- 400 g fidea
- un pachet unt
- 200 g nuca (migdale sau fistic)
- o lingurita scortisoara
- 2 plicuri praf de frisca
- 300 ml lapte
- pentru sirop:
- 600 ml apa
- 300 g zahar
- o lamaie (coaja si zeama)
Astazi avem in program cataif cu frisca si nuca, un desert foarte popular in Dobrogea. Pentru a nu mai intra intr-o polemica inutila cu turcii si tatarii de pe aici (deoarece am observat ca si unii si ceilalti isi revendica retetele), cataiful provine din Imperiul Otoman. Ca si ciorba a la grec, reteta de cataif se pare ca ar fi fost adusa in restul provinciilor romanesti de catre bucatarii domnitorilor fanarioti. Topim tot pachetul de unt la bain-marie (pentru cei nefamiliarizati cu procedeul - punem untul intr-un vas pe care-l asezam intr-un alt vas cu apa). Intindem uniform fideaua intr-o tava, avand grija sa mentinem paralele betisoarele de fidea. Apoi turnam peste fidea untul topit, incercand sa nu lasam portiuni neacoperite. Incingem bine cuptorul si introducem tava cu blatul de cataif. Lasam blatul de cataif la cuptor pana in momentul in care fideaua de rumeneste putin (durata aproximativa este de 10-20 minute, insa difera in functie de cuptorul fiecaruia). Blatul de cataif poate fi si cumparat, in Constanta acesta se gaseste mai peste tot. Dar sunt convins ca acest blatul de cataif poate fi gasit macar in hipermarket-urile marilor orase. In timpul in care blatul de cataif se afla la cuptor, ne apucam sa pregatim siropul cataifului. Punem la fiert intr-un vas 600 ml de apa si adaugam 300 g de zahar, amestecand pana se va topi zaharul. Dupa aceea adaugam in siropul cataifului coaja si zeama unei lamaii. Siropul cataifului se tine la fiert in jur de 20-30 minute, pana cand acesta isi schimba consistenta. Scoatem blatul de cataif din cuptor si turnam siropul fierbinte peste acesta. Turnam siropul pe toata suprafata blatului, apoi lasam cateva ore blatul de cataif sa se insiropeze (datorita faptului ca fideaua este tare, ar fi de preferat sa lasam blatul de cataif peste noapte). Taiem pe jumatate blatul de cataif atunci cand acesta a tras tot siropul de lamaie. Amestecam nuca macinata cu o lingurita de scortisoara si apoi o intindem pe una dintre jumatati. Dupa aceea asezam deasupra cealalta jumatate a blatului de cataif. Preparam frisca conform instructiunilor de pe ambalaj si apoi acoperim cataiful cu frisca. Eu am folosit frisca la plic, dar se poate folosi si frisca lichida. Insa nimic nu se compara cu frisca preparata din smantana ;)
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de deserturi dobrogene!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
Grozav arata!
RăspundețiȘtergereO arata el cataiful grozav, da` vad ca si poza ta arata altfel :)) Ai trecut la imaginea de vara :P
RăspundețiȘtergerefoarte interesanta reteta. chiar voiam sa te intreb daca fideaua de deasupra nu se ususca prea tare, dar vad ca tu vii si cu sugestia de a se insiropa peste noapte. suna delicios!
RăspundețiȘtergereLoredana, am observat ca de multe ori rabdarea este un ingredient important in multe retete :) Cataiful este mult mai bun a doua sau chiar a treia zi - bine, asta daca rezista atata timp nemancat :D
RăspundețiȘtergereNu ma mancat niciodata cataif, astept inca sa ma convinga cineva ca merita facut.
RăspundețiȘtergereClaudia
E foarte bun ti-l recomand sa il incerci
ȘtergereAbia acu' am revenit pe aici:D.
RăspundețiȘtergereDa, vigilent mai esti:)))
M-a amuzat rau cand mi-a spus cineva : gutuieeeee:))))))
Duminica frumoasa, baiete!:))
Intrebare: de unde ai cumparat fideaua pentru cataif? Sau ai folosit fidea obisnuita (pe mine nu ma trage inima prea tare daca nu e cum trebuie fideaua). :) Multumesc anticipat pentru raspuns.
RăspundețiȘtergereDiana
Diana, iti anticipez si eu un "Cu placere!" :) Nu folosesc o fidea deosebita pentru cataif. Doar caut o fidea cat mai subtire, sa fiu sigur ca se insiropeaza in intregime. N-ai gasit nicaieri blat de cataif gata preparat?
RăspundețiȘtergereClaudia, sper ca te va convinge pana la urma cineva ca merita facuta reteta de cataif. Eu mi-am dat toata silinta... :D
"Gutuie", vigilenta mi-a atras atentia asupra faptului ca nu te-am mai vazut pe aici de ceva timp. Asta inseamna ca n-am mai facut o reteta deosebita, asa cum iti place tie, deci ar cam fi cazul sa ma pun pe treaba :))
Multam fain de raspuns! Nu, nu am cautat si nici nu as cumpara, spun sincer, asa ceva. Prefer lucruul cu "manu propria".
RăspundețiȘtergereAm sperat ca exista pe undeva fidea speciala, cum fac grecii :)
:) Se zice ca daca vrei un lucru bine facut, atunci fa-l singur. Poate o exista si vreo fidea speciala, da` eu n-am auzit de ea. Insa eu inca ma consider incepator intr-ale bucatariei, deci spusele mele n-ar trebui luate ca litera de lege ;)
RăspundețiȘtergereAm facut-o ! Greseala a fost ca am folosit paste din grau dur si probabil prea putin sirop....A ramas cam tare, dar s-a mancat toata !
