Cornuri pufoase cu brânză

Cornuri pufoase cu branza reteta
Ingrediente reteta Cornuri pufoase cu branza:
  • pentru aluatul cornurilor:
  • 500 g faina
  • 25 g drojdie proaspata
  • 100 g unt
  • 200 ml lapte
  • 2 oua
  • o lingurita sare
  • o lingurita zahar
  • pentru umplutura cornurilor:
  • 200 g branza dulce
  • 200 g telemea
  • 100 g unt
  • pentru a unge cornurile:
  • un ou
Cornuri pufoase cu branza ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Am publicat mai demult reteta cornurilor cu gem si am observat ca multa lume le-a umplut si cu branza. Desi se pare ca rezultatul a fost multumitor, acest lucru m-a determinat sa public si reteta pe care o folosesc eu pentru cornurile cu branza - reteta este total diferita, aluatul este pe baza de unt iar cornurile ies mai pufoase. Maruntim cubuletul de drojdie (sau putem folosi un pliculet de 7 g drojdie uscata) si il punem intr-un vas impreuna cu o lingurita de sare si o lingurita de zahar. Peste toate acestea turnam laptele caldut (nu fierbinte) si amestecam bine. Dupa ce drojdia, zaharul si sarea s-au dizolvat, adaugam cele doua oua. Topim untul la bain-marie (adica punem un vas cu apa la foc si asezam vasul cu unt deasupra - ideal ar fi ca untul sa se topeasca numai datorita aburului fierbinte, fara ca vasul sa intre in contact cu apa) si il turnam apoi peste celelalte ingrediente ale aluatului cornurilor pufoase. Dupa aceea incepem sa incorporam faina. Cele 500 g de faina sunt estimative, va trebui sa adaugam treptat atata faina cata ne "cere" aluatul (pentru aceste cornuri pufoase, aluatul trebuie sa fie suficient de tare incat sa-l putem apoi intinde). Acoperim cu un prosop aluatul obtinut si il lasam la crescut intr-un loc calduros. Profitam de timpul in care aluatul sta la crescut pentru a pregati umplutura de branza a cornurilor. Nu avem mare lucru de facut, pur si simplu amestecam 200 g de branza dulce cu 200 g telemea (de data aceasta eu am folosit branza feta) si 100 g unt (nu direct de la frigider, ci aflat la temperatura camerei sau topit la bain-marie). Dupa ce aluatul cornurilor pufoase a crescut, pudram cu faina blatul de lucru si, folosindu-ne de un sucitor, intindem aluatul intr-o foaie cu grosimea de aproximativ un centimetru (cam un deget). Peste foaia de aluat asezam uniform crema de branza preparata anterior, apoi rulam foaia de aluat, o acoperim cu un prosop curat si o lasam la crescut. Dupa ce-si mareste vizibil volumul, intindem iarasi aluatul (dar nu in aceeasi directie in care l-am intins prima data) si il rulam din nou. Il mai lasam sa creasca timp de 10-15 minute si apoi il intindem pentru ultima data. Ca sa nu existe nicio confuzie: intindem aluatul cornurilor de trei ori (prima data fara branza) - se poate vedea si in imaginile ce insotesc reteta cornurilor pufoase cu branza. Pentru a nu se lipi, de fiecare data cand intindem aluatul va trebui sa-l pudram cu faina si sa presaram putina faina pe blatul de lucru si pe sucitor. In timp ce il intindem, nu trebuie sa ne speriem daca aluatul se fisureaza/sparge si ne mai iese branza din el, este normal sa se intample asa ceva. Cum formam cornurile pufoase? Simplu de facut, insa mai greu de explicat :) Incercam sa dam o forma cat mai patratoasa foii aluatului, dupa care il taiem in bucati dreptunghiulare pe care apoi le taiem pe diagonala (obtinand astfel triunghiuri dreptunghice). Intrucat bucata de aluat este prea groasa pentru a o putea rula, pliem latura cea mai mare a triunghiului (fara a presa) si apoi o acoperim cu coltul ramas (daca reteta incepe sa sune prea mult a geometrie, imaginile retetei cred ca reusesc sa simplifice totul). Ar mai fi si varianta in care formam cornurile exact ca pe cornulete (adica intindem foaia cat mai rotunda, decupam triunghiuri ascutite si le rulam de la baza spre varf - am lasat link catre reteta pentru cei interesati), insa am observat ca astfel cornurile ies prea groase si, din aceasta cauza, sunt mai putin pufoase. Asezam cornurile in tava, lasand ceva spatiu intre ele (asta deoarece isi vor mari volumul in timpul coacerii) si la sfarsit le ungem cu un ou batut. Introducem cornurile pufoase cu branza in cuptorul incins si le coacem 25-30 de minute la 175 grade C (la foc mediu).
Cornuri pufoase cu branza reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete culinare!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

44 de comentarii:

  1. Buna!Doar 8 cornuri iasa din aluatul acesta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, mie mi-au iesit 16 cornuri. Se poate observa acest lucru daca te uiti cu atentie la imaginea in care arat cum am "decupat" fiecare triunghi.

