Prăjitură cu struguri, bezea şi nucă

Prajitura cu struguri, bezea si nuca reteta
Ingrediente reteta Prajitura cu struguri, bezea si nuca:
  • 1/2 kg struguri
  • 100 g miez de nuca
  • pentru bezeaua prajiturii
  • 6 albusuri
  • linguri zahar
  • pentru blatul prajiturii
  • 500 g faina
  • 200 ml ulei
  • 6 linguri zahar
  • 100 ml apa
  • 6 galbenusuri
  • un pliculet praf de copt (10 g)
Prajitura cu struguri, bezea si nuca ingrediente reteta
Modul de preparare al retetei:
Prajitura cu struguri are un blat putin sfaramicios pe care se afla o bezea simpla acoperita la randul ei cu un strat format din miez de nuca maruntit si boabe de struguri (recomand folosirea unor struguri fara samburi, insa putem folosi orice dorim, chiar si struguri din compot). Prepararea blatului prajiturii cu struguri. Separam albusurile de galbenusuri si punem intr-un vas cele sase galbenusuri alaturi de 200 ml de ulei, sase linguri de zahar si 100 ml de apa. Amestecam foarte bine toate ingredientele prajiturii, avand grija sa se topeasca integral zaharul. Apoi incepem sa adaugam treptat o jumatate de kg de faina si pliculetul cu praful de copt. Continuam sa amestecam pana cand obtinem un aluat suficient de tare incat sa il putem framanta si modela cu mana (cantitatea de faina din reteta prajiturii cu struguri este aproximativa, trebuie sa adaugam atata faina cat ne este necesara pentru a obtine un aluat tare si nelipicios, asemanator cu o plastilina). Punem aluatul obtinut intr-o tava (a mea avea dimensiunile 20x30 cm) si il intindem cu mainile pana reusim sa acoperim integral fundul tavii (intrucat aluatul este unul pe baza de grasime, nu mai este necesar sa ungem tava in care vom coace blatul prajiturii cu struguri). Introducem tava in cuptorul bine incins si lasam prajitura la foc potrivit (175-180 grade C) vreme de aproximativ 10-15 minute. Prepararea bezelei prajiturii cu struguri o vom face cat timp blatul se afla la cuptor. Batem albusurile spuma cu un praf de sare pana se transforma in spuma (ideal ar fi ca spuma de albusuri sa stea lipita de vas daca il intoarcem), dupa care incepem sa adaugam, treptat, cate o lingura din cele sase linguri de zahar (mixam pana atunci cand se topeste zaharul si obtinem o spuma/ bezea tare si lucioasa). Asamblarea prajiturii cu struguri. Scoatem blatul prajiturii din cuptor (dupa ce trec cele 10-15 minute mentionate anterior) si asezam deasupra lui bezeaua, intinzand-o uniform cu o spatula (sau cu dosul unei linguri). Spalam foarte bine strugurii, ii lasam la scurs, desfacem boabele de pe ciorchine si eventual le tamponam pe fiecare in parte cu niste servetele, pentru a ne asigura ca sunt uscate (ar fi ideal sa facem asta inainte de a ne apuca de preparat prajitura, doarece trebuie sa ne miscam repede la asamblare). Punem peste bezea boabele de struguri si miezul de nuca rupt bucatele maricele, apoi reintroducem prajitura cu struguri in cuptor si o mai tinem tot la temperatura medie timp de aproximativ o jumatate de ora.
Prajitura cu struguri, bezea si nuca taiata in tava
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)