Tort Doboş (inclusiv reţeta foilor)

Tort Dobos (reteta de foi si crema)
Ingrediente reteta Tort Dobos:
  • pentru foile de Dobos (blatul tortului)
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 6 linguri faina
  • 3-4 lingurite esenta (rom sau vanilie)
  • pentru crema tortului Dobos
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
  • 300 g unt (sau margarina)
  • 200 g ciocolata
  • 30 g cacao
  • pentru decor (glazura de caramel)
  • 10 linguri zahar
Tort Dobos (reteta de foi si crema) Lista cu ingredientele necesare
Modul de preparare a retetei:
Tortul Dobos se face din sase foi pufoase (un fel de clatite pe baza de bezea de albusuri) intre care asezam o crema de ciocolata (cu unt, oua si cacao) iar deasupra il glazuram intinzand un simplu zahar topit (insa obtinand un efect destul de spectaculos). Prepararea foilor de Dobos. Separam albusurile de galbenusuri si batem albusurile spuma (punandu-le si un praf de sare). Cand cele sase albusuri par ca si-au dublat volumul, incepem sa adaugam treptat si cele sase linguri de zahar, continuand sa amestecam pana cand acesta se topeste si se formeaza o bezea tare. Atunci adaugam cele sase galbenusuri ramase si sase linguri de faina (nici rase, nici cu varf), incercand sa "desfacem" toate cocoloasele de faina. Pentru ca foile de Dobos sa ne iasa ca la carte, la incorporarea galbenusurilor si a fainii NU trebuie sa folosim mixerul (pentru ca se va strica spuma de albusuri), indicat este sa amestecam cu o lingura, cu miscari circulare, de jos in sus. Pentru tortul Dobos vom avea nevoie de sase foi pe care le vom forma din compozitia de mai sus, asta inseamnand ca va trebui sa o portionam in asa fel incat sa ne iasa cat de cat asemanatoare ca grosime. Forma foilor de Dobos o obtinem procedand in felul urmator: taiem sase hartii de copt patrate de vreo 30cm latura si trasam in mijlocul lor un cerc cu diametrul de circa o palma - 22cm. Apoi asezam cate o sesime din compozitie in mijlocul hartiei de copt si o intindem repejor cu dosul unei linguri, incercand sa respectam forma trasata si sa nu ne jucam prea mult cu compozitia, pentru a-i mentine "pufosenia". Coacem foile de Dobos la temperatura potrivita (cam 175 grade C) timp de aproximativ zece minute, mai exact pana cand le vedem ca incep sa se rumeneasca deasupra (in doua sau trei transe, in functie de cuptorul folosit). Dezlpirea hartiei de copt s-ar putea sa ne puna probleme la unele foi, sfatul meu este sa le punem pe o farfurie cu hartia in sus si sa o rulam dintr-o margine folosind ambele maini (si pare-se ca s-ar dezlipi mai usor daca o facem cat timp foaia inca este calda). Prepararea cremei tortului Dobos. Punem intr-un vas celelalte patru oua si adaugam patru linguri de zahar (cu varf daca ne place tortul mai dulce, rase daca nu). Amestecam foarte bine pana cand zaharul se topeste, dupa care punem vasul la bain-marie (adica il asezam deasupra unui alt vas cu ceva apa pe fund, pentru a fierbe la aburii degajati, nu direct la flacara aragazului). Dupa aproximativ zece minute de tinut la bain-marie (avand grija sa amestecam permanent in crema! altfel ouale se vor coagula si vom obtine o omleta dulce) este timpul sa adaugam cele doua tablete de ciocolata maruntite. Ciocolata se va topi imediat si atunci vom lua cratita de pe foc si vom lasa crema Dobos sa se raceasca. Intre timp amestecam 30 g de cacao cu un pachet si jumatate de unt aflat la temperatura camerei, nu imediat ce l-am scos din frigider (daca dorim, putem inlocui untul si cu 300 g de margarina). Iar atunci cand suntem siguri ca s-a racit crema de oua si ciocolata, o amestecam bine cu untul si cacaoa. Este indicat sa introducem in frigider crema tortului Dobos, pentru a se intari putin inainte de a incepe sa o intindem pe foile de tort. Asamblarea tortului Dobos. Asezam pe un platou sau pe o farfurie mare prima foaie de blat, intindem mai putin de o cincime din crema (estimam "ochiometric", nu este nicio tragedie daca tortul Dobos va avea la sfarsit straturile usor inegale, asta n-ar trebui sa se observe), apoi punem cea de-a doua foie peste crema. Procedam in mod asemanator cu cinci dintre cele sase foi (pe cea de-a sasea foaie o oprim pentru decor si NU trebuie s-o asezam chiar acum pe crema, am sa si explic mai jos de ce). Am zis mai devreme ca trebuie sa punem mai putin de o cincime/ per strat deoarece va trebui sa mai pastram ceva crema si pentru a imbraca marginea (lateralul) tortului. Daca vrem ca tortul nostru sa fie mai aspectuos (si, bineinteles, mult mai gustos), putem tapeta crema de pe lateral cu nuca rasa sau maruntita (aceasta se va lipi foarte usor pe crema de ciocolata). Prepararea glazurii tortului Dobos este foarte simplu de facut in teorie, insa in practica le poate pune probleme celor mai putin experimentati in bucatarie: intindem zaharul topit pe ultima foaie si o taiem felii ca pe o pizza (o taiem in patru, apoi taiem de doua ori fiecare arc de cerc - se poate vedea in imaginile retetei). Deci punem cele zece linguri de zahar intr-o cratita si lasam zaharul sa se topeasca la foc potrivit (nu trebuie neaparat sa amestecam, insa e bine sa stam cu ochii pe el pentru a nu se arde - caramelul va avea atunci un gust mult prea amar). Dupa ce se topeste complet (trebuie sa arate cam ca mierea, sa nu se mai vada cristale de zahar netopite), intindem repede zaharul caramelizat pe foaia de Dobos pe care imediat o si taiem felii cu un cutit uns cu putin unt (cat timp caramelul este cald, altfel se va croi/ sparge exact ca sticla atunci cand il vom taia). Ar mai fi si alte variante de glazurare, de exemplu sa taiem mai intai foaia si apoi sa o glazuram sau sa o taiem si apoi sa glazuram fiecare feliuta in parte. Recomandat ar fi sa nu folosim mai mult de zece linguri de zahar deoarece, chiar daca tortul va arata mai frumos cu o glazura mai groasa, aceasta va fi prea tare pentru a fi mancata - am incercat personal si am regretat (pe cand zaharul caramel subtire se va mai si inmuia in timp ce sta in frigider).
Tort Dobos (reteta de foi si crema)
Tort Dobos taiat (reteta de foi si crema)
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de tort!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

2 comentarii:

  1. f. frumos si detaliat explicat reteta, dar nu am inteles cum coacem foile ? pe dosul unei tavi sau in interiorul ei ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Felicia, n-am mai specificat pentru ca nu are importanta pe/in ce coacem foile de Dobos - putem pune hartia de copt cu foaia pe orice ne este la indemana, chiar si o tabla daca e curata :) Apropo, daca ne este mai usor si nu tinem prea mult la aspect, putem sa dam orice forma foilor, nu trebuie neaparat sa le facem rotunde.

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)