      Ștergere
  2. Se asorteaza cu o cana cu lapte cald.
    Tare apetisante!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si inca cum... La o adica, cornurile nu-s rele nici cu o cana de cafea :D

      Ștergere
  3. Bunica mea facea genul asta de cornulete cu gem:) (bine erau putin mai mici..dar stilul si ingredientele aceleasi).Am sa le incerc cu prima ocazie si pe ale tale:D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa ce le incerci, sa-mi zici daca seamana chiar atat de mult precum ai acum impresia.

      Ștergere
  4. Alt desert de duminica,ah, ce imi ploua in gura pe stomacul gol.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca vrei, ar putea fi un desert de joi seara :) Sau chiar o cina, gandindu-ne ca branza cornurilor este una sarata...

      Ștergere
  5. In doua vorbe: gro-zav!
    Neaparat in plan pentru simbata!
    Mmmmm....multu!
    Adriana R

    RăspundețiȘtergere
  6. Yam....abia astept sa le gust!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Am sa incerc sa le fac si eu dupa reteta asta pentru a nu mai cumpara gata facute.

    RăspundețiȘtergere
  8. Le-am testat deja astazi. Au iesit delicioase, excelente pentru micul dejun.
    Multumesc pentru reteta! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai pentru ce, Elena... ma bucur ca ti-au placut. Te-ai trezit cu pofta de copt astazi :)

      Ștergere
  9. Eu tocmai sunt la micul dejun, am o cana mare de laptge in fata si tare bine mi-ar prinde 2-3 cornuri de astea asa bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Daaa, daca-i mare cana, atunci clar iti trebuie macar doua cornuri... Daca tot ti-am facut pofta, poate te conving sa le si prepari.

      Ștergere
  10. Buna. Nu am cuvinte...senzationale...exact ca pateurile sarate de la chioscul scolii de pe vremea lui Ceausescu :)Singurul regret e ca am descoperit reteta atat de tarziu. Cu siguranta, de refacut!!! felicitari pentru blog! Multa inspiratie pe viitor! Geanina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci, Geanina! Stii cum se zice... mai bine mai tarziu, decat niciodata ;) Necesita un pic de munca, insa cornurile astea capitaliste nu sunt cu nimic mai prejos decat pateurile comuniste :)

      Ștergere
    2. Nu mi s-au parut greu de facut...oricum merita efortul:)

      Ștergere
    3. Asa este, cornurile nu sunt greu de facut. M-ai vazut pe mine facand multe retete foarte grele?!? :D Doar ca dureaza ceva pana framanti aluatul si-l intinzi de atatea ori pana sa modelezi cornurile, insa sper ca acest lucru sa nu-i sperie pe incepatori.

      Ștergere
    4. Nimic nu se compara cu merdenelele de pe vremea lui Ceausescu. Si cu placinta dobrogeana. Acum peste tot sunt mizerii. Din pacate...

      Ștergere
  11. Imi plac foarte mult. Cornurile tale arata asa de bine incat va trebui sa incerc reteta.

    RăspundețiȘtergere
  12. Arata bine, as manca in fiecare zi daca cele de la simigeria de langa mine ar arata la fel.

    RăspundețiȘtergere
  13. Cornulete arata mai mult decat delicioase, ma intreb insa daca pot fi si mai gustoase daca branca este inlocuita cu cascaval?
    Sau iti pierde farmecul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca la orice reteta, calitatea ingredientelor conteaza foarte mult. Cornurile sunt cu atat mai gustoase cu cat branza folosita este de o calitate mai buna. Pana la urma, cascavalul e si acesta tot un sortiment de branza, insa nu stiu ce rezultate s-ar obtine daca folosim de exemplu un cascaval foarte uscat si afumat... :)

      Ștergere
  14. O reteta banala, sub asteptarii!!!!Vino si tu cu ceva nou si mai sofisticat, pentruca, sunt destule retete de doi bani pe la altii care vor doar vizitatori pe site....Nu sunt rautacioasa, dar te plafonezi si e pacat.Astept reactia ta din toate punctele de vedere.Fie PA,.....fie ADIO....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Reactia mea este una tipic romaneasca, fara sa fiu nici eu rautacios :) Cum zicea Eminescu: "De-o fi una, de-o fi alta,/ Ce e scris si pentru noi,/ Bucurosi le-om duce toate"... fie PA, fie ADIO... N-am cum sa multumesc chiar pe toata lumea, oricat de mult m-as stradui. Blogul meu este deschis tuturor, insa cum gusturile difera de la o persoana la alta, eu gatesc in primul rand doar ceea ce-mi place mie, pentru ca eu sunt cel care mananca rezultatul "creatiilor" de pe blog. Apoi, daca cineva cauta retete sofisticate pe barbatlacratita.ro, atunci inseamna ca a gresit blogul - aici se gasesc retete simple si nepretentioase ;)

      Ștergere
    2. Sunt pline bloguri le retete sofisticate, care nu valoreaza mare lucru. Felicitari pt aceste retete simple, pe care din pacate le-am uitat.

