Clătite braşovene cu ciuperci şi carne

Clatite brasovene cu ciuperci si carne reteta
Ingrediente reteta Clatite brasovene cu ciuperci si carne:
  • pentru clatitele simple
  • 250 ml apa (o cana)
  • 75 g faina (1/2 cana)
  • 2 linguri ulei
  • un praf de sare
  • pentru umplutura clatitelor brasovene
  • 250 g ciuperci
  • 250 g carne de pui (tocata)
  • o ceapa
  • o legatura marar
  • 250 ml lapte (1/2 cana)
  • un ou
  • o lingurita faina
  • sare, piper, boia, cimbru
  • pentru crusta clatitelor brasovene
  • 2 oua
  • 150 g pesmet
  • ulei pentru prajit
Ingredientele retetei de clatite brasovene cu ciuperci si carne
Modul de preparare al retetei:
Clatitele brasovene nu sunt un desert, ci o gustare sarata - sunt niste clatite umplute cu ciuperci si carne de pui, tavalite prin ou si pesmet iar apoi prajite pentru a obtine o crusta aurie, la fel ca snitelele. Pentru clatitele brasovene sunt suficiente niste clatite simple, fara pretentii, facute doar din apa, faina, putin ulei si un praf de sare (amestecam ingredientele pana cand desfacem cocoloasele de faina, iar pentru fiecare clatita folosim cam trei sferturi de polonic de compozitie turnata intr-o tigaie incinsa). Nu are rost sa intru in detaliile prepararii clatitelor, cei interesati le pot gasi in reteta de clatite publicata acum cativa ani. Tocam marunt o ceapa si un sfert de kg de ciuperci si le punem la calit in cateva linguri de ulei incins. Le tinem la foc potrivit timp de cateva minute, iar dupa ce incep sa se inmoaie, adaugam un sfert de kg de carne de pui (fie tocata la masina, fie taiata bucatele foarte mici) si continuam sa calim umplutura clatitelor la foc mediu. Pentru a lega compozitia, amestecam intr-un vas un ou cu o jumatate de cana de lapte si o lingurita de faina. Turnam amestecul dupa aproximativ 10 minute, atunci cand carnea de pui se albeste. Condimentam umplutura cu cimbru, boia si sare dupa gust, o mai lasam la foc doar doua-trei minute, cat sa se ingroase/ coaguleze sosul adaugat mai devreme, apoi oprim focul si punem mararul tocat (daca ne place mai mult, putem pune patrunjel). Asamblarea clatitelor brasovene este mai simpla decat sunt eu capabil s-o descriu in cuvinte, imaginile retetei cred ca reusesc s-o faca mult mai bine. Punem in mijlocul fiecarei clatite cate o lingura mare de umplutura si o intindem putin (mai mult pentru a nivela umplutura, nu pentru a acoperi in intregime clatita). Pliem doua laturi (stanga-dreapta), acoperind astfel o parte din umplutura si apoi rulam clatita incepand dintr-o latura opusa (pentru a nu curge umplutura in timpul prajirii). Dupa ce umplem si impaturim toate clatitele, le trecem prin cele doua oua batute si apoi le tavalim prin pesmet (in mod normal, clatitele n-ar trebui sa "inghita" mai mult de 150 g). Le punem la prajit in ulei incins si avem grija sa le rumenim frumos pe toate partile (clatitele brasovene se prajesc cel mai usor in baie de ulei). Pentru a mai scapa de uleiul imbibat in timpul prajirii, asezam clatitele pe hartie absorbanta imediat ce s-au rumenit.
Doua clatite brasovene cu ciuperci si carne asezate pe hartie absorbanta
Lectura optionala. Daca dorim sa mancam mai dietetic, putem sa renuntam la a mai praji clatitele - in loc sa le facem acea crusta din ou si pesmet, le putem acoperi cu smantana amestecata cu ou, apoi le dam la cuptor si le gratinam spre sfarsit cu putin cascaval ras (poze si mai multe detalii avem in reteta de clatite gratinate).
Spor la gatit si va astept sa testati si celelalte retete de clatite!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

6 comentarii:

  1. Direct dupa munca,:BARBAT LA CRATITA:,si am si gasit ceva care sa ma faca sa nu dorm in noaptea asta.Deci, maine, clatite brasovene.Idee geniala.Te ador MAESTRE;). Cu stima, Gianna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hehe, imi faci si tu probleme la fel de mari ca insomnia pe care ti-am produs-o: daca ma iei cu "maestre", ca maine, poimaine ma trezesc cu aere de mare chef :) Sper ca brasovenele noastre sa fie si pe placul sotului!

      Ștergere
  2. Buna,buna,ce crezi ca avem acum pe masa?Brasovenele mult visate.Tu dai dependentza la modul cel mai sincer vorbind.Nu am cuvinte:)Te ador eu, te adora sotzul meu, si de tine nu ne mai putem :dezlipi.Gianna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiam eu ca dau dependenta, insa nu toata lumea are puterea s-o recunoasca :) Banuiesc ca n-ai ales varianta dietetica a clatitelor brasovene (cea despre care am vorbit la sfarsitul retetei), altfel ai fi mentionat asta...

      Ștergere
  3. P.S. Crezi ca nu ai sanse sa devii chef. la felul cum gatesti? Eu cred ca da, sincer.gianna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Teoretic, fiecare om are sanse sa devina orice-si doreste in viata... trebuie doar dorinta, ambitie, munca, studiu si alte chestii d`astea care nu ne costa niciun ban :) Dar mie-mi lipseste dorinta de a deveni chef :) Eu ma simt blogger culinar, adica parca imi place mai mult "jocul" asta de-a site-ul, joc in care gatitul este doar o parte din intreg - in afara de a juca rolul de bucatar, trebuie sa joc si rolul fotografului, al webmaster-ului etc. Imi place mancarea, imi place sa gatesc, insa imi place diversitatea... m-as plictisi daca as trai doar pentru a gati - si cred c-as risca sa fiu dezmostenit, tata a facut un efort financiar pentru a ma tine la o facultate cu profil economic :)

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)