Prăjitură deşteaptă

Prajitura desteapta reteta
Ingrediente reteta Prajitura desteapta:
  • 10 oua
  • un pachet 200g unt (sau margarina)
  • 10 linguri faina
  • un litru lapte
  • 200 g zahar
  • 2 lingurite esenta vanilie
Prajitura desteapta ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Prajitura desteapta este numele sub care cunosc inca de mic aceasta reteta de prajitura, insa se prea poate ca prajitura sa mai fie cunoscuta si sub un nume mai pretentios. I se spune prajitura desteapta deoarece in timp ce se coace, faina se va lasa pe fundul tavii si se va transforma intr-un blat subtire, peste care se va forma crema iar deasupra acesteia un al doilea blat mai pufos. Clar, as gati mult mai des daca toate retetele ar fi atat de simple... Punem intr-o cratita la incalzit laptele, zaharul si untul. Amestecul nu trebuie tinut pana ajunge la punctul de fierbere, ci doar pana ce se topeste untul, dupa care il lasam la racit. Separam albusurile de galbenusuri, apoi amestecam galbenusurile si adaugam esenta de vanilie dupa preferinte. Dupa ce ne asiguram ca s-a mai racit, turnam galbenusurile peste laptele cu untul topit si amestecam bine. Laptele nu trebuie sa fie fierbinte pentru ca altfel riscam se ni se coaguleze galbenusurile. Apoi incepem sa incorporam, pe rand, cele zece linguri de faina si amestecam bine compozitia pentru a desface cocoloasele de faina. Batem spuma albusurile si le punem alaturi de celelalte ingrediente ale prajiturii destepte. Pentru ca albusurile batute sa ramana pufoase, amestecam cu grija compozitia, cu miscari circulare de jos in sus. Tapetam o tava mica cu unt si faina, apoi turnam compozitia si introducem tava cu prajitura in cuptorul bine incins. Focul trebuie sa fie mic spre mediu pe toata durata coacerii prajiturii destepte, tava trebuie pozitionata in partea de sus a cuptorului si usa cuptorului nu trebuie deschisa deloc in primele 45-50 minute. Prajitura desteapta are nevoie de o ora pentru a se coace, dar cel mai simplu este sa o incercam cu o scobitoare. La sfarsit putem presara deasupra zahar pudra. Prajitura desteapta poate fi taiata numai dupa ce a fost tinuta la frigider cateva ore (minim trei ore, dar ar fi de preferat sa o lasam peste noapte).
Prajitura desteapta reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

124 de comentarii:

  1. Excelent arata, chiar eram curioasa sa vad ce bunatati ai mai facut .

    RăspundețiȘtergere
  2. Intotdeauna ma lauzi, deci ma bucur mereu atunci cand imi intri pe blog :D Pe caldura asta am preferat sa stau mai mult pe plaja. Norocul meu este ca mai sunt si retete usoare, gen prajitura desteapta, care aproape se prepara singure :)

    RăspundețiȘtergere
  3. |Foarte frumos:X mi-ai facut pofta!

    RăspundețiȘtergere
  4. La cuptor prajiturica,revin cu comentarii dupa ce o vom incerca,in momentul in care am pus compozitia in tava era "destul" de lichida,sper sa iasa ,tine-mi pumnii

    RăspundețiȘtergere
  5. Dorina, vad ca esti foarte impulsiva. Sau foarte pofticioasa :P Oricum, iti tin pumnii :)
    Nu-ti face griji, prajitura desteapta se va intari la cuptor. Doar e desteapta, stie ce are de facut si nu trebuie sa ne batem noi capul cu ea :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Visul american...si desteapta si frumoasa:)

    RăspundețiȘtergere
  7. :)) Pai daca tot nu ne scot vizele... ne traim in bucatarie visul american.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fii linistit nu ai pierdut mai nimic. Visul american? Nu-i decat o viata stresata, o viata plina de ingrijorari, problem, greutati si alergare spre-a putea castiga existenta.

      Ștergere
    2. Am totusi o intrebare referitoare la pachetul de unt. Cate grame contine? Pe la noi pachetele de unt sunt mult mai mici decat le stiu eu pe cele din Romania.

      Ștergere
    3. Lavinia, pachetul de unt este de 200 g in Romania (iar cel de margarina este de 250 g - am publicat si retete de prajituri cu margarina, pana la urma le vei descoperi si pe acelea).

