Pizza calzone

Pizza calzone reteta
Ingrediente reteta Pizza calzone:
  • pentru blatul pizzei:
  • 500 g faina
  • 250 ml apa
  • un pliculet drojdie uscata (7g)
  • 1/2 lingurita sare
  • 1/2 lingurita zahar
  • pentru toppingul pizzei calzone:
  • 2 linguri sos de rosii (sau ketchup)
  • 200 g cascaval
  • 200 g sunca presata
  • 200 g ciuperci
  • 2 lingurite oregano
Pizza calzone ingrediente reteta
Modul de preparare al retetei:
Ca la toate retetele de pizza, cea mai grea parte din reteta pizzei calzone este prepararea blatului. Desi foarte lume se fereste s-o faca, prepararea blatului de pizza este destul de simpla. Si nici n-ar avea de ce sa fie complicata, din moment ce folosim doar cateva ingrediente simple: faina, drojdie, apa, sare si zahar. Turnam intr-un vas 250 ml de apa calduta (nu fierbinte! riscam sa stricam drojdia) si adaugam pliculetul de drojdie. Adaugam apoi cate o jumatate de lingurita cu sare si zahar si amestecam pana ce se dizolva totul. Pentru pizza calzone pliculetul de 7 g drojdie uscata poate fi inlocuit cu un cubulet de 25 g drojdie proaspata. Incepem sa punem treptat cele 500 g de faina si o amestecam cu mana, incercand sa eliminam toate cocoloasele formate. Pe masura ce aluatul de pizza se intareste, il framantam (adica pur si simplu il apasam mai energic cu podul palmei) si adaugam faina pana atunci cand observam ca acesta nu ni se prea mai lipeste de maini. Ideea este sa obtinem un aluat tare, dar totusi un pic elastic, care sa ne permita sa-l modelam cu usurinta, nu neaparat sa incorporam toata faina (mai degraba ar trebui sa ne mai ramana faina la sfarsit). Acoperim cu un prosop aluatul pentru pizza calzone si il lasam la crescut intr-un loc caldut pentru aproximativ 30 de minute - pana cand isi cam dubleaza volumul (eu de obicei asez vasul cu aluat pe o cratita cu apa calduta). Dupa ce a crescut, pudram cu faina blatul de lucru si mai framantam putin acolo aluatul. Ii dam o forma lunguiata si il taiem in patru bucati aproximativ egale - astfel vom obtine patru pizza calzone de 25 cm lungime (ceva mai mari de-o palma). Intindem cu sucitorul fiecare bucata de blat, avand insa grija sa nu o subtiem prea mult. In timp ce intindem blatul de pizza pe blat/ masa, atat sucitorul cat si mainile trebuie sa fie pudrate cu putina faina. Dupa ce intindem putin blatul pe o parte, il intoarcem si-l mai intindem si pe cealalta parte pana ce ajungem la dimensiunea dorita (in tot acest timp incercand sa-l mentinem in permanenta pudrat cu faina, pentru a nu se lipi). Apoi intindem sos de rosii (l-am facut din pasta de tomate amestecata cu un pic de ulei - ideal de masline, sare si piper) pe fiecare blat de pizza (sau putem folosi ketchup in locul acestui sos). Fiind vorba de o pizza calzone, restul toppingului il vom aseza doar pe jumatate din blat, pastrand putin loc pana la margini. Asa cum se poate vedea in imaginile retetei, taiem feliute/ fasii subtiri sunca presata, cascavalul si ciupercile, le asezam uniform pe jumatate de blat si la sfarsit presaram oregano. Pentru a obtine forma pizzei calzone, acoperim partea cu ingrediente cu partea libera a blatului, dupa care ii rasucim marginile, apasandu-le usor cu degetule (sau, si mai usor, le putem presa cu o furculita). Asezam pizza calzone in tava si o introducem in cuptorul bine incins, lasand-o la copt aproximativ 30 de minute (la foc mediu, 170-175 grade C). Fiind vorba de o pizza, ingredientele folosite la topping pot fi modificate in functie de gusturile fiecaruia. Trebuie tinut cont si de faptul ca un blat intins foarte subtire va iesi mai crocant deasupra (mai ales daca tinem pizza calzone mai mult la cuptor) si se cam intareste dupa ce pizza se raceste (daca n-o mancam imediat, este bine s-o tinem acoperita imediat ce-o scoatem din cuptor).
Pizza calzone reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de pizza!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

