica (adica atunci cand comoditatea ma retine sa plec la cumparaturi), mai renunt la telina, insa leusteanul mi se pare obligatoriu! :)

      Ștergere
    2. Superb arata,.....fac si azi,......am facut si in Ianuarie,.....mercii pentru o reteta usoara si delicioasa,.....

      Ștergere
    3. Eu m-am ferit sa fac ciorba cu rosii d`astea din import, credeam ca va iesi dezamagitoare... Dar mi-ai dat curaj, ar trebui s-o incerc si fara rosiile noastre de vara.

      Ștergere
  15. Va recomand si leusteanul congelat. Isi pastreaza perfect aroma.

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)