      Din fericire pentru mine, pe vremea cand credeam in visul american, n-am reusit sa fac rost de viza pentru state... acum, trecut fiind de 30 de ani, imi dau seama ca acel vis este exact asa cum l-ai descris tu si mi se pare ca o viata de om (oarecum :D) matur nu este nicaieri mai buna decat acasa (nici aici viata nu e chiar linistita, insa totul este mult mai "soft"). Bineinteles, asta nu inseamna ca acum nu mi-as dori sa petrec cateva luni de iarna prin Florida... :)

      Ștergere
  8. Facut prajitura,intarit,placut,devorat....multumim de idei

    RăspundețiȘtergere
  9. :) Spalat deja si tava? Legat de tava, ma gandeam acum ca poate ar fi trebuit sa specific faptul ca pentru prajitura desteapta ar fi ideal daca am folosi o tava mai mica. Altfel prajitura noastra va fi foarte subtirica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am observat ca intr-o tava mai mare este destul de subtire, multumim oricum pt reteta, este delicioasa!! Daca stiam secretul cu tava dinainte sa apuc sa ma fac de ras, era altceva... :))

      Ștergere
  10. Am folosit o tava mai mica si chiar a iesit super bine,astazi am primit comanda de clatite cu branza dulce si visine....

    RăspundețiȘtergere
  11. Si eu aveam reteta mai demult si am facut-o de vreo 2 ori..e foarte buna, intr-adevar!

    RăspundețiȘtergere
  12. Criminala!Nu ma mai satur,as mai manca dar deja ma doare burta:))

    RăspundețiȘtergere
  13. o pot face cu margarina linco.nu am
    alta margarina

    RăspundețiȘtergere
  14. Ti-am raspuns si pe fb. Margarina la cutie are alta consistenta, deci eu n-as incerca s-o folosesc la prajituri.

    RăspundețiȘtergere
  15. acum am bagat-o la cupror sper sa-mi iasa

    RăspundețiȘtergere
  16. Banuiesc sa ti-a iesit, altfel te intorceai sa ma tragi de urechi :))

    RăspundețiȘtergere
  17. nu am de ce sa te trag de urechi a iesit excelet i-am uimit pe cei care au mancat delicioasa si cam pacatoasa ca nu te poti opri din mancat :))

    RăspundețiȘtergere
  18. Da, la prajitura asta desteapta ar cam fi o problema faptul ca dispare imediat din tava :)) E atat de delicata, incat parca nu te saturi niciodata...

    RăspundețiȘtergere
  19. De ce a iesit cruda la mijloc Am tinut cuptorul la potrivit si l am incalzit in prealabil As mai incerca-o o data dar macar sa stiu unde am gresit

    RăspundețiȘtergere
  20. Inseamna ca n-ai tinut prajitura suficient timp la cuptor, poate cuptorul tau coace mai greu. Asa cum am scris si in reteta, cel mai sigur este testul scobitorii, test la care eu apelez intotdeauna. Sper ca a doua oara sa fie cu noroc :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Cand am taiat-o am vazut ca nu era cruda .La mijloc era de fapt crema . La testul cu scobitoarea asa parea dar spre bucuria mea doar parea . A fost ft ft ft buna . Iti doresc un craciun linistit cu fericire si la mai multe retete

    RăspundețiȘtergere
  22. :) Stii cum se zice, e bine cand totul se termina cu bine. Chiar daca scobitoarea spune altceva :D Craciun Fericit!

    RăspundețiȘtergere
  23. Domnule BARBAT DE LA CRATITA te rog spune-mi la cuptorl electric la cate grade trebuie pusa prajitura(mai exact ce inseamna,,foc mic"?150 grade?).Si la care indicatie de coacere trebuie?Traditional,incalzire cu ventilatie...etc?(are 8 tipuri de coacere,nu il am de mult timp si in indicatiile din prospect nu prea am incredere,am muscat-o!)Te rog raspunde-mi daca poti,cand ai timp!MULTUMESC!AN NOU FERICIT!

    RăspundețiȘtergere
  24. Da, am copt prajitura desteapta la 150 grade. Am folosit modul traditional, pe cel cu ventilatie l-as fi folosit doar in cazul in care mai puneam si o friptura la cuptor. Indicatiile din prospect sunt mai mult orientative, in practica difera foarte mult timpii de coacere.
    Eu imi setez cuptorul sa ma anunte la anumite intervale de timp si studiez felul in care se prezinta preparatul, eventual il intep cu o scobitoare si apoi decid cat timp sa las pana la urmatoarea verificare. Sincer sa fiu, speram si eu ca aceste cuptoare electrice performante sa-mi usureze munca, adica sa setez programul, durata, temperatura si apoi sa plec de acasa :) Insa coacerea nu este o stiinta exacta, fiecare cuptor coace in mod diferit...
    La Multi Ani!

    RăspundețiȘtergere
  25. Am incercat si eu prajitura, a crescut frumos in cuptor , iar cand am scos-o am lasat-o putin sa se odihneasca si sa transformat intr-un blat foarte subtire...As vrea sa stiu care este cauza...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cauza ar putea fi diferenta brusca de temperatura. Cred ca cel mai bine este ca dupa ce oprim cuptorul sa deschidem usa si sa lasam prajitura desteapta pana se mai raceste.

      Ștergere
  26. Daca aveai timp si rabdare sa citesti toate comentariile, am scris mai sus ca va iesi foarte subtire intr-o tava normala. In reteta am scris o tava mica, dar n-am specificat cat de mica trebuie sa fie :) Cred ca 20x15 cm ar fi numai buna. Astept sugestii/pareri/impresii, din pacate eu n-am o tava chiar atat de mica...

