Tocăniţă de ciuperci cu pui

Tocanita de ciuperci cu pui in tigaie (reteta)
Ingrediente reteta Tocanita de ciuperci cu pui:
  • 500 g ciuperci
  • un piept de pui (aproximativ 500 g)
  • o conserva rosii (circa 400g)
  • o ceapa
  • un ardei
  • o lingurita cimbru
  • o legatura de patrunjel
  • ulei, sare si piper
Tocanita de ciuperci cu pui ingrediente reteta
Modul de preparare al retetei:
Tocanita de ciuperci cu pui se prepara la fel de simplu ca oricare alta reteta de tocanita, adica tocam toate ingredientele si le calim pana cand se elimina mare parte din apa lasata (trebuie doar sa le punem intr-o anumita ordine, in functie de cat de repede se prepara fiecare). Curatam, spalam si tocam dupa preferinte un ardei, o ceapa si o jumatate de kilogram de ciuperci. Punem cateva linguri de ulei intr-o tigaie/ cratita aflata pe foc (eu m-am multumit cu doua linguri) si dupa ce acesta s-a incins adaugam ceapa si ardeiul tocate. Le lasam cateva minute la foc potrivit, cat sa se inmoaie putin, dupa care adaugam carnea de pui taiata fasii sau bucatele (pot fi si pulpe, nu neaparat piept). Amestecam din cand in cand, iar atunci cand bucatelele de pui s-au albit vom adauga si ciupercile tocate. Acoperim tigaia cu un capac si lasam tocanita de ciuperci cu pui sa fiarba inabusit la foc mediu aproximativ 15-20 minute, timp in care zeama lasata in special de ciuperci va scadea drastic. Atunci este timpul sa condimentam tocanita cu o lingurita de cimbru (eventual si cu putina boia iute sau dulce) si sa punem conserva de rosii in suc propriu. Dupa inca zece minute de fiert, oprim focul si amestecam ciupercile cu pui cu o legatura de patrunjel tocata marunt (si, bineinteles, condimentam tocanita cu sare si piper dupa gust).
Tocanita de ciuperci cu pui in farfurie (reteta)
Lectura optionala. Pentru ca tocanita de ciuperci cu pui sa arate mai frumos in farfurie, eu am taiat feliute subtiri ciupercile, nu le-am tocat la nimereala (este un pic mai migalos, insa cred ca merita efortul). Nu este necesar sa curatam ciupercile si de pielita (asa cum am vazut cu surprindere ca procedeaza multa lume), ci este suficient doar sa le spalam foarte bine si sa le taiem baza/ talpa piciorusului (pentru a fi siguri ca nu ramane pamant acolo). Am folosit la aceasta tocanita ciuperci champignon pentru ca sunt cele mai accesibile, inclusiv ca pret, dar putem folosi orice ciuperci dorim (hribii/ manatarcile fiind de departe preferatele mele, schimba atat de radical gustul tocanitei de ciuperci incat puiul aproape ca nu mai este necesar).
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de tocanita!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

8 comentarii:

  1. Ciupercile nu se spala niciodata,se curata cu o perie sau un burete mai aspru.Arata foarte bine tocanita si cu siguranta o s-o fac si eu,dar am sa-i pun usturoi.

    Maria Claudia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se spala ciupercile si inca foarte bine.Pe desupt prin lamelele alea sau cum so numi nu ramane nisip sau pamant ?Orcat le-ai scutura si curati spalarea lor e sfanta.Stiu ca mai sunt si bucatari ce spun asta dar cred ca din comoditate nu le spala .Orce ingredient oe care il dar dar se spala foarte bine .Sanatatea ta astfel e in siguranta.

      Ștergere
  2. Ciupercile nu se spala pentru ca absorb apa... trebuie doar sterse cu un prosop...

    RăspundețiȘtergere
  3. Poate sunt eu paranoic, insa nu-mi place gandul ca ciupercile din tocanita mea au fost atinse de te miri cine prin hipermarket sau piata inainte sa ajunga la mine. Daca le-as fi adunat personal din padure, poate...

    RăspundețiȘtergere
  4. Doamneee cat de buna este!!! Mi-a iesit super, multumesc!!🤗

    RăspundețiȘtergere
  5. A iesit extraordinar de buna. Am servit-o cu mamaliguta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am sa încerc și eu după sărbători.. sper sa iasă ok...ms pt reteta

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)