Gogoşari în sos de muştar (pentru iarnă)

Gogosari in sos de mustar pentru iarna reteta
Ingrediente reteta Gogosari in sos de mustar pentru iarna:
  • 2 kg gogosari
  • 200 g mustar
  • 200 ml otet
  • 200 ml ulei
  • 200 g zahar
  • 2 linguri sare grunjoasa
  • 3 foi dafin
  • o lingurita piper boabe
Gogosari in sos de mustar pentru iarna ingrediente reteta
Modul de preparare al retetei:
Gogosarii in sos de mustar preparati pentru iarna sunt considerati o alternativa - ce-i drept, mai gustoasa - la reteta clasica de gogosari in otet, dar nu sunt putini aceia - printre care ma numar si eu - care ii vad mai mult ca pe o varianta pentru sosul de friptura (obtinut prin pasarea lor la sfarsit cu blenderul). Punem intr-o oala/ cratita incapatoare 200 g mustar (am folosit mustar clasic), 200 ml de otet, 200 ml de ulei, 200 g de zahar, trei foi de dafin si o lingurita cu boabe de piper. Amestecam foarte bine si lasam sa fiarba la foc mic aproximativ zece minute, timp in care ingredientele se vor leaga si se va forma un sos. Atunci adaugam in sosul de mustar doua linguri cu sare grunjoasa, nici rase, nici cu varf (trebuie sa avem mare grija sa NU folosim o sare iodata fina de masa). Tot acum adaugam si gogosarii pe care i-am pregatit in prealabil (adica i-am spalat, i-am lasat sa se scurga si sa se usuce, le-am inlaturat cotorul impreuna cu semintele si i-am taiat feliute cam de marimea unui deget). La prima vedere, gogosarii ni se vor parea exagerat de multi pentru sosul de mustar preparat, insa nu trebuie sa ne facem griji, acestia isi vor diminua drastic volumul in timpul fierberii. Acoperim oala cu un capac si lasam gogosarii in sos de mustar sa fiarba la foc potrivit inca 10-15 minute, amestecand incetisor din cand in cand, pentru a nu rupe feliile de gogosar (in rastimp gogosarii scad si ajung sa fie aproape acoperiti de sos). Luam cratita de pe foc, punem gogosarii in borcane sterilizate (adica spalate foarte bine, apoi uscate si incalzite in cuptor), intoarcem borcanele cu fundul in sus (sa stea pe capac) si le acoperim cu cateva prosoape (pentru a se raci cat mai lent). Pastram acoperite borcanele cu gogosari in sos de mustar pana cand se racesc complet (cel mai bine ar fi sa nu le deranjam pana a doua zi dimineata). Am umplut trei borcane mari (de 800).
Gogosari in sos de mustar pentru iarna reteta
Lectura optionala. De sterilizare depinzand durata de viata a gogosarilor nostri in sos de mustar, revin cu mai multe detalii pentru cei mai neexperimentati in bucatarie. Vom steriliza atat borcanele, cat si capacele acestora, neasezandu-le direct pe gratarele cuptorului, ci pe niste ziare sau prosoape de bucatarie. Pentru a evita spargerea, intotdeauna retetele bunicilor noastre spun ca ar fi bine ca borcanele sa nu se atinga intre ele in timpul sterilizarii si ca e musai sa asezam lama unui cutit sub borcan atunci cand turnam sosul cu gogosarii - in zilele noastre sticla este calita mult mai bine si n-ar trebui sa ne dea batai de cap, insa cu totii stim ca a ramas valabila batraneasca expresie: paza buna trece primejdia rea! :D
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete pentru iarna - ZACUSCA!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

6 comentarii:

  1. Buna dimineata,
    Sunt nou intrata in lumea dvs dar va urmaresc de mult.Apreciez retetele,sunt f bune si la fel de mult apreciez grija pentru detalii si umorul!....si apropos:si eu ma cam incurc in virgule,asa ca,....
    Multumesc pentru retete.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Multumesc si eu pentru cuvintele frumoase. Pentru mine, virgulele cred ca sunt ca retetele: cu cat mai multe, cu atat mai bine! :)

      Ștergere
  2. Buna ziua! O reteta interesanta si...gustoasa! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  3. Miroase asa de bine in bucatarie...yamiii... foarte faina reteta, multumim.
    3 borcane mi-au iesit si mie dar nu le prevad o viata lunga :), cred ca trebuia sa repet reteta cat de curand :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lucia, eu deja am terminat toate cele trei borcane de gogosari (desi ar trebui sa le zic "borcane de sos", pentru ca le-am pasat mereu cu mixerul) :)

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)