    RăspundețiȘtergere
  27. Am bagat prajiturica la cuptor, acum astept sa vad ce iese :D

    RăspundețiȘtergere
  28. Eu ma astept sa iasa o prajitura desteapta. Si frumoasa :)) Sper sa nu-mi insele asteptarile :D

    RăspundețiȘtergere
  29. Multumim petru reteta BărbatLaCratiţă, prajitura a iesit si frumoasa si desteapta :)

    RăspundețiȘtergere
  30. Cu placere, Adriana! Daca tot vorbeam de asteptari, te astept sa testezi cu acelasi succes si alte retete de pe blog ;)

    RăspundețiȘtergere
  31. am facut prajitura ieri si a iesit suuuuuuper delicioasa !!!

    RăspundețiȘtergere
  32. Am facut sambata prajitura,am respectat intocmai reteta doar ca la zahar am pus 250g(mi se parea ca nu va fi suficient de dulce),a crescut si a iesit SUPER SUPER!!!.....doar ca......DEZAMAGIRE!!!ARE UN GUUUUUST....DE FAPT N-ARE NICI UN GUST!!!Desi am pus o gramada de zahar deasupra...tot nu are gust!Sotul si fiica mea au gustat odata,o lingurita,si mi-au spus ca ,,E ORIBILA,GROAZNICA,N-ARE NICI UN GUST''!Am incercat s-o dreg cumva,am taiat-o in felii cam de un deget si lungimea si grosimea,am culcat-o pe farfurie si am pudrat-o cu mult zahar,pe partea cu ,,crema''mai exact,am lasat sa se topeasca putin zaharul si sa intre in ea si le-am dat din nou sa guste.Fiica mea(16,5 ani)nici n-a mai vrut sa guste iar sotului nu i-aplacut nici asa.Mie dupa ce am facut faza cu feliatul subtire si mult zahar mi-a placut.Am primit reprosuri din partea femiliei:,,FACI TOATE PROSTIILE DE PE NET....''!!!......dar eu nu ma las,o s-o mai incerc cu zahar mai mult si pun si cacao,POATE O SA LE PLACA!Mie mi se pare super prejitura pt modul simplu de preparare si aspectul sau!La cat de repede si simplu o faci....si are si crema...TREBUIE SA GASESC O MODALITATE SA LE PLACA!!!Ce zici domnule BARBAT LA CRATITA,merge o lingurita cacao,mai mult zahar si eventual 2-3 linguri de nuca macinata???O sa incerc pe o cantitate mai mica,redusa la jumatate.

    RăspundețiȘtergere
  33. Partea cu gustul o poti rezolva usor adaugand mai multa esenta. In lista cu ingredientele retetei eu am pus 2 lingurite, insa calitatea esentei difera foarte mult de la un producator la altul.
    Parerea mea este ca n-ar trebui sa pui cacao sau nuca macinata in prajitura desteapta.
    Insa mai usor poate ar fi ca pur si simplu sa accepti faptul ca familiei tale nu-i place prajitura desteapta :) Iti recomand prajitura cu mere si biscuiti, se prepara la fel de usor.

    RăspundețiȘtergere
  34. am facut si eu aceasta prajutura , am adaugat si coaja de lamaie ...e de vis.....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu m-am gandit niciodata sa folosesc si coaja de lamaie la prajitura desteapta. Si parca nici nu ma prea atrage ideea. Dar important este sa-ti placa tie, nu mie :)

      Ștergere
    2. nu mi-a placut doar mie , tot invitatii mei au spus ca e super buna...stii cum facem ?? te invit la noi cand voi face din nou aceasta prajitura ...sper doar sa nu ma refuzi..
      Cristina

      Ștergere
    3. :)) Tu intai invita-ma si apoi ma voi gandi serios daca refuz sau nu. Insa, faptul ca tuturor invitatilor tai le-a placut, ma cam face sa ma gandesc serios daca n-ar trebui sa incerc si eu :D

      Ștergere
    4. Astazi prepar prajitura desteapta .....deci te invit la noi ,nu-mi place sa fiu refuzata.
      Deci te asteptam cu drag si cu o portie mare de prajitura .
      Cristina

      Ștergere
    5. Pai trebuia sa-mi lasi si tu o adresa, ceva... :))

      Ștergere
    6. Pai tu esti un barbat descurcaret, daca lasam adresa aici poate aveam surpriza sa-mi sune la usa nu doar tu ci multi mai multi barbati ....spune-mi un loc sigur unde pot sa-ti las adresa mea fara a avea surprize pe viitor..;)
      Cristina...
      PS:inca mai am prajitura:)

      Ștergere
    7. :) hmmm... deci trebuie sa ma grabesc putin. Dar am intrat intr-un cerc vicios, pentru ca daca spun aici locul ala sigur, mi-e ca ma trezesc ci eu, la randul meu, cu mai multe adrese :D

      Ștergere
  35. E bunuta, bunuta prajitura asta! O fac chiar azi! Merci! Barbatlacratita! Ai sort? si daca nu, oricum e OK! Laura

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Laura! N-am sort, sunt foarte atent si ordonat atunci cand gatesc si nu ma murdaresc :P Cum ti-a iesit prajitura?

