Fursecuri cu rahat (şpriţate)

3 fursecuri cu rahat spritate (imaginea retetei)
Ingrediente reteta Fursecuri cu rahat (spritate):
  • 200 g rahat
  • 200 g untura (sau unt, margarina)
  • 200 ml bors (sau apa)
  • 200 g zahar
  • 2 oua
  • o lingurita drojdie
  • o lamaie (doar coaja, pentru aroma)
  • 800 g faina
Fursecuri cu rahat spritate - ingredientele necesare prepararii retetei
Modul de preparare al retetei:
Reteta numindu-se fursecuri cu rahat, ar trebui sa ne apucam de treaba doar dupa ce cumparam rahat, insa putem improviza in functie de gusturi sau de ceea ce avem prin bucatarie: fursecurile sunt foarte bune chiar si daca nu le punem bucatica de rahat deasupra, le putem da orice forma dorim, le putem aroma cu orice esenta ne place (deci lamaia e optionala), untura o putem inlocui cu unt sau margarina, iar borsul cu niste apa minerala sau chiar apa "chioara" (evident, cele mai bune fursecuri sunt cele facute cu untura si bors). Prepararea compozitiei fursecurilor cu rahat. Punem intr-un vas incapator cele doua oua, o lingurita de drojdie uscata (nici rasa, nici cu varf - poate fi atat drojdie uscata, cat si echivalentul in drojdie proaspata), 200 g de zahar si un praf de sare (atata cata putem lua cu trei degete). Amestecam bine ingredientele, apoi adaugam 200 g de untura (unt, margarina sau ulei) si continuam sa amestecam pana cand se topeste zaharul si compozitia se transforma intr-un fel de crema (pentru fursecurile cu rahat trebuie ca untura sa fie la temperatura camerei, nu sa o punem direct din frigider). Turnam in compozitie 200 ml de bors caldut (sau apa minerala) si coaja rasa a unei lamai (sau esenta preferata), le incorporam si pe acestea, dupa care incepem sa punem faina. Am trecut 800 g la ingredientele retetei, insa cantitatea este mai mult orientativa - la fursecurile cu rahat adaugam atata faina cata este necesara pentru a obtine un aluat suficient de tare incat sa poata fi trecut prin masina de tocat si apoi sa-si pastreze cat de cat forma primita. Dupa ce incorporam faina, introducem aluatul in frigider si il lasam sa stea la rece vreo cateva ore inainte de a incepe sa-l transformam in fursecuri. Modelarea si coacerea fursecurilor cu rahat. Montam masina de tocat carne careia ii atasam o forma de biscuiti si trecem aluatul prin ea. Rupem suvita de aluat la circa 4-5 cm lungime (cam un deget) si o rasucim pentru a-i uni capetele, obtinand un fel de cerc in mijlocul caruia asezam o bucatica de rahat (de fapt punem rahatul peste fursec, "cercul" fiind plin). Asezam fursecurile cu rahat intr-o tava pe care o introducem in cuptorul incins (nu avem nevoie de hartie de copt, fursecurile nu se vor lipi deoarece au grasime in compozitie). Le coacem la foc potrivit (circa 175 grade C) vreme de aproximativ 40 minute (pana cand vedem ca incep sa se rumeneasca). Dupa ce le scoatem din cuptor, cand inca sunt caldute, putem sa acoperim fursecurile cu zahar pudra (fie il presaram deasupra lor, fie le punem impreuna cu zaharul intr-o punga pe care o zgaltaim putin).
Fursecuri cu rahat spritate in tava, nepudrate
Lectura optionala. In situatia in care nu avem dispozitivele necesare obtinerii acestor fursecuri, atunci putem face o compozitie mai moale pe care o putem modela cu posul. Pentru cei nefamiliarizati cu drojdia, un pachetel de 7g drojdie uscata este echivalent cu un cubulet de 50g drojdie proaspata, deci n-ar trebui sa fie prea dificil de aproximat.
Fursecuri cu rahat pudrate cu zahar (imaginea retetei)
Spor la gatit si va recomand sa aruncati un ochi si pe celelalte retete de fursecuri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

9 comentarii:

  1. Multumesc pentru reteta si sfaturile mai mult decat binevenite.
    Olivia

    RăspundețiȘtergere
  2. Bună Robert!

    Cum nu am dispozitivul acela special pentru maşina de tocat carne (nu am nici maşina dar dispozitivul), voi face cu poşulfursecurile. Presupun că trebuie lăsate la rece şi în acest caz. Ce înseamnă câteva ore bune : 3-4?

    Mulțumesc!
    Georgiana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Georgiana! Nu mai este nevoie sa tinem compozitia fursecurilor la rece in cazul in care folosim posul. Cateva ore bune pot fi si 2-3, evit sa spun exact pentru ca depinde de temperatura la cere ne-am setat fiecare frigiderul :) Sa stii ca nici eu n-am o masina de tocat carne si nici formele acelea, dar am noroc ca le pot imprumuta.

      Ștergere
    2. Bună Robert,

      Din păcate, nu cunosc pe nimeni care să aibă acele forme, aşa că pică şi varianta cu împrumutatul.
      Aducându-mă de compoziție înainte să vină răspunsul şi ne fiind sigură, am lăsat aluatul la frigider 3h. Bineînțeles că nu am mai putut să le fac cu poşul deoarece s-a întărit (menționez că am pus doar 600 grame de faină). Aşa că le-am modelat la mână - ce nişte şerpişori apoi i-am răsucit. Au ieşit deliciosi, mai buni chiar decât fursecurile fragede cu untură.

      Mereu găsesc la tine pe site câte o rețetă care mă face să spun că e mai bună decât anterioara! Preferata mea rămâne însă prăjitura "Felie de lapte".

      Mulțumesc pentru toate rețele însă, de multe ori m-ai salvat în situații "critice"��.

      Georgiana

      Ștergere
    3. Hehe, deci pana la urma s-a dovedit ca am facut bine intarziind raspunsul :) Desi parca mi-e greu sa accept gandul ca fursecurile astea cu rahat au iesit mai bune decat cele fragede cu untura - le-am pus pe un piedestal si vreau sa ramana acolo! :D
      S-ar putea sa te pun si eu pe ganduri in legatura cu prajitura ta preferata: de ceva vreme ma gandesc la o varianta de prajitura care seamana destul de mult cu "Felia de lapte", insa cu o glazura de ciocolata coapta. Cred ca o voi publica luna viitoare...

      Ștergere
    4. Bună Robert,

      De gustibus non disputandum est, zicea latinul. Cu ultimele rezerve de untură, tocmai ce m-am apucat de o porție de fursecuri.
      Cât despre reinventarea "Feliei de lapte", abia aştept!

      Un weekend liniştit,
      Georgiana

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. S-ar putea face, insa de ce ai vrea neaparat reteta asta cand ai la dispozitie o gramada de retete de cornulete? :) Iti las link direct catre ele - retetele de cornulete.

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)