Napolitane cu cremă caramel

Napolitane cu crema caramel si nuca reteta
Ingrediente reteta Napolitane cu crema caramel:
  • 3 foi de napolitane
  • 200 g nuca
  • un pachet unt (sau margarina)
  • 3 oua
  • 300 g zahar
  • o sticluta esenta de rom
Napolitane cu crema caramel si nuca ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Desi reteta se numeste Napolitane cu crema caramel si nuca, noi de fapt preparam doar crema acestora, foile de napolitane se gasesc in comert. Intr-un vas spargem ouale, adaugam 200 g din cele 300 g de zahar si le amestecam pana atunci cand zaharul se topeste iar ouale se albesc. Punem restul de zahar la topit intr-o cratita si il tinem la foc mic pana atunci cand se caramelizeaza (dar trebuie sa-l caramelizam cu atentie, pentru a nu-l arde). Peste zaharul caramelizat adaugam pachetul de unt si amestecam bine compozitia pana cand aceasta se omogenizeaza. Batem ouale si le adaugam treptat in crema caramel, amestecand foarte bine. In tot acest timp focul trebuie sa fie mic (pentru mai multa siguranta, crema caramel poate fi fiarta la bain-marie). Tinem crema caramel la foc pana atunci cand incepe sa se ingroase (10-15 minute), avand grija sa amestecam tot timpul pentru a nu se prinde. In momentul in care crema caramel ajunge la consistenta dorita, adaugam nuca maruntita (sau macinata) si sticluta cu esenta de rom. Crema caramel se va mai ingroasa de la nuca, insa daca ni se pare totusi prea moale, atunci mai putem adauga nuca macinata. Lasam crema caramel cu nuca sa se raceasca putin si doar dupa aceea incepem sa o intindem pe foi. Eu am folosit doar trei foi de napolitane, ca atare am impartit crema caramel in doua - am vrut ca napolitanele sa fie mai cremoase, dar se pot pune si mai multe foi de napolitane. Intindem uniform jumatate din crema pe o foaie de napolitane, punem peste crema caramel cealalta foaie de napolitane, o presam usor, intindem restul de crema si apoi asezam cea de-a treia foaie de napolitane. Dupa ce terminam de asamblat napolitanele, pentru a fi siguri ca se lipesc foile, peste ultima foaie de napolitane ar trebui sa punem o greutate (eu am pus un tocator). Inainte de a fi taiate, este indicat sa tinem un timp la frigider napolitanele cu crema caramel si nuca (pentru a se intari putin crema).
Napolitane cu crema caramel si nuca reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

22 de comentarii:

  1. Am incercat aceasta reteta...Este minunata!!!!Multumim pt ea!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu placere, multumesc si eu pentru confirmare :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Si noi am incercat. Si a iesit foarte buuuun!!! Multumim mult pt. reteta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! Va astept sa incercati si alte retete. Cu acelasi succes, evident :D

      Ștergere
  4. Multumesc pentru reteta. Este exact gustul pe care il cautam pentru crema caramel. Absolut delicios.

    Am adus totusi o modificare minora: în loc de nuci am pus migdale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai pentru ce... Imi place modificarea facuta de tine, imi si imaginez cat de bune trebuie sa fi fost migdalele alea in crema caramel.

      Ștergere
  5. am sa o fac si eu ,va multumesc pt retete ,ma ajuta foarte mult

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, imi doresc ca toate retetele sa fie de un real ajutor celor care le citesc, nu sa reprezinte doar o idee/ sugestie si atat.

      Ștergere
  6. super bun:D am facut-o si pe asta:))...imi place la nebunie crema la fel de mult cum imi plac si restul retele tale... am facut muuulte :D si toate au avut rezultatul dorit:D tine-o tot asa:P:P:P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Voi incerca :) Mi-ar placea sa-ti zic s-o tii si tu tot asa, pana cand vei putea spune ca ai facut toate retetele de pe blog, insa nu stiu daca e buna atata graba, atunci probabil vei spune si ca vrei sa public mai des altele :D

      Ștergere
  7. Excelenta crema! Tocmai am stins flacara la aragaz si abia astept sa o "strecor" - crema, adica- printre foile de napolitana! Ma alatur si eu fanilor tai! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Simona, dupa ce strecori crema caramel printre foile de napolitana, poti sa te strecori linistita printre fanii mei - cum ii numeri pe degete, deocamdata e loc suficient :) Pe facebook insa e mult mai aglomerat...