      Ștergere
  36. Cred ca cel mai indicat si sigur ar fi sa incerci tu acesta prajitura in care sa adaugi si coaja de lamie . Tare curioasa sunt daca o sa-ti placa....
    Cristina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum mi-a cam greu sa prepar eu prajitura, dupa ce mi-ai bagat in cap ca o voi gusta pe-a ta... :)

      Ștergere
  37. Draga Robert, sunt sigura ca vei incerca si aceasta varianta, azi o sa fac un tort de zahar ars,o sa adaug in plus ness,m-am inspirat din reteta ta:)...
    Am inteles ca nu-ti place sa faci torturi pentru ca nu prea le ai cu ornatul..ei..acest tort trebuie sa-l incerci , nu trebuie ornat...deci cand crema e aproape gata se toarna deasupra un blat de pandispan din 4 oua si se da din nou la cuptor pana se coace pandispanul...se lasa la racit si se rastoarna pe un platou ...e bine sa se topeasca mai mult zahar pentru ca pandispanul sa fie insiropat bine......se serveste cu frisca..
    Spor la gatit..:)
    PS:ti-am trimis reteta de prajitura Snickers...cum ti se pare??
    Cristina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pare o reteta usoara, deci e clar genul meu de reteta :) Din pacate, inca n-am primit pe mail reteta de prajitura.

      Ștergere
  38. Draga Robert, te felicit pentru aceasta pagina ....ai retete simple ,bine explicate si cu foto asa cum imi plac mie, apropos de aceasta reteta, am facut-o ma dupa o reteta ce mi-a dat-o sora-mea la telefon ,e foarte buna si usor de facut zic eu ,ma multumita tie ,acum va fi si mai usor caci am si foto...ieri am facut paleuri dupa reteta ta si au iesit fantastice, de acum de cite ori vin acasa nu trebuie sa le mai caut prin magazine .....merci mult si mult succes in continuare....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, incerc sa postez retetele exact asa cum mi-ar fi placut mie sa le citesc atunci cand le-am incercat. Imi doresc ca prajitura desteapta sa se ridice la nivelul paleurilor, acum stacheta e destul de sus :)

      Ștergere
  39. Răspunsuri
    1. Da, inainte de a fi introdus in cuptor, aluatul prajiturii destepte este moale. De fapt, fiind vorba de cateva linguri de faina printre atatea lichide, nici nu cred ca-l putem considera aluat.

      Ștergere
  40. grozava prajtura am crezut ca nu e buna dupa cate comentari dar e buna si forte rapida de facut

    RăspundețiȘtergere
  41. am bagat-o la cuptor sa veden ce ese

    RăspundețiȘtergere
  42. E foarte buna prajitura.. eu am un pic altfel reteta (adica modul de prelucrare a ingredientelor) dar iasa la fel ca in imagine si cred ca la fel de gustoasa!
    GG

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ai timp vreodata, poate ne scrii si varianta ta. O arata ea la fel, dar cine stie, poate prajitura ta desteapta este mai gustoasa :)

      Ștergere
  43. Eu folosesc: 10 oua, 1L lapte, un pachet de margarina, 300g zahar, 300g faina si 2-3 plicuri de zahar vaniliat.
    Topesc margarina si o las un pic la racit. Intre timp separ ouale, galbenusele le frec cu jumatate din zahar (150g), zaharul vaniliat si pun si un pic de esenta de rom, apoi, adaug faina treptat, margarina topita si laptele. Albusurile le bat spuma cu restul de zahar, iar, apoi, adaug compozitia de mai sus,tot asa, amestecand de jos in sus, sa ramana pufoasa, o pun in tava si o bag la cuptor. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru reteta, Anamaria! Deci prajitura ta desteapta este cu 50% mai dulce decat a mea, vad ca tu pui 300 g de zahar. Nu ti se pare prea dulce? Daca nu, atunci inseamna ca 250 g de zahar ar trebui sa fie cantitatea ideala - media cantitatilor noastre :)

      Ștergere
  44. Eu am facut prajitura dupa reteta originala la care am adaugat doar putina coaja de lamaie si a iesit supeeer buuunnaaa.

    RăspundețiȘtergere
  45. cum pot face si eu un sos de caramel?nu este pt prajitura dar aici am apucat sa postez....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e nicio problema, probabil ar merge putin sos de caramel peste prajitura desteapta :)
      Nu stiu exact cat de mult sos vrei sa obtii, asa ca-ti dau reteta mea luand lingura drept unitate de masura.
      Punem la fiert 4 linguri zahar, o lingura de apa si cateva picaturi de zeama de lamaie care impiedica caramelizarea zaharului. Le tinem la foc mediu si nu amestecam, doar zgaltaim cratita. Dupa ce se coloreaza (dureaza doua minute), luam cratita de pe foc si punem trei linguri de frisca lichida (va clocoti ca un vulcan, dar e ceva normal). Amestecam bine (putem folosi lingura) si dupa ce se incorporeaza adaugam o jumatate de lingura cu unt si continuam sa amestecam pana cand acesta se topeste. La sfarsit adaugam o jumatate de lingurita cu esenta de vanilie.
      Poate pe viitor voi posta reteta si cu imagini si explicatii mai detaliate.

