- 80 g ciocolata
- 4 lingurite cacao
- 2 oua
- un iaurt mic (140-150 g)
- 200 g zahar
- 3 lingurite esenta de rom
- un pliculet praf de copt (10 g)
- aproximativ 300 g faina
- pentru crema cu care am ornat briosele (optional):
- 1/2 pachet unt (100 g)
- 20 g ciocolata (rasa fin)
- 80-100 g zahar pudra (simplu sau vanilat)
Asa cum am scris si in lista cu ingredientele retetei, aceste briose cu ciocolata pot fi ornate optional cu crema de unt si ciocolata ce apare in imagini. Daca ni se pare prea gretoasa, o putem inlocui cu frisca sau cu orice crema dorim. Din aceste cantitati obtinem zece briose. Punem intr-un vas cele doua oua, un iaurt mic de circa 140 g si 200 g de zahar. Amestecam totul foarte bine, iar dupa ce zaharul s-a topit adaugam in compozitia brioselor patru lingurite de cacao, 80 g de ciocolata rasa si trei lingurite cu esenta de rom. Vom incorpora apoi ingredientele, avand grija sa nu ne ramana in compozitie prea multe cocoloase de cacao. Amestecam intr-un vas 300 g de faina cu pliculetul de praf de copt si le punem in compozitie, de preferat ar fi s-o facem presarandu-le in ploaie. Compozitia brioselor cu ciocolata nu trebuie sa fie foarte subtire/ lichida, ci trebuie sa aiba consistenta asemanatoare cu cea a unui iaurt - daca nu este asa, atunci o mai ingrosam adaugandu-i putina faina. Ungem formele de briose cu grasime si le tapetam cu faina (putem folosi orice fel de grasime: ulei, unt, untura, margarina), dupa care turnam compozitia in forme (incercand sa o impartim in mod egal in zece parti). Introducem briosele cu ciocolata in cuptorul foarte bine incins si le coacem la foc mediu (150-175 grade) in jur de jumatate de ora. Pentru si mai multa siguranta, putem verifica briosele intepandu-le cu o scobitoare - acestea sunt coapte suficient atunci cand scobitoarea va iesi uscata). Putem folosi timpul in care briosele cu ciocolata stau in cuptor pentru a pregati crema cu care le vom orna. Amestecam 100 g de unt (aflat la temperatura camerei, NU inghetat) cu 100 g de zahar pudra pana cand zaharul se topeste iar untul isi mareste volumul putin. Apoi incorporam in crema 20 g de ciocolata data pe cea mai mica razatoare. Scoatem briosele din cuptor, le lasam la racit si apoi le ornam cu crema de unt si ciocolata in functie de imaginatie si posibilitati (eu am folosit o "seringa" de ornat). Ornand briosele cu ciocolata exact ca in imaginile retetei, trebuie sa mai spun ca nu mi-a ajuns crema decat pentru a orna jumatate dintre acestea. Eu am abuzat putin si din dorinta de a obtine niste briose cat mai aspectuoase, dar avand atat de multa crema, este posibil ca unora sa li se para putin cam prea gretoase. Dar daca nu ne deranjeaza, atunci cantitatea de crema poate fi dublata.
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de briose!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
Ce bine arata! Am facut si eu o reteta foarte asemanatoare u a ta, pentru masa de craciun, dar pentru crema am folosit doar unt si zahar pudra, care nu s-a dizolvat si tot se mai simtea "cranț-cranț" :( si mi s-a parut foarte dulce... poate am pus eu prea mult zahar... hmm...
RăspundețiȘtergereCrema este destul de dulce, tocmai asta este motivul pentru care n-am dat o cantitate exacta de zahar. Mie mi s-a dizolvat destul de repede zaharul in unt, insa cu siguranta n-as fi vrut sa simt "crant"-ul ala de care vorbesti tu :)
ȘtergereMMMM CE ASPECT SI SIGUR SUNT O BUNATATE :) NU PARE FOARTE GREU DE FACUT ,POATE O SA INCERC.
RăspundețiȘtergereChiar nu este greu de facut reteta, merita s-o incerci.
ȘtergereVaiiii...ce bine arata..trebuie neaparat sa o trec in fruntea listei cu urmatoarele praji de aici...
RăspundețiȘtergereLucia, punand-o in fruntea listei, cred ca ai onorat prea mult reteta :) Daca ma intrebi pe mine, nici macar n-ar prinde primele cinci retete de prajituri de pe blog. Nu pentru ca n-ar fi bune briosele cu ciocolata, ci pentru ca reteta este mult prea simpla (asta-i si motivul pentru care i-am adaugat crema).
Ștergeredupa cele spuse de tine, tind sa cred ca imi plac retetele simple :D ( fursecurile cu stafide, cornurile cu gem, prajitura cu cirese, placinta cu mere, praji cu foi si crema lamaie)... din cele mai festive ca sa zic asa, praji tosca este pe primul loc. As fi curioasa sa stiu care ar fi top 5 praji la tine. Promit ca dupa ce fac toate prajiturile de pe blog, fac si eu un top 5..sau 10 ca s-ar putea sa-mi fie greu sa ma decid :)
Ștergere:) Si mie mi-ar fi greu sa fac un top al prajiturilor pe care le-am publicat... Da` poate-l fac dupa ce-l citesc pe cel facut de tine :D
Ștergerebuuune! O reteta mai "light",in loc de ciocolata sa pui mar ras!si glazurat cu ciocolata si un strop se fulgi de cocos! <3
RăspundețiȘtergereSuna bine, deci la "retete de incercat" cu ea! :) Mersi pentru idee, Aurora!
ȘtergereBuna ziua!
RăspundețiȘtergereDe curand am achizitionat o tava pentru prajituri cu forme(ursuleti).
Ce aluat pot sa folosesc sa umplu formele?
Buna! Merge folosit si aluatul acestor briose - important este sa nu folosesti un aluat foarte tare...
Ștergere