Prăjitură cu ness şi nucă

Doua prajituri cu ness si nuca (imaginea de prezentare a retetei)
Ingrediente reteta Prajitura cu crema de ness si nuca:
  • pentru blatul prajiturii cu ness
  • 6 linguri miez de nuca macinat
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 3 linguri faina
  • pentru crema de ness a prajiturii
  • 400 g unt (2 pachete)
  • 200 g zahar (de preferat pudra)
  • 150 g miez de nuca
  • 6 lingurite ness (cafea solubila/ instant)
  • pentru glazura prajiturii
  • 200 g ciocolata
  • 8 linguri lapte
Prajitura cu ness si nuca ingrediente reteta crema si blat
Modul de preparare a retetei:
Prajitura cu ness are un blat pufos (cu nuca macinata) acoperit cu un strat de crema (din ness, nuca si unt) iar deasupra o glazura simpla (din ciocolata si lapte). Am facut prajituri si cu cafea, dar nessul parca e mai aromat decat cafeaua si se simte mai bine in prajituri. Prepararea blatului prajiturii. Separam albusurile de galbenusuri si batem cele sase albusuri cu un praf de sare pana cand acestea isi cam dubleaza volumul. Atunci incepem sa adugam treptat cele sase linguri de zahar si continuam sa mixam pana cand terminam de pus tot zaharul iar acesta se topeste integral (atunci ar trebui sa obtinem o bezea de albusuri ferma si lucioasa). Batem putin cu furculita galbenusurile si le punem peste bezeaua de albusuri, le incorporam incetisor, apoi adaugam sase linguri de nuca macinata si, dupa ce o incorporam in compozitia blatului prajiturii, punem cele trei linguri de faina. Ca la toate prajiturile cu blat tip pandispan, este foarte important ca in aceasta etapa a prepararii sa amestecam cu grija, cu miscari circulare de jos in sus, pentru a nu se strica spuma de albusuri (este interzisa folosirea mixerului!). Turnam compozitia obtinuta in tava (a mea avea dimensiunile 25x35cm) si introducem tava in cuptorul bine incins in prealabil. Coacem blatul prajiturii cu ness la temperatura potrivita (cam 175 grade C) vreme de aproximativ 40 de minute (daca cuptorul coace bine, in cele mai multe cazuri blatul este gata atunci cand se rumeneste putin sau, in cazul in care suntem mai meticulosi, tinem blatul in cuptor pana cand scobitoarea cu care-l intepam spre sfarsitul timpului de coacere va iesi uscata). Prepararea cremei de ness a prajiturii. Amestecam doua pachete de unt cu 200 g de zahar pana cand acesta se topeste (este important ca untul folosit sa fie unul gras si de calitate si sa fie la temperatura camerei). Daca alegem ca pentru crema sa folosim zahar tos, atunci este bine de stiut ca va trebui sa amestecam crema pana cand acesta se topeste integral (dureaza destul de mult, de aceea am sugerat si o varianta mai usoara, aceea de a folosi zahar pudra). Separat, intr-un vas micut, dizolvam sase lingurite de ness in doua linguri de apa fierbinte si asteptam pana cand amestecul se raceste (cateva minute), apoi il adaugam peste untul frecat cu zahar. Omogenizam foarte bine iar la final adaugam 150 g miez de nuca (poate fi si macinat daca ne este mai usor, insa recomand ca miezul de nuca sa fie rupt cu mana, astfel bucatelele se vor simti foarte placut in crema). Intindem uniform crema de ness cu nuca pe blatul prajiturii (dar doar dupa ce ne-am asigurat ca blatul s-a racit, altfel ne va curge crema) si introducem prajitura in frigider. Prepararea glazurii de ciocolata nu dureaza mult si o vom face in timpul in care prajitura cu ness sta la racit in frigider. Punem intr-o cratita 200 g de ciocolata rupta bucatele (pentru a incapea mai usor si a se topi mai repede), adaugam cele opt linguri de lapte si punem cratita la bain-marie (adica nu direct pe flacara aragazului, ci deasupra altei cratite cu diametrul mai mare in care am pus vreo doua-trei degete de apa). Amestecam din cand in cand si o lasam doar pana vedem ca se topeste ciocolata (adica foarte putin timp). Asteptam pana se raceste glazura (adica dupa ce ajunge la temperatura camerei) si doar apoi o intindem peste crema prajiturii (este important ca glazura sa nu fie calda, pentru ca ne va strica/ topi crema - care este pe baza de unt).
Prajitura cu ness si nuca de aproape
Lectura optionala. Mi se pare interesant modul in care se obtine pudra de ness, am vazut mai demult un documentar BBC si m-am cam lamurit ca e doar o cafea deshidratata si atat. Nu ma intereseaza prea mult subiectul si, ca atare, aveam si eu tendinta sa dau crezare lucrurilor mai putin bune sau chiar alarmante ce se spun despre ness (mergand pe rationamentul "nu iese fum fara foc"), desi ar fi studii serioase facute de institutii credibile care demonstreaza ca sunt doar niste mituri/impresii care nu au nicio acoperire, insa prea putini stau sa citeasca asa ceva (sau orice altceva) si oricum probabil doar cativa specialisti stiu sa interpreteze asa cum trebuie rezultatele studiilor. Pentru pudra de ness, cafeaua macinata se fierbe cu apa la fel cum ne facem si noi cafeaua (doar ca se face mult mai concentrata), apoi se strecoara (se arunca zatul) si se evapora apa prin incalzire. Granulele de ness (care pare-se ca ar pastra mai bine gustul cafelei) se obtin ceva mai spectaculos: cafeaua strecurata se ingheata rapid cu gheata carbonica, se zdrobeste gheata aia de cafea si apoi se videaza (in vid apa trece din stare solida direct in stare gazoasa si practic isi ia zborul sub forma de vapori). Apropo, m-am uitat de curiozitate in dictionar si am vazut ca nu exista cuvantul "ness", apare doar "nes" si deci probabil eu si multi altii ca mine gresim atunci cand numim astfel cafeaua solubila.
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