      Ștergere
  46. da e buna rau;))imi era teama ca nu o s iasa cum trebuie,dar are straturi,are gust,are tot;))eu i-am pus si oleaca de ciocolata:>

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Pentru ca prajitura desteapta avea de toate, mai putin culoare, nu-i asa?

      Ștergere
  47. multumesc pt sosul de caramel.

    RăspundețiȘtergere
  48. Barbatlacratita ,am un caiet de retete plin ,cred ca incep altul,am facut ieri Prajitura desteapta si mi-a iesit bine,eu o aveam de la "Retete culinare .ro", aceleasi cantitati cu o mica diferenta(9 oua, 250gr.zahar,9 linguri de faina),pe asta nu am apucat so fac,cred ca iese putin mai dulce..Multumim pentru retete.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu cat mai multe retete, cu atat mai bine, nu? :) Sau ai putea sa le scoti la imprimanta si sa renunti la caiet, e mult mai simplu :D

      Ștergere
  49. buna seara. am mai incercat reteta aceasta si sunt fff incantata de ea!!doar ca eu nu am folosit niciodata unt , pt ca asa era reteta.in seara asta am incercat reteta gasita aici si am adaugat bineinteles si unt .am lasat-o la racit ai apoi cand am vrut sa o scot de pe hartia de copt ,partea de jos a prajiturii a ramas pe ea!nu inteles unde am gresit .oricum si asa a fost delicioasa dar as vrea sa stiu unde am gresit.multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred ca ai gresit cu nimic, din moment ce ai respectat reteta... Din contra, ma gandesc ca untul din prajitura desteapta ar fi trebuit s-o ajute sa nu se lipeasca. Poate hartia de copt sa fi fost de vina, eu recomand tapetarea tavii cu grasime si faina.

      Ștergere
  50. Chiar esti extraordinar.....tu si retetele tale...nu ma satur sa le citesc si sa le incerc...felicitari!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi! Stiu ca nu sunt chiar de extraordinar cum zici tu si ca de fapt retetele sunt cele care te-au determinat sa scrii comentariul, insa cade pe seama mea sarcina asta a culegerii laudelor :) Sper ca retetele sa ramana insatiabile si sa revii cu placere pe blog.

      Ștergere
  51. Buna....uite chiar cred ca esti extraordinar.....nu de mult intru pe blogul acesta dar sunt captivata de ceea ce am gasit aici.....abia astept sa vin de la serviciu si sa mai frunzaresc printre retetele puse aici...imi place cum le explici...imi plac raspunsurile si comentariile tale....deci..........

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Gata, nu te mai contrazic! Pentru ca daca fac asta, vad ca primesc si mai multe laude :D Alege-ti si tu, te rog, un ID/pseudonim, macar sa te recunosc data viitoare cand mai scrii vreun comentariu.

      Ștergere
  52. OK .asa voi face.., adica vei sti care comentariu imi apartine...dar crede-ma nu prea imi permit sa comentez la retetele tale pentru ca pana acum mi se par perfecte...dar stai.......inca nu le-am parcurs pe toate si mai urmeaza sa le incerc si eu....prajitura desteapta este programata pe duminica....iti voi spune cum mi-a reusit....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie sa gasesti un mic cusur vreunei retete, poate se va intampla asta chiar duminica :) Aaaa, si vezi ca ai uitat sa te semnezi :P

      Ștergere
  53. Am fost sceptica la inceput ca o sa imi iasa prajitura ca in fotografiile tale, parea incredibil. Dar icredibil mi-a iesitttt!!!
    Toata familia a fost incintata asa ca azi repet prajitura! Ce simplu se face si ce prajitura minunata iese!
    Salutari din Peru, Laura Ramos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine-ai revenit pe blog, Laura! Eu sper ca toate prajiturile de pe blog sa va iasa tuturor la fel ca in fotografiile mele. Sau chiar si mai bine, pentru ca stiu ca se poate ;)

      Ștergere
  54. Buna! M-am gandit sa fac aceasta prajiturica astazi, pentru a fi numai buna in ziua de Craciun si am nevoie de ceva sfaturi in legatura cu ingredientele: lingurile de faina sa fie rase, sau cu varf , laptele cat de gras sa fie, sa fie margarina Unirea sau unt(cat de gras)?

    In ceea ce priveste tava, 20*30cm e ok? As putea folosi hartie de copt in loc sa tapetez cu unt si faina? Cuptorul meu are tendinta de a arde in partea de jos si mi-e putin teama...

    Astept raspuns curand, pentru ca vreau sa ma apuc de treaba!