      Ștergere
    3. Multumesc! N-as vrea sa plece nimeni vreodata dezamagit de pe blogul meu, insa, fiind vorba despre un blog culinar, chiar este inevitabil... Eu nu incerc sa impresionez, iar daca e sa impresionez vreodata pe cineva, atunci n-as vrea s-o fac prin retete sofisticate, ci prin acuratetea explicatiilor si retetelor publicate...

      Ștergere
  15. M-ai convins: esti in primul rand DOMN, si apoi barbatlacratita! Jos palaria! O rautaciosa cu pretentii.... Ne vom mai auzi, dar cu termeni mai prietenosi.Crede-ma, am navigat pentru ceva deosebit si am dat numai de bazagonii,,,, Am venit si la tine unde ma asteptam la ceva mai bun , dar spre dezamagirea mea, nu te-ai ridicat la cote mari ca de obicie, iesindu-mi din tipar.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca in primul rand sunt om, deci sunt supus greselii :) Poate si eu sunt rautacios uneori si poate intr-adevar ma plafonez si nu vreau sa recunosc (sau, mai grav, nici macar nu realizez asta!). Este bine ca ai pretentii de la retetele citite/ incercate si ar trebui sa ma bucur ca ai pretentii de la blogul meu, asta nu poate inseamna decat ca ai sesizat faptul ca blogul are potential. Dar poate pretentiile tale sunt prea mari, eu nu incerc niciodata sa prepar retete sofisticate sau nemaiintalnite (sunt deja destule bloguri care fac asta), eu incerc doar sa reinterpretez retete obisnuite si sa le adaptez gusturilor mele si ingredientelor de care dispun (nu prea mai putem inventa noi acum roata, cand aceasta a fost deja inventata de atata amar de timp). E adevarat ca, uneori modific atat de mult anumite retete, incat nu mai seamana deloc cu reteta originala si deja pot fi considerate retete noi, insa nu acesta este scopul meu. Eu pur si simplu incerc sa prepar retete gustoase cu un minim de efort, timp si ingrediente (pe cat posibil autohtone, ieftine si usor de gasit in piata sau la magazinul din colt).

      Ștergere
    2. BRAVISSIMO!!!

      Ștergere
  16. dat fiind faptul ca nu-mi place branza, n-as putea sa le fac cu gem sau goale si dupaia sa le ung cu ciocolata?

    RăspundețiȘtergere
  17. Ai putea sa incerci sa le faci si asa, insa nu stiu sa-ti spun ce anume vei obtine, branza joaca un rol important in reteta... Sigur nu vor avea farmecul pe care-l au cornurile cu branza... Iti recomand sa incerci RETETA pe care o folosesc eu pentru cornurile cu gem.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar ceva in genul asta, dar cu umplutura de carne, oare ar merge?
      Pe asta, cu umplutura de branză le-am făcut şi eu ieşit super bune, dar al meu soţ ar vrea să încerc să le fac cu carne, dar nu ştiu dacă ar ieşi .... eventual doar să le pun umplutura de carne inainte de a le plia ... in rest pastrand reţeta originală pt aluat ... nu ştiu .... ai vreo idee?

      Ștergere
    2. Stefania, eu poate as incerca sa fac aceste cornuri cu carne doar daca as pastra reteta originala cu branza. Si as pune la sfarsit umplutura de carne, asa cum spui si tu - inainte de a le plia. Fara branza, aluatul cornurilor n-ar mai semana deloc cu cel pe care il stii deja, ar fi ceva complet diferit...

      Ștergere
    3. Am înţeles şi tocmai de asta mă gândeam să păstrez reţeta aluatului şi să pun carnea la urmă .... văd eu .... dacă mă încumet să le fac pe căldura asta, te anunţ dacă merită sau nu să încerci această combinaţie

      Ștergere
  18. felicitari!!!foarte,f.f. bune!

    RăspundețiȘtergere
  19. As vrea sa pricep,cum ai rulat trunghiurile, de au iesit striate la final, te rog sa-mi explici si mie, pt. ca imi place aspectul lor. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Maria, acele striatii care ti-au placut au fost obtinute ruland triunghiurile exact asa cum am explicat in reteta (se vede si in imagini - apropo, imaginile mici pot fi si marite dand click pe ele).

      Ștergere
  20. Ce amuzante sunt comentariile!:))
    Ai publicat reteta fiindca cei care au făcut cornurile cu gem, au început sa le umple si cu branza. Moment în care ai spus ca pentru cornurile cu branza ai cu totul alt aluat. Acum, când e și reteta pentru cornuri cu branza, lumea vrea sa le umple cu gem/carne/cascaval etc. Foarte plăcut aluatul de lucrat cu el. Cornurile arata foarte bine, cresc fain. (180⁰, 30 de minute). Cresc mari, de aceea am copt în doua ture (16 bucati). Gustoase și satioase, mulțumesc pentru reteta! Dia

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)