Orez cu ciuperci (la cuptor)

orez cu ciuperci scos de la cuptor (in tava)
Ingrediente reteta Orez cu ciuperci (la cuptor):
  • 200g orez
  • 500g ciuperci
  • o ceapa
  • 500ml apa
  • cateva frunze de patrunjel (optional)
  • ulei, sare si piper
ingrediente reteta orez cu ciuperci la cuptor
Modul de preparare a retetei:
Orez, ciuperci, o ceapa... parca erau exagerat de putine ingrediente, asa ca am pus in lista pana si apa :) Reteta este nu doar simpla, ci si permisiva: putem prepara orezul cu ciupercile care ne plac sau pe care le gasim la oferta (eu il fac de obicei cu ciuperci champignon brune deoarece isi pastreaza foarte bine forma si textura in timpul prepararii termice), la fel si in cazul orezului (aleg orezul simplu, chiar si spartura de orez in cazul in care nu vreau sa impresionez pe nimeni). Punem doua-trei linguri de ulei intr-o cratita/ tigaie pe care-o asezam pe foc, iar atunci cand uleiul s-a incins adaugam ceapa tocata (cum ne vine mai usor, n-are importanta). O tinem cateva minute la calit, amestecand din cand in cand, pana ce se inmoaie si ne aromatizeaza uleiul. Tocam o jumatate de kilogram de ciuperci in functie de preferinte (nu are rost sa le curatam, doar le trecem rapid printr-un jet de apa si le inlaturam eventualele urme de pamant) si le punem peste ceapa (pentru a se vedea si simti cat mai bine ciupercile in orez, am le-am taiat in patru). Calim si ciupercile impreuna cu ceapa timp de cinci minute, iar apoi adaugam 200g de orez si-l mai tinem cu ciupercile la foc inca cinci minute (este important sa calim un pic si orezul). Apoi condimentam cu sare si piper dupa gust si turnam o jumatate de litru de apa peste orezul cu ciuperci (ar trebui sa incalzim putin apa, pentru a nu intrerupe fierberea). Introducem cratita cu orezul cu ciuperci in cuptorul incins pe care il setam la foc potrivit (175-180 grade C) si il lasam aproximativ 30 minute, mai exact pana cand vedem ca apa s-a evaporat integral si ciupercile incep sa se rumeneasca.
orez cu ciuperci la cuptor (imaginea de la sfarsitul retetei)
Optional, la sfarsit putem presara deasupra orezului cu ciuperci niste patrunjel tocat (eu l-am pus mai mult pentru decor). Nu sunt hotarat daca e de bine sau de rau din punct de vedere al aspectului, inca ciupercile au tendinta sa se ridice deasupra orezului iar mancarea va arata la final ca si cum ne-am chinuit s-o decoram/ aranjam.
Spor la gatit si va astept sa incercati si celelalte retete cu orez!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

Un comentariu:

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)