    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Nicoleta! Lingurile de faina trebuie sa fie normale (adica nici cu varf, nici rase), in caz contrar as fi specificat acest lucru.
      Laptele si untul (sau margarina) cred ca pot fi oricat de grase sau slabe, asta in functie de preferintele tale, nu cred ca acest lucru influenteaza prea mult prajitura .
      Mai bine ai renunta la ideea cu hartia de copt, s-ar putea totusi ca faina sa joace un mic rol in formarea acelui blat al prajiturii destepte. Tava de 20x30cm este ok, insa prajitura iti va iesi foarte subtire. Eu as folosi o tava o idee mai mica.
      Sper ca raspunsul meu a venit in timp util.

      Ștergere
  55. Nu am mai fost de mult pe aici sa fur retete, dar uite ca m-am plictisit de tot ce stiu sa fac si vreau ceva nou. Asa ca am incercat prajitura asta si a iesit foarte buna...nici nu ma asteptam. Eu am injumatatit cantitatile, doar zaharul l-am pastrat ca in reteta pt ca am vazut ca se plange lumea ca nu este dulce. Ma bucur ca ai scris cat se tine la cuptor si la ce temperatura. Sper sa gasesc asta la toate retele tale pt ca am cuptor electric nou si nu stiu sa-l folosesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Deci ai citit si comentariile, doar acolo am specificat temperatura la care am copt prajitura desteapta. E o reteta publicata mai demult, pe vremea cand lumea nu prea avea cuptoare electrice si mi se parea cam inutil sa mai trec si gradele. Insa la majoritatea retetelor am completat si am trecut temperatura pe exacta. Oricum, asa cum am mai scris pe undeva mai sus, nu trebuie sa te bazezi 100% pe cuptor - cel mai bine este ca, de fiecare data cand coci ceva, sa verifici din cand in cand, iar la o adica sa scurtezi sau sa prelungesti timpii de coacere.

      Ștergere
  56. Robert ,complimentele mele pentru aceasta reteta desteapta si economica.Daca mai continui asa nevasta-mea se mai indragosteste odata de mine prin faptul ca ii gatesc intodeauna retete de ale tale!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Relu, eu iti doresc chiar mai mult decat atat: sa se reindragosteasca dupa fiecare reteta preparata! :)

      Ștergere
  57. Hristos a inviat!
    Am facut prajitura,am pus 250g zahar, nu e foarte dulce, dar altul e necazul meu - de ce in partea de jos nu este blat la fel de gros ca cel de sus? al meu abia se vede... tava mea a fost cam mare, mai mare de 20/30cm...poate fi motivul? mi-a fost teama sa folosesc alta tava mai mica pentru ca iese destul de multa compozitie...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarat a inviat! Este posibil sa fie si din cauza fainii folosite, nu neaparat din cauza tavii... Prajitura desteapta probabil ar trebui sa fie suficient de desteapta incat sa se adapteze dimensiunilor tavii tale (pentru ca, in timp ce este la cuptor, practic faina ar trebui sa se lase/ depuna in partea de jos a compozitiei prajiturii destepte, formand astfel acel blat). Incearca sa folosesti un alt sortiment de faina.

      Ștergere
  58. S-a dus aproape jumatate din prajitura,atat a mancat sotul meu o data, ce sa ma mai plang ca nu are blat dedesubt? O voi repeta cu alta tava...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cornelia, poate este bine sa nu fim niciodata indulgenti, doar asa putem face prajituri de calitate :) Dar, pana la urma, important este ca prajiturile sa fie gustoase si sa fie mancate cu placere, prea putin conteaza daca uneori nu ne ies perfect - se mai intampla, chiar si cu retetele pe care le facem frecvent. Sa-mi zici cum ti-a iesit urmatoarea prajitura desteapta (desi eu banuiesc ca nu vei mai avea niciun fel de problema).

      Ștergere
  59. Măi, măi, măi... adevărată delectare şi cu reţeta, şi cu toate comentariile la ea!
    Cât timp stau cartofii noi în cuptor, am dat fuga să văd ce mai e nou pe FB si m-a întâmpinat prajitura asta! Neapărat o voi face! Prea o laudă toţi!!!
    Bine, nu e nimic surprinzător, nu?
    Mă cam tem de numărul ouălor... am mai spus...10 într-o reţetă efectiv mă sperie :))))
    Spuneai la un moment dat că pe blog îţi este mai uşor sa comunici, da? Faţă de Facebook...
    Mi-a trecut prin cap să te întreb dacă te-ai gândit sa organizezi ceva de genul workshop... sau sesiuni de gătit/gustat/comunicat cu cititorii tăi... Ar fi interesant!
    magda

