Prăjitură cu miere (cu foi, cremă şi gem)

Prajitura cu miere (cu foi, crema si gem) reteta
Ingrediente reteta Prajitura cu miere:
  • 150 g gem (1/3 borcan mic)
  • pentru foile prajiturii cu miere
  • 6 linguri miere
  • 4 oua
  • 4 linguri ulei
  • o lingurita amoniac (bicarbonat de amoniu)
  • 600 g faina
  • pentru crema prajiturii cu miere
  • 500 ml lapte
  • 2 oua
  • 4 linguri faina (sau amidon)
  • 200 g unt (un pachet)
  • 8 linguri miere
Prajitura cu miere (cu foi, crema si gem) ingrediente reteta
Modul de preparare al retetei:
La prajitura cu miere (care poate fi facuta si cu banalul zahar, daca nu suntem pretentiosi) este vorba de patru foi fragede cu doua straturi de crema si un strat de gem in mijloc. Auzind de atatea foi si straturi, probabil multora nu le pare deloc o prajitura simpla, insa chiar asta este - cele patru foi se intind din acelasi aluat, iar straturile de crema sunt dintr-o singura crema simpla. Prepararea foilor prajiturii cu miere. Punem intr-un vas incapator patru oua peste care adaugam sase linguri de miere, patru linguri de ulei si o lingurita de amoniac stins cu putin otet (adica turnam o lingurita de otet sau zeama de lamaie peste praful de amoniac si amestecam pentru a-l dizolva). Dupa ce amestecam foarte bine ingredientele foilor prajiturii, incepem sa adaugam treptat circa 600 g de faina, framantand pana cand obtinem un aluat consistent si nelipicios (daca nu este suficient de tare si inca sta lipit pe degete, atunci mai adaugam putina faina). Impartim aluatul foilor prajiturii in patru parti cat de cat egale si o intindem pe fiecare in parte cu ajutorul unui sucitor (sau al unei sticle) pana cand ajunge la dimensiunea fundului tavii pe care avem de gand sa o folosim pentru coacere si asamblare (tava pe care eu am folosit-o pentru prajitura cu miere avea dimensiunile 25x35 cm). Atunci cand intindem foile prajiturii, va trebui ca mai intai sa pudram blatul si chiar sucitorul cu putina faina (pentru a nu se lipi) si, dupa ce rulam de cateva ori foaia, sa o pudram si sa o intoarcem, apoi iarasi sa o rulam putin si tot asa pana ce obtinem forma dorita. De obicei, tipul acesta de foi se coace pe dosul tavii (in imaginile retetei se vede ca astfel am procedat si eu), insa putem coace foile asa cum ne este mai la indemana. Sunt destul de reduse sansele sa se lipeasca, insa pentru a fi siguri, n-ar strica sa punem o hartie de copt sau macar sa pudram tava cu putina faina. Iar deoarece vor creste in timpul coacerii, inainte de a le introduce in cuptor va trebui sa intepam cu furculita foile prajiturii cu miere (pentru a creste uniform, altfel se vor umfla te miri pe unde si ne vom chinui putin sa asamblam prajitura la sfarsit). Incingem cuptorul si coacem cele patru foi la foc potrivit (175-180 grade C) vreme de 8-10 minute, mai exact pana atunci cand vedem ca incep sa se rumeneasca. Prepararea cremei prajiturii cu miere. Amestecam cele doua oua cu 100 ml lapte (din cei 500 ml pe care i-am trecut la ingrediente), opt linguri de miere si patru linguri de faina (nici rase, nici cu varf). Trebuie sa amestecam foarte bine, asigurandu-ne ca nu raman cocoloase de faina (care s-ar simti si poate chiar s-ar si vedea mai apoi in crema). Turnam intr-o cratita restul de lapte (400 ml), o punem pe aragaz si adaugam compozitia obinuta mai devreme atunci cand laptele s-a incalzit. Tinem crema prajiturii cu miere la foc mediu-spre mic aproximativ 15-20 minute, avand grija sa amestecam des cu o lingura (pentru ca altfel se va prinde de fundul cratitei si crema noastra va capata un gust de afumat). Atunci cand crema se ingroasa considerabil, o luam de pe aragaz si o lasam la racit. Dupa ce ne asiguram ca este rece crema, ii adaugam un pachet de unt (care trebuie sa fie la temperatura camerei, deci va trebui sa-l scoatem din frigider cu ceva timp inainte) si amestecam pana cand il incorporam. Asamblarea prajiturii cu miere. Asezam prima foaie in tava folosita pentru coacere (sau pe un platou), turnam deasupra jumatate din crema cu miere si o nivelam cu spatula (sau cu dosul unei linguri). Asezam peste crema cea de-a doua foaie de prajitura, punem pe ea gemul si il intindem, apoi punem cea de-a treia foaie pe care intindem restul de crema si in sfarsit asezam ultima foaie. Dat fiind faptul ca avem de-a face cu niste foi tari si posibil usor ondulate, este necesar ca deasupra prajiturii sa punem ceva cu greutate care sa preseze si sa indrepte foile pe masura ce se vor inmuia de la crema. Deci vom avea de asteptat cateva ore inainte de a taia prajitura cu miere, timp in care aceasta va sta in frigider sau intr-un loc racoros. Dupa ce o taiem, daca aspectul ni se pare prea banal, putem glazura prajitura cu miere (cea mai la indemana varianta, insa nu chiar cea mai aspectuoasa - dar daca radem si niste ciocolata deasupra mierii, atunci lucrurile se schimba). Alte variante ar fi o glazura din comert, niste ciocolata (de preferat alba) topita sau pudrata simplu cu zahar.
Trei prajiturele cu miere (cu foi, crema si gem)
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

2 comentarii:

  1. Nu va suparati, sinteti DOMNUL sau Doamna ... la cratita iar titlul este doar asa de frumusete? Pe mine ma amuza si tin sa va spun ca-mi place f mult acest blog!Va multumesc pt ca impartasiti cu noi din munca si experienta dvs. Multa sanatate si fericire!Astept noutati!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Nu sunt nici Domnul, nici Doamna... sunt Robert. Nu m-am gandit vreodata ca numele blogului suna frumos, ba din contra, si chiar m-a batut gandul la un moment dat sa-l schimb cu ceva mai util, sugestiv sau macar scurt.
      Numele asta a fost o chestie de moment, negandita prea mult. Atunci cand mi-am anuntat prietena ca am de gand sa incep un blog culinar, intai a ras si mi-a zis ca ar trebui sa-l numesc BarbatLaCratita, apoi mi-a zis ca imi pierd timpul aiurea si ca oricum ma voi plictisi si voi renunta dupa cateva luni. Vazand-o atat de amuzata de gandul ca as putea fi un barbat la cratita si stiind ca as putea face fata inevitabilelor glume nesarate facute pe seama mea in viitor, am dat imediat o cautare pe net pentru a vedea daca mai exista barbatl la cratita si vazand ca nu, am denumit astfel blogul (oricum nu mi se parea normal ca un blog culinar /de nisa sa se numeasca NumePrenume.ro si nici n-aveam de gand sa-mi transform numele intr-un brand sau sa mi-l poleiesc cu vreo bruma de celebritate). Acum, dupa atatia ani (am inceput blogul la inceputul lui septembrie 2010), m-am obisnuit cu numele si cine stie daca o sa-l mai schimb - poate ar trebui sa fac un sondaj de opinie, sa vad ce au de zis cititorii :) Oamenii intra aici pentru retete culinare, nu pentru numele blogului, insa cred ca ar fi amuzant sa fac asta :)

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)