RăspundețiȘtergerePentru cataif eu caut o fidea cat mai "anemica" tocmai pentru a evita acest lucru. Atunci cand il turnam peste fidea, siropul se va duce la fund, partea de sus fiind putin defavorizata. Ma gandesc insa ca am putea folosi chiar si cea mai groasa si dura fidea daca marim cantitatea de sirop si acoperim fideaua in intregime. In teorie pare bine, insa nu stiu daca si in practica rezultatul va fi cel scontat :)
RăspundețiȘtergerela Constanta s-o gasi blat pt cataif ca si fideaua speciala pt el la greci dar in supermarketuri la noi in bucuresti nu se gaseste ,in copilaria mea se gasea cataif la cofetarie si la greci nu l-am vazut ca avea frisca
RăspundețiȘtergerecu laptele (300ml) ce faci??
RăspundețiȘtergereDaca folosim frisca la plic, asa cum am folosit eu in cazul de fata, atunci cu laptele preparam frisca pe care o vom pune deasupra cataifului.
Ștergereas vrea si eu o reteta de nuci umplute te rog :)
RăspundețiȘtergereDin pacate, nu dispun de forma aceea speciala in care se fac "cojile" nucilor... Dar, cine stie, poate reusesc sa fac rost de una :)
ȘtergereAcum il fac. Tine-te bine! :-)
RăspundețiȘtergereMa tin! :D
ȘtergereSa stii ca (din pacate) nu a iesit pe gustul meu... :-( Taiteii nu mi s-au inmuiat de la sirop, iar siropul a fost mult prea acru. Poate doar coaja de lamaie ar ajunge pentru aroma... Anyway, ca sa inchei pe o nota optimista, clatitele gratinate cu ciuperci au fost mi-nu-na-te!! :-)
RăspundețiȘtergereAcum ma apuc sa fac blatul tau de tort.Il insiropez cu sucul lasat de capsuni acoperite cu zahar, ii fac o crema de vanilie, pun capsunile, iar deasupra il decorez cu spuma de capsuni. Fingers crossed! :-)
Fideaua cataifului se va mai inmuia maine, la cat de tare este, are nevoie ce ceva timp. Nu ma pot pronunta in legatura cu cat de acru a fost siropul, in cazul de fata poate fi vorba de gusturi sau de o lamaie prea acra :) Poate ar trebui sa-i mai dai o sansa cataifului, personal mie mi se pare un deliciu. Dar poate tine de gusturi...
ȘtergereIn schimb, la blatul de tort nu mai poate fi vorba de gusturi, acolo e obligatoriu sa fii multumita de rezultatul retetei. Asa ca-ti tin pumnii! Ca sa fiu sigur, o s-o rog si pe prietena mea sa-si tina fingers-urile incrucisate :)) Sa-mi scrii acolo daca te-am ajutat cu ceva :D
buna. am mancat cataif cu frisca si nuci la mare. este o mi8nunatie, extraordinar. si din intamlare cautand reteta pe net am dat de voi. ma gandeam sa va sugerez pastele din orez in schimbul pastelor tip fidea. cred eu ca iese mai bine. trebuie incercat. si cred ca la cuptor pe langa unt ar merge si un pic de sirop. ca pastele sa fiarba putin in sirop si nu ar mai ramane asa de tari. deabea astept sa fac si eu reteta
ȘtergereN-am incercat pana acum pastele din orez, deci nu pot sa-mi dau cu parerea :) Pot doar sa-mi dau cu parerea in legatura cu siropul: cred ca ar merge folosit de catre cei care se tem ca fideaua va fi prea tare. Dar totusi eu recomand folosirea retetei mele, doar pe aceasta am testat-o personal...
ȘtergereBuna, eu faceam tort de cataif cand eram micuta ( 12-13 ani), era genial, insiropat si cu frisca pe deasupra...nu l-am mai gasit de ani buni...gasesc doar prajitura prin cofetarii dar nu se compara...unde in Constanta gasesti tu blatul de cataif? mi-ar placea tare mult sa-l gasesc...mi-ai aduce o parte din copilarie inapoi
RăspundețiȘtergereBuna, eu am cumparat blatul de cataif din nenumarate locuri. Din Constanta in general il cumpar de la Cora (doar pentru ca este cel mai aproape de mine), insa am observat ca nu se gaseste chiar tot timpul - daca nu-l gasesc acolo, incerc in Alfa Beta (Tomis 3 sau Brotacei). Am mai cumparat blat de cataif si din Mega Image sau Adivin (pe Aurel Vlaicu, langa Anda).
ȘtergereAm degustat cu timp in urma un cataif preparat de o patiserie greceasca,undeva prin sect 2,o minunatie,reteta unica si gust pe masura,tip sarmalute,crocant si moale,insiropat si aromat in proportii egale,dar reteta se pare ca e secreta,de vreme ce n-anm gasit-o pe niciunde
RăspundețiȘtergereBună dragilor! Eu am făcut comanda pe internet și acum îl voi face asa cum îl făceam cu mulți ani în urma. Fac o rețetă puțin altfel. După ce îl insiropeze, adaug nutela și după frișcă. E un deliciu!
RăspundețiȘtergere