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e deloc surprinzator, doar prajitura desteapta este o reteta marca BarbatLaCratita, deci nu poti da gres cu asa ceva :P Da` stii ce se zice... la pomul laudat sa nu te duci cu sacul :D Lasand gluma la o parte, eu iti recomand sa incerci prajitura desteapta, singurul lucru de care trebuie sa tii seama este faptul ca s-ar putea sa nu fie suficient de dulce pentru gusturile tale sau ale celor care se vor bucura de ea. Deci gusta compozitia si, daca ti se pare ca este nevoie, adauga zahar. Daca te sperie 10 oua intr-o reteta, inseamna ca te va ingrozi de-a dreptul reteta de prajitura la care ma gandesc de ceva vreme: are 13 oua :))
      Nu neaparat ca mi-e mai usor sa comunic pe blog decat pe Facebook, ci ca pe Facebook mi-e greu sa vad mesajele primite la postarile mai vechi. Am vazut ca primesc notificari pentru ultima postare si, din cand in cand, pentru penultima, asa ca trebuie sa ma uit la fiecare in parte pentru a vedea daca mi-a scris cineva ceva. Si cum am cateva sute bune de postari, mi-e aproape imposibil sa le verific pe toate... In schimb, pe blog am activat "moderarea comentariilor" inainte e a fi publicate. Astfel vad absolut orice mesaj primit si ii raspund imediat dupa ce-l aprob.
      Nu m-am gandit niciodata serios sa organizez workshop-uri. Tin la intimitatea mea si n-as vrea sa fiu recunoscut pe strada - iar intalnirile cu cititorii s-ar solda cu o gramada de poze si astfel as deveni BarbatLaCratita full time, ca sa zic asa :) Acum, devin BarbatLaCratita doar atunci cand am eu chef, apoi redevin Robert cu un simplu deconectare/ log out la blog si la Facebook :D

      Ștergere
    2. Iti multumesc pentru raspuns, Robert!
      Nu te dezminti si nu dezamagesti: complet, detaliat, sincer si ...absolut corect gramatical!
      Am reteta prajiturii la vedere... Fac insa o pauza de...oua! :))) Prea au fost prezente in meniu in perioada asta!
      A, astept sa ma ingrozesc cu cealalta care contine 13! ;)
      O zi frumoasa sa ai!

      Ștergere
    3. Magda, daca e sa-mi multumesti pentru ceva, ar trebui mai degraba sa fie pentru promptitudinea cu care ti-am raspuns :) Mi se intampla deseori sa raspund chiar si dupa 2-3 zile...
      Citind prima parte a mesajului tau, m-am trezit gandindu-ma cat de greu e sa reusesti sa nu dezamagesti atunci cand e vorba de o "relatie" (fie ea si culinara, ca a noastra :P ) pe termen lung. In general, eu nu-mi fac iluzii pentru a nu avea deziluzii, de-a lungul timpului am observat ca, mai devreme sau mai tarziu, tot vom fi dezamagiti de ceva/ cineva (intr-o masura mai mica sau mai mare).
      Apropo de oua si de prezenta lor in meniu in perioada asta, cu cateva zile inainte de Paste chiar m-a rugat cineva sa public mai multe retete de oua umplute :) Deci, pentru unii, niciodata nu sunt prea multe oua in alimentatie :D

      Ștergere
    4. Am facut-o in sfarsit ieri!!!
      Cu emotii...compozitia mi se parea prea lichida...albusurile erau prea aerate si nu voiau sa se combine...tava parca era prea mica...
      Verdict final: foarte buna, fina, delicata!
      ,,Noroc`` cu tati ca nu se omoara cu dulcele: am dat-o gata doar noi doua! ;)

      Ștergere
    5. :)) Vezi, d`asta o numim prajitura desteapta, face ea ce face si pana la urma tot se transforma in prajitura.
      Gandindu-ma ca, daca respecti intocmai reteta mea, prajitura desteapta nu este prea dulce, norocul ala a fost cam la limita... :P

      Ștergere
  60. Ce apreciez la dvs. este ca raspundeti postarilor. Asa da!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci, inteleg ca tocmai am primit o bulina alba :) Mi se poate vorbi la pertu.

      Ștergere
  61. domnule barbat la cratita doar ce am introdus la cuptor prajitura!!!! tine-mi pumnii!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci... Renilda, cum li s-a parut musafirilor tai prajitura desteapta? S-a nimerit sa citesc amandoua comentariile in acelasi timp :)

      Ștergere
  62. Cat de tare se bat albusurile? Eu le-am batut de stateau tepene, le-am amestecat bine cu restul compozitiei. Cand le-am pus in vas, s-au adunat deasupra iar la copt au crescut in asa hal ca masura pe verticala vreo 14 cm prajitura. Vasul de copt este de sticla si are cca. 20/30 cm. Am lasat peste noapte in cuptor iar azi dimineata era lasata prajitura sub buza vasului. Imi place gustul (confirm ca merge cu coaja de lamaie, chiar si zeama) dar nu are aspect comercial, cele trei straturi cu densitati diferite au tendinta sa se imprastie fiecare de capul lui, nu adera unul la altul.
    Ca observatie finala: am avut doar 8 oua, dar imi place gustul asa, 10 oua cred ca ar fi dat un gust prea puternic pentru preferintele mele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Albusurile trebuie batute exact asa cum le-ai batut tu, sa stea tepene. Doar ca nu prea-mi suna bine faptul ca le-ai amestecat "bine" cu restul compozitiei prajiturii destepte - asa cum am specificat in reteta, albusurile trebuie amestecate cat mai finut, pentru a ramane pufoase. Insa tendinta de imprastiere a celor trei straturi ale prajiturii destepte cred ca e data in special de lipsa celor doua oua... Fara acestea, prajitura nu mai este chiar atat de desteapta, ouale sunt cele care-o "leaga" (coagulandu-se la cuptor). Este normal ca prajitura desteapta sa creasca la cuptor si sa se mai lase atunci cand se raceste (dar, gandindu-ma la dimensiunea tavii pe care ai folosit-o, parca e cam prea mare cresterea de 14 cm).