7 comentarii:

  1. FOARTE INTERESANTA RETETA.DEABEA ASTEPT SA O INCERC.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Spor la treaba si sper sa-ti placa si gustul prajiturii la fel de mult precum ti-au placut pozele si reteta.

      Ștergere
  2. am facut aceasta prajitura de Craciun, sincer este ff gutoasa, blatul este fenomenal de pufos, putem sa-l folosim la orice prajitura daca dorim, crema este delicioasa si fina, nu mai zic de glazura cu ciocolata, eu am pus o ciocolata cu lapte si una amaruie, a estit grozava, am dat reteta si matusilor mele, nu credeau ca poate sa fie asa pufoasa si gustoasa, va multumesc pt. aceasta reteta si o voi face cu siguranta....va doresc un an perfect in 2016 si sa ne mai incantati cu retete delicoase...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Reteta prajiturii nu are absolut nicio valoare daca nu este si pusa in practica de catre cineva ca tine, adica cineva care o citeste cu atentie si o prepara apoi mergand practic la sigur. Deci nu stiu daca merit prea multe multumiri, la fel de bine ar trebui sa-ti multumesc si eu pentru faptul ca ma ajuti sa par un bun "furnizor" de retete de prajituri :)
      Si mie imi place foarte mult genul acesta de blat, merge foarte bine in alte combinatii de creme-glazuri. Parca acum regret putin ca nu i-am pus si lui putin ness, sa fie si mai aromat.

      Ștergere
  3. Felicitari pentru reteta! Desi gatesc rar prajituri (insemnand de doua ori pe an ^^), aceasta mi-a iesit minunat. Am indraznit totusi sa o insiropez putin (cu trei parti piure de capsuni fara samburi, o parte visinata de casa si o parte rom (nu esenta)). A iesit dementiala. Siropul acrisor o face perfecta pentru o zi calduroasa de vara. Abia astept sa o impart maine cu ai mei colegi de munca (motivul pentru care am gatit-o fiind ziua mea :-)). In plus, am gatit si saratele conform retetei tale.
    Mult succes in toate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La Multi Ani, Andreea! Chiar daca gatesti rar, vad ca nu ti-e frica deloc sa improvizezi - de incercat versiunea ta de "sirop", mi-ai facut pofta si deci acum sunt curios :)Sper sa le placa prajitura si colegilor, altfel imi iau doar jumatate din felicitarile astea :)

      Ștergere
  4. Minunată! Am facut-o pentru ca aveam pofta de ceva cu crema de ness și a ieșit extraordinar de pufoasă și cu gustul inconfundabil de cafea...o plăcere adultă 😊culinara, desigur și a avut un succes nebun...(eu locuiesc în Spania și aici nu au tradiție cu prăjiturile mai ales cele fine) asa ca poți sa îți imaginezi că s-a mâncat imediat! Ma gândesc sa repet și în forma de tort, dar nu știu dacă nu e prea multa compoziția pentru 24 de cm de diametru?ce părere ai? Vreun sfat? Felicitări și la tot mai multe rețete.

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)