Budincă de griş (cu lapte)

Felie de budinca de gris cu lapte servita cu putin gem (imaginea retetei)
Ingrediente reteta Budinca de gris:
  • 6 oua
  • 11 linguri gris
  • 6 linguri zahar
  • pentru a unge tava
  • 50 g unt
  • pentru a insiropa budinca de gris
  • 500 ml lapte
  • 6 linguri zahar
  • esenta vanilie dupa gust
Budinca de gris cu lapte - ingredientele necesare pentru a prepara reteta
Modul de preparare a retetei:
Budinca de gris cu lapte este destul de diferita de ceea ce percep eu ca fiind o budinca clasica (si total diferita de grisul cu lapte simplu), mie imi pare ca seamana mai mult cu o prajitura insiropata. Budinca se pastreaza bine in timp - tinuta in frigider, bineinteles - pare proaspata chiar si dupa cateva zile. Prepararea compozitiei budincii. Separam sase albusuri de galbenusuri si batem spuma albusurile impreuna cu un praf de sare pana cand se intaresc si isi maresc considerabil volumul. Adaugam sase linguri de zahar (punem cate o lingura si continuam sa mixam, nu le aruncam pe toate odata), iar cand suntem siguri ca acesta s-a topit integral incorporam galbenusurile in compozitia budincii. Apoi adaugam zece linguri de gris (il presaram treptat, in ploaie), pe masura ce amestecam (cu grija, fara mixer, pentru a pastra compozitia cat mai pufoasa). Pregatirea tavii in care vom coace budinca. Ungem o tava (eu am folosit o forma de tort cu pereti detasabili, aceasta permitand la sfarsit scoaterea budincii cu usurinta) cu un sfert de pachet de unt (ungem inclusiv peretii laterali) si presaram lingura de gris care ne-a mai ramas, avand grija ca forma/ tava sa fie imbracata uniform (pentru a imbraca si peretii laterali, inclinam si rotim putin forma - se poate vedea cum procedam si intr-una dintre imaginile retetei). Coacerea budincii. Turnam compozitia in forma/ tava (a mea avea diametrul 23cm) si o introducem in cuptor atunci cand acesta este bine incins. Coacem budinca de gris la foc mediu (175-180 grade C) timp de aproximativ 30 de minute, avand grija sa nu o rumenim prea tare (testul scobitorii este cea mai eficienta metoda de verificare: intepam budinca si stim sigur ca este coapta atunci cand scobitoarea nu va mai iesi umeda). Prepararea laptelui cu care insiropam budinca o incepem atunci cand timpul de coacere se apropie de sfarsit. Punem la fiert intr-o cratita o jumatate de litru de lapte impreuna cu zaharul ramas (sase linguri), iar atunci cand laptele incepe sa clocoteasca luam cratita de pe foc si aromam cu esenta de vanilie sau cu esenta preferata (cantitatea variaza in functie de concentratia esentei folosite). Imediat ce scoatem budinca din cuptor, incepem sa turnam laptele fierbinte peste ea (eu am folosit o lingura, pentru a-i da timp budincii sa absoarba cat mai uniform laptele si a evita astfel sa ramana mai putin insiropata deasupra). Daca stam prost cu rabdarea, budinca de gris cu lapte poate fi mancata si imediat, insa indicat este sa asteptam cateva ore inainte s-o taiem (pentru a se imbiba/ insiropa cat mai bine). Poate fi servita ca atare, acoperita cu gem/ dulceata, pudrata cu zahar, imbracata in ciocolata topita sau glazurata cu oricare dintre minunatiile alea rapide din comert...
Budinca de gris cu lapte taiata (imaginea retetei)
Spor la gatit si va recomand sa incercati si celelalte retete de budinca!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

4 comentarii:

  1. Budinca asta îmi amintește de copilărie.Se trezea săraca mama la 5 dimineața să o facă și nu cred că am mâncat ceva mai bun. Mulțumesc pentru rețetă!

    RăspundețiȘtergere
  2. Suna bine de tot reteta asta..nu am mai mancat din copilarie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Este super!!! Îmi amintește de mama mea!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Aceasta este reteta pe care o faceam acum 20-25 de ani si pe care o cautam cu disperare. In plus eu aveam o cratita in care topeam zaharul pe care il caramelizam, apoi puneam in ea toate ingredientele pe care le folositi si dumneavoastra in reteta. Multumiri multe !

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)