      Ștergere
  63. Oricum ar fi, nu m-a impiedicat sa mananc azi 2/3 din ea, iar maine o termin :).
    Acum, dupa cateva ore la frigider, vad ca s-au lipit si straturile, probabil de la propria umezeala. Iar data viitoare o fac in vas mai mare, si gata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) La gust n-avea cum sa nu fie buna, mai ales ca nici nu se simteau prea mult ouale. Insa nu stiu daca te incumetai sa servesti prajitura desteapta unor musafiri pretentiosi... Daca faci prajitura intr-un vas mai mare, atunci aceasta va fi foarte subtire (chiar si asa mie mi se pare destul de subtirica), cel mai bine este sa folosesti toate cele 10 oua. Sau, acum m-am prins, poate o faci intr-un vas mai mare pentru a obtine mai multa prajitura :))

      Ștergere
  64. Ultima fraza: excelent :))))
    Dar shhh! Nu mai spune nimanui secretul asta, sa ramana intre noi, gospodinele :))))

    RăspundețiȘtergere
  65. Am facut aseara prajitura dar in varianta light: am pus doar 6 oua si fara grasime (unt sau margarina), zeama unei lamai, si 8 linguri rase de zahar. A iesit nemaipomenit de frageda si racoritoare, si cum imi place mie, nu prea dulce.

    RăspundețiȘtergere
  66. Monica, tocmai ti-am raspuns la celalalt mesaj, deci inteleg perfect motivul pentru care prajitura desteapta ti s-a parut nemaipomenita :) Iti recomand sa incerci o alta reteta nu prea dulce: TORTUL DE IAURT. Nu necesita folosirea cuptorului, se serveste rece (din frigider)... cred ca este reteta perfecta pe caldura asta ;)

    RăspundețiȘtergere
  67. Foarte buna!am facut-o si eu ieri si chiar a fost laudata de musafirii mei.ba chiar nu ma asteptam sa se manance atat de repede.imi place sa fac prajituri si chiar sa le mananc.atunci cand vreau sa fac ceva nou mereu caut in retetele tale.de fiecare data mi-au iesit bine.de anul nou am facut tortul diplomat,a fost excelent.iti multumesc pentru toate retetele ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu multa placere, Ionela! Desi eu nu sunt mereu pe faza atunci cand este vorba de raspuns la mesaje, blogul este mereu "deschis" :) Sper sa-ti fie de folos cat mai multe retete!

      Ștergere
  68. Bunaaaaa...In sfarsit v-am descoperit si eu. Am facut prajiturica asta desteapta,dar ce zic eu desteapta,foarte desteapta..ca n-am mai avut replica in fatza ei. Sunteti minunati.Va felicit din inima!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Hellloooo, Ralu! La cat de tarziu ti-am raspuns, e clar ca nu sunt in masura sa te "urechez" pentru intarzierea cu care m-ai descoperit :)) Noroc cu prajitura desteapta, altfel cine stie cat mai dura :D Iti multumesc pentru felicitari si sa stii ca poti sa-mi vorbesti la pertu. Robert

      Ștergere
  69. Mama o facea in vas jena rotund, ca pe un tort si il imbraca in frisca si fructe. Si iese un tort delicios! :)

    RăspundețiȘtergere
  70. aveti reteta pt salam de biscuiti?

    RăspundețiȘtergere
  71. Deci ,am mai gasit o retzeta de probat maine. Ce bine ca sunt acasa de la munca, cu gripa, asa am timp( nu ma bucur ca am gripa), Cu respect ,Gianna.

    RăspundețiȘtergere
  72. Hei! Buna ! Esti foarte bun. De cand am dat de site.ul tau imi place sa incerc multe retete. Dar uite ca astazi ma gandeam sa fac o placinta din foi cu branza dulce si am vazut ca nu ai reteta. As fii vrut sa imi spui tu cum se face! Te rog!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Am eu pana si reteta prajiturii destepte, deci cum sa n-am tocmai o reteta de placinta din foi cu branza dulce?!? 😎 Uite aici RETETA - este una dintre preferatele mele, mai ales ca este de aici, din Dobrogea. Sper sa-ti placa si tie la fel de mult si te astept sa testezi toate retetele de pe site! 😉

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)