      Ștergere
  8. Buna Robert, Sarbatori fericite si felicitari pentru blog!! Am 3 intrebari tehnice pentru reteta de napolitane cu crema caramel: aici (in Canada) se gasesc foi Lica parca mai mici decit cele pe care mi le amintesc eu din Romania, sunt 5 foi intr-un pachet si fiecare foaie e cam cit o coala A4 (23x29 cm mai exact). Parca in Romania foile erau mai mari...? Intrebarea mea e daca cantitatile de crema de la reteta ta sunt okay sa umple 4 foi din cele care se gasesc aici. As vrea sa o fac mai inalta decit 3 foi. A doua intrebare e cit unt se pune (parca pachetul de unt acolo e 200gr...?) Sau 250gr? Aici untul vine la pachet de 250gr. A treia intrebare e cu cit timp inainte se poate face ca sa nu se moaie foile prea tare, dar nici sa imi ramina prajitura de facut in Ajun de Anul Nou (as vrea sa o fac de azi ptr Revelion). Multumesc frumos si spor la blog! Toate cele bune pentru Noul An! Roxana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Roxana! Iti amintesti bine, foile foile de napolitana cele mai des intalnite sunt mai mari in Romania (insa stiu ca s-ar gasi totusi si la noi unele mai mici, cam cat o coala A4). Cele pe care le-am folosit la aceasta reteta au dimensiunea 27x37 cm. Facand un calcul rapid, mie imi "da" ca pentru 4 foi ar trebui sa-ti ajunga la fix crema caramel.
      Iti amintesti bine, aici pachetul de unt are 200 g (cel de margarina are 250 g).
      Poti face fara probleme prajitura, aceasta se pastreaza bine chiar si dupa mai multe zile.
      Spor la treaba, La Multi Ani! si te astept pe blog si un 2014! :)

      Ștergere
    2. Robert, multumesc frumos de raspuns! Cu siguranta mai vin pe blog pentru ca 1) imi inspira incredere :-); 2) retetele sunt usor de urmat; si 3) avem un prieten bun de familie aici care de ceva timp pofteste galusti cu prune! Se roaga omul ba de soacra, ba de nevasta sa-i faca si daca ne vedem la pauza de prinz tot de galustile cu prune aud! Si plimbindu-ma zilele astea pe blog, am vazut reteta la tine si am zis ca o sa-i fac prietenului nostru ca nu se mai poate (imi aduc aminte procedeul in linii mari pentru ca bunica mea care m-a crescut facea galusti cu prune... hmmm... saptaminal...? :-) in copilarie cind era vremea prunelor. Asa ca te mai vizitez cit de curin! Iti doresc petrecere frumoasa de Revelion daca ai planuri si un An Nou cu sanatate, cu bucurie, prosper si plin de retete gustoase si fani cit mai multi!! Roxana

      Ștergere
  9. Este un site nemaipomenit! ma bucur ca l-am gasit. Nu sunt foarte specialista la prajituri,dar fac foarte des pt. ca nu vreau sa cumpar copilului din comert,iar aici am ggasit retete delicioase si foarte detaliat explicate.Am salvat deja in calc. cateva si o sa le incerc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper sa-ti fie de ajutor explicatiile mele, Cristina. Iar daca unele nu sunt suficient de clare, nu ezita sa-mi ceri mai multe detalii - promit ca voi incerca sa-ti raspund mai repede (vad ca mi-ai scris acum doua saptamani). Acum nu mai ramane decat sa asteptam si verdictul celui mic, dupa ce va gusta prajiturile facute dupa retetele mele.

      Ștergere
  10. este cel mai bun site pt retete,usor de inteles si foarte variat..pot spune ca am pus in practica multe din retetele tale,ROBERTsi indiferent ca sint si alte site-uri eu ramin fidela acestuia..niciodata nu mi-a dat gres nimic,fie ca era vb de mincare sau de prajituri.eu cum nu am nuci acum in casa ,am sa pun alune macinate...ce zici?e ok?sanatate ,multumim pt ca existi...si numai bine din barcelona!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Crema caramel este mai mult decat ok cu alunele macinate in locul nucilor... daca n-as fi atat de zgarcit, cred ca numai astfel as face-o si eu :)))) Iti multumesc pentru intentia de a ramane fidela site-ului meu culinar, ma voi stradui sa nu te fac sa regreti ca ai spus asta. Am mai primit un mesaj laudativ mai sus, deja incep sa ma simt putin incurcat... sa stii ca nu mi-e deloc usor sa raspund la asa ceva, asta deoarece simt nevoia sa-ti spun si eu ceva care sa te faca sa te simti la fel de bine :)

      Ștergere
  11. Răspunsuri
    1. Eu n-am incercat, deci nu stiu care va fi rezultatul... Ma gandesc ca nu cumva crema sa devina prea subtire/lichida si sa curga dintre foile de napolitana.

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)