- pentru blatul si siropul negresei:
- 250 g unt
- 300 g zahar
- 350 g faina
- 50 g cacao
- 5 oua
- un pliculet praf de copt
- 250 ml lapte
- 100 g ciocolata
- o sticluta esenta de rom
- pentru crema negresei:
- 300 g nuca macinata
- 150 ml lapte
- 250 g zahar
- 150 g unt
Negresa cu nuca este o reteta care incearca sa le faca pe plac si celor care considera ca negresa este o prajitura mult prea simpla si lipsita de orice fel de stralucire, iar cei care iubesc prajitura negresa sigur vor fi incantati si de aceasta varianta a retetei. In cazul oricarei prajituri negresa siropul este ingredientul cheie, il vom folosi atat la prepararea blatului prajiturii, cat si la insiroparea si glazurarea lui. Sirop prajitura negresa. Punem la incalzit 250 ml lapte in care adaugam 50 g de cacao si 300 g de zahar. Amestecam foarte bine a se topi zaharul, dar mai ales pentru a se desface cocoloasele de cacao, il lasam sa dea in doua-trei clocote si apoi il luam de pe foc. Dupa cinci minute, adica dupa ce laptele s-a mai racit (dar este inca putin caldut), adaugam pe rand cinci galbenusuri, amestecand dupa fiecare in parte. Apoi incorporam in siropul negresei 250 g de unt aflat la temperatura camerei. Blat prajitura negresa. Batem spuma albusurile, iar atunci cand acestea s-au intarit bine vom turna in fir subtire siropul de cacao (IMPORTANT: din care in prealabil am oprit 16 linguri pentru glazura). Amestecam usor compozitia (de jos in sus, pentru a nu se lasa spuma de albusuri) pana cand incorporam tot siropul, apoi adaugam 350 g de faina amestecata cu un pliculet de praf de copt si amestecam in mod similar. Turnam compozitia blatului intr-o tava si o introducem in cuptorul incins. Coacem blatul prajiturii negresa la foc mediu (175 grade C) pentru aproximativ 30 de minute (pentru mai multa siguranta, la final il incercam cu o scobitoare). Sirop pentru insiropat si glazurat. Dam pe razatoarea mica 100 g de ciocolata (poate fi folosit orice sortiment de ciocolata, inclusiv cea de menaj), apoi turnam peste ciocolata rasa cele 16 linguri de sirop si sticluta cu esenta de rom. Este de preferat sa pregatim glazura cu ciocolata atunci cand blatul prajiturii negresa este aproape gata, deoarece ciocolata rasa se va topi fara probleme atunci cand este turnata peste blatul fierbinte. In caz ca blatul s-a racit inainte sa apucam sa-l insiropam, atunci putem pune vasul la bain-marie pentru cateva minute. Crema prajitura negresa. Punem la foc 150 ml lapte impreuna cu 250 g de zahar si 300 g de nuca macinata. Tinem compozitia cremei la foc mic pana in momentul in care se ingroasa, dupa care o luam de pe foc, o lasam sa se raceasca putin (dar nu de tot) si adaugam 150 g de unt aflat la temperatura camerei. Amestecam bine si apoi lasam crema de nuca a negresei sa stea la rece in frigider cat timp insiropam blatul. Asamblare prajitura negresa. Am folosit o tava destul de mare (dimensiunea 35x25 cm) si blatul prajiturii n-a iesit inalt, asa ca mi-ar fi fost aproape imposibil sa-l tai pe grosime/inaltime - pur si simplu l-am impartit in doua. Asamblarea negresei se face simplu: insiropam ambele parti ale blatului, apoi pe una dintre acestea intindem uniform crema de nuca si asezam deasupra cealalta bucata de blat. Inainte de a o taia, prajitura negresa cu crema de nuca trebuie tinuta cateva ore la rece.
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
Imi place tare mult crema aceasta cu nuci, delicioasa si simpla.
RăspundețiȘtergereAdor gustul acestei prajituri mai ales dupa vreo zi cand se "imbina" aromele !! :))
Ai dreptate, Sorina... Negresa este mult mai buna a doua zi, insa e cam greu sa te abtii pana atunci :))
Ștergerebuna cumva ai scos si o carte pe piata?dca nu,de ce?felicitari pt ceea ce faci
RăspundețiȘtergereMultumesc! Pe piata nu exista nicio carte cu retetele mele. Principalul motiv cred ca este faptul ca nici nu m-am gandit la asta, deocamdata eu ma simt blogger/webmaster, nu scriitor :)
Ștergeredar gandeste te ca ai simplifica viata mulrooor femei :-)....si mie cu siguranta !
Ștergere:) Hmmm... voi incerca sa ma gandesc mai serios la asta.
ȘtergereBuna rau, negresa asta! Interesant ca te-ai gandit sa-i pui o crema de nuci.
RăspundețiȘtergereAm vrut sa-i pot zice "prajitura", altfel parca era doar o "negresa" :)
ȘtergereImi plac nucile de mor!Sa le pui tocmai intr-o negresa e o alegere inspirata,cu un rezultat delicios.
RăspundețiȘtergereArata foarte bine!
Felicitari,un desert pe gustul meu:-)
O zi faina sa ai.
Multumesc, Angelica. Daca vreodata n-ai timp sa prepari crema de nuca, atunci poti incerca sa pui nucile direct in blatul negresei (nsa nu macinate, ci doar maruntite).
ȘtergerePare delicioasa,asa ca o voi copia in caietul meu de retete.Multumim pentru retele minunate pe care ni le oferiti si va felicitam inca o data.