14 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Si mie-mi place la fel, insa m-am gandit ca poate nu toti au aceleasi gusturi ca noi :)

      Ștergere
  2. szabo maria-barbara3 februarie 2013 la 11:20

    as avea si eu o intrebare inca nu am facut niciodata pizza ,dar ti-am citit la celelalte retete si la blat ai scris ca trebuie ulei si la calzone nu ai scris si sunt in dilema ca numai stiu ca acuma trebuie sau nu ...te rog sa imi raspunzi cat mai repede

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uleiul nu este un ingredient indispensabil al blatului de pizza, deci se poate renunta la el. La calzone nu pun ulei pentru ca pur si simplu vreau eu sa fie reteta cat mai simpla, nu pentru ca as avea vreun motiv intemeiat sa fac asta. Sper ca raspunsul meu a venit suficient de repede :)

      Ștergere
  3. Pizza e binevenita oricand ,un rasfat pt o duminica ploioasa( in cazul meu ).Iar pizza calzone (dupa umila mea parere) e inegalabila :))))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La Constanta a fost o duminica insorita, insa asta nu m-a impiedicat deloc sa ma rasfat putin :D

      Ștergere
  4. N-am mancat sortimentul asta, trebuie sa incercam.:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unora le place mai mult decat pizza clasica, deci pana nu incerci calzone nu poti sti daca te numeri sau nu printre ei :)

      Ștergere
  5. Pregatesc des pizza calzone si clasica - de cele mai multe ori la repezeala din cauza programului incarcat - si in ultima vreme nu mai astept sa dospeasca deloc aluatul. La 500 g de faina pun un praf de sare, un plic drojdie ucata, putin ulei (cam 50 ml.) si apa calduta cata ia. O framant si o intind imediat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deja se poate spune ca ai capatat experienta in prepararea blatului de pizza, situatie in care iti permiti sa faci totul "ochiometric" - asta deoarece stii care trebuie sa fie consistenta finala a aluatului. Nu m-am gandit niciodata sa intind imediat blatul si sa-l dau la cuptor, parca prefer totusi sa las intotdeauna aluatul sa creasca. Stiu, sunt un fricos :D , dar nu vreau sa las nimic la voia intamplarii.

      Ștergere
  6. Eu sunt foar inebunit dupa pizza, ma intreb mereu oare cate tipuri de pizza exista in total daca ar fi sa fac un mic tur...?

    Ceva condimentat, sa fie cat mai iute nu ai atunci cand e vorba de pizza?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum pizza ne permite sa improvizam fara probleme, practic numarul tipurilor de pizza ar trebui sa fie nelimitat :) Singura limita cred ca este imaginatia noastra si ingredientele de care dispunem. Eu am publicat pe blog cateva retete de pizza pe care le consider eu ca fiind "de baza", le gasesti in categoria "Paste/ Pizza" aflata la sfarsitul listei din stanga blogului.
      Daca vrei o pizza cat mai iute, o poti face foarte simplu folosind un salam condimentat (se gasesc nenumarate sortimente in comert) si/ sau ardei iute.

      Ștergere
  7. Felicitari pentru site! Sunt retete simple si bune, cu explicatii foarte detaliate.
    Felul asta de pizza e bun de luat la pachet. Neaparat o s-o incerc, insa cu ulei in blat, ca sa fie buna si mai tarziu (la scoala/serviciu).

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)