Dovlecei gratinaţi cu caşcaval la cuptor

Dovlecei gratinati cu cascaval la cuptor reteta
Ingrediente reteta Dovlecei gratinati cu cascaval la cuptor:
  • 4 dovlecei
  • 200 g cascaval
  • 200 g smantana
  • 2 oua
  • 4 linguri pesmet
  • sare si piper
Dovlecei gratinati cu cascaval la cuptor ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Tava folosita pentru dovleceii gratinati este una micuta (20x15 cm), deci cei care au de gand sa gateasca pentru o familie mai numeroasa vor trebui sa dubleze sau chiar sa tripleze ingredientele retetei (apetitul meu a "decretat" ca aici este vorba despre doua portii decente de dovlecei gratinati). Curatam de coaja patru dovlecei si ii taiem felii sau cubulete putin mai groase (daca dovleceii folositi sunt foarte fragezi, atunci n-are rost sa le mai inlaturam coaja). Punem la foc o cratita cu circa un litru de apa, ii adaugam un praf de sare si, atunci cand apa incepe sa clocoteasca, punem dovleceii. Ii lasam la fiert timp de cinci minute (atat cat sa se inmoaie putin), dupa care ii scoatem din cratita si ii scurgem foarte bine de apa. Ungem cu orice fel de grasime (ulei, unt, margarina, untura) o tava (putem gratina dovleceii si intr-o cratita sau intr-un vas de jena) si o tapetam cu pesmet (aproximatv doua linguri). Apoi transferam in tava dovleceii fierti si peste acestia presaram uniform pesmetul ramas (facem asta deoarece, oricat de bine credem noi ca i-am scurs initial, dovleceii vor mai avea totusi destul de multa apa, iar pesmetul are rolul de a absorbi o parte din ea). Intr-un alt vas, spargem cele doua oua, adaugam 200 g de smantana si jumatate din cascavalul (100 g) dat prin razatoare in prealabil. Condimentam compozitia pentru gratinat cu sare si piper dupa gust, amestecam bine si apoi o turnam peste dovleceii din tava. Pornim cuptorul si introducem tava cu dovlecei doar dupa ce acesta s-a incins bine (setand apoi cuptorul la foc mediu, 175-180 grade C). Dupa aproximativ 20 de minute, scoatem tava, presaram repede peste dovlecei restul de cascaval si o reintroducem in cuptor. Putem declara dovleceii gratinati in momentul in care vedem ca se rumeneste frumos cascavalul de deasupra (se va intampla dupa alte 15-20 de minute).
Dovlecei gratinati cu cascaval la cuptor reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete culinare cu dovlecei!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

8 comentarii:

  1. Buna,
    In loc de pesmet se poate folosi malai?

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna, ar trebui sa se poata folosi si malai - acel pesmet pe care l-am folosit eu in reteta are rolul de a mai absorbi lichidul lasat de dovlecei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna seara,
    Multumesc pt reteta. De-li-ci-oa-sa.
    Abia astept sa incerc si altele:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai pentru ce, Daniela! Sper ca si pe celelalte retete sa le gasesti la fel de delicioase ca pe cea de dovlecei gratinati :D

      Ștergere
  4. Daca folosesc dovleceii taiati felii lungi si sa fac in straturi are ceva??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Andrei, poti taia dovleceii si felii lungi, acesta mica modificare nu va influenta rezultatul retetei. Spor la gatit!

      Ștergere
  5. Eu am pisat si ocapatana de usturoi si am pus si cateva fire de patrunjel si le-am amestecat cu smantana si ouale a iesit un adevarat festin. Multumesc de reteta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La un moment dat, ne saturam de aceeasi mancare (chiar daca e reteta perfecta) si simtim nevoia sa-i adaugam un element de noutata. Deci, multumesc si eu pentru sugestii, Marian!

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)