RăspundețiȘtergereIn cazul de fata aparentele chiar nu sunt inselatoare :) Ma bucur sa aud ca reteta a reusit sa-si faca loc in respectivul caiet :D
ȘtergereO fac astàzi...pun alune in loc de nuci maine iti spun cum a iesit...
RăspundețiȘtergereDaca inlocuiesti nucile cu alune, atunci cred ca stiu deja cum va iesi: putin mai buna decat negresa mea :)
ȘtergereDeci,negresa de la tine e prefeata mea!Acum alta ispita :))Pffffffff
RăspundețiȘtergereE vara ispitelor :)) Te sfatuiesc sa nu-i rezisti, nu ma face sa scot arsenalul greu! :P
ȘtergereChiar te rog:)))))..astept totusi si inghetata:P
RăspundețiȘtergerebiiine... :D
ȘtergereBuna,sunt Dana...am mai intrat pe acest site si am pregatit pt familia mea cate ceva si intotdeauna le-a placut. "Negresa "arata delicios si am s-o fac maine pt SF.MARIA.Va salut si mai astept retete delicioase.
RăspundețiȘtergereBuna Dana, sper ca negresa a fost la fel de delicioasa precum promitea si astfel familia ta a ramas in continuare multumita de retetele de pe barbatlacratita.ro
ȘtergerePare sa aibe niste straturi destul de groasa aceasta minuna prajitura, ce sper ca are un sirop super tare(iubesc prajiturile bogate in sirop), o fi de vina imaginea sau chiar asa este?
RăspundețiȘtergereVera, prajitura are 4 cm, din care stratul cremei cu nuca are cam 1 cm grosime. Dar nu cred ca este chiar atat de bogata in sirop precum ti-ai dori, adica in niciun caz nu curge siropul din negresa - ca sa-ti faci o idee, eu am folosit mana atunci cand am mancat-o, nu am apelat la lingurita.
ȘtergereNegresa e cea mai buna prajitura care s-a inventat (+ cheesecake-ul ). Cu crema de nuci nu am mai mancat pana acum. Ce ma fac daca imi place la fel de mult ? O sa ajung de 100 de kg !
RăspundețiȘtergereDeocamdata am postat pe blog doua retete de negresa, ar cam fi cazul sa fac si o cheescake. Ce sa faci daca-ti place la fel de mult? Hmmm... eu te intreb: ce te faci daca-ti place MULT mai mult? ;) Pentru ca sunt sanse mari sa se intample asta :D Dar stai linistita, pana ajungi tu la cele 100 kg eu poate gatesc tot ceea ce era de gatit si apoi in loc sa scriu retete culinare ma apuc de scris retete de slabit :)))
Ștergerebuna.... am doua nelamuriri.Imi doresc mult sa incerc aceasta reteta ,dar cu ce insiropez blatul,cu siropul in care pun ciocolata rasa? si a doua nelamurire este:cand tai blatul ,nu il las sa se raceasca si pe urma il tai sau il tai cand este fierbinte ca sa se poata topi ciocolata din sirop? scuze ,ma numesc Loredana si vreau neaparat sa fac o prajitura noua in acest wekend
RăspundețiȘtergereBuna Loredana, imi cer scuze pentru intarziere. Da, insiropezi blatul cu siropul in care este ciocolata rasa. Poti taia oricand blatul prajiturii, important este sa pui siropul cu ciocolata rasa cat timp blatul este inca fierbinte.
Ștergeretocmai am facut aceasta prajitura- iese f inalta si nu e cine stie ce aromata pt ca am respectat reteta si nu am adaugat decat rom fara alte arome, e ceva painos si f dulce-sincer nu m-a impresionat si nu o recomand
RăspundețiȘtergerePentru ca gusturile nu se discuta, iti respect parerea, insa eu continui totusi sa recomand aceasta prajitura :) Si am speranta ca nu te vei lasa pagubas(a) si vei gasi pe blog o reteta mai pe gustul tau.
Ștergeredar cu ce bautura ar putea fi servita negrea,ma ajutati? ;)
RăspundețiȘtergereEu as prefera negresa cu niste vin dulce sau un lichior, insa poti servi orice iti place tie sau orice stii ca le-ar placea musafirilor tai.
Ștergerea iesit delicioasa prajituta si exact ca in fotografie , de fapt ca toate prajiturile incercate de la tine de aici de pe site :) felicitari inca o data si am sa incerc cat mai lulte retete , e un site exceptional cu retete excelente
RăspundețiȘtergereRamona
Multumesc, Ramona! Cred ca e greu sa primesc un mesaj mai elogios decat acesta. Acum parca ma simt un pic dator, deci trebuie neaparat sa-ti iasa impecabil toate retetele, pentru a-mi plati astfel macar partial datoria :)
ȘtergereBuna!!
RăspundețiȘtergereDaca tai blatul cat e fierbinte(pentru insiropare) nu se incruzeste?
Multumesc!
Buna! Ideal ar fi sa nu tai blatul negresei cat inca este fierbinte, nu strica sa-ti iei toate masurile de precautie. Spor la "prajiturit"!
ȘtergereMa gandeam, daca fac prajitura fara crema, doar blatul glazurat, crezi ca ar fi ok?Mc
RăspundețiȘtergereDaca ma intrebi pe mine, cred ca ar fi ok, insa nu ar fi o nebunie de prajitura... Adica negresa ar fi cam uscata si fara farmec daca i-ai lipsi crema. Ti-as recomanda mai degraba sa incerci o negresa insiropata - iti las link catre RETETA respectiva, poate te atrage.
ȘtergereMai sa fie. Cum de nu am gasit-o pana acum? Deci,direct la magazin, luam ce trebuie, si o facem.Bine ca nu sunt insarcinata( da nici nu am cu cine ), ca altfel lesinam aici.:)) Maia.
RăspundețiȘtergere