Mâncare de urzici cu usturoi

Mancare de urzici cu usturoi reteta
Ingrediente reteta Mancare de urzici cu usturoi:
  • o plasa de urzici
  • 4 catei de usturoi
  • o ceapa
  • 3 linguri de faina
  • 100 ml smantana (optional)
  • ulei, sare si piper
Mancare de urzici cu usturoi ingrediente reteta
Modul de preparare al retetei:
Toata lumea a mancat sau macar a auzit de ciorba de urzici, insa mie mancarea de urzici cu usturoi mi se pare ca ar fi mult mai buna. Desi pentru unii "buruienile" astea gen stevie, loboda, urzici sunt toate la fel, fiecare in parte are propria savoare si consider ca ar merita incercate. Daca nu pentru faptul ca sunt gratis sau foarte ieftine si sanatoase, macar pentru a ne mai diversifica meniul zilnic si a incerca mancaruri noi. Curatam urzicile de frunzele mai urate si de resturile de iarba care se pot gasi printre ele. Desi nu toata lumea da importanta acestui lucru, este de preferat sa folosim la mancare doar varfurile urzicilor (asta deoarece frunzele din varf sunt cele mai fragede). Dupa ce le-am curatat, spalam urzicile foarte bine in mai multe ape. Punem in jur de doi litri de apa intr-o cratita incapatoare si adaugam urzicile atunci cand incepe sa fiarba apa. Lasam urzicile doua-trei clocote, le scoatem din apa dupa ce s-au oparit, le lasam un pic la racit si apoi le tocam marunt. Tocam o ceapa si patru catei de usturoi, turnam cateva linguri de ulei intr-o cratita si o punem la foc. Atunci cand uleiul s-a incins, adaugam ceapa si usturoiul si le lasam cateva minute la calit, la foc mediu. Dupa ce acestea s-au inmuiat putin, dam focul la minim si adaugam trei linguri de faina. Amestecam energic pentru a nu ne ramane cocoloase (faina se va ingrosa si va avea tendinta de a se prinde de cratita, insa nu trebuie sa ne speriem, este normal sa se intample asa ceva). Peste amestecul rezultat turnam aproximativ jumatate de litru din zeama in care am oparit urzicile si amestecam (consistenta trebuie sa fie foarte asemanatoare cu cea a smantanii). Pentru ca mancarea de urzici sa fie si mai gustoasa, in locul apei urzicilor putem folosi lapte cald (si facand astfel aproape un fel de sos Bechamel). Lasam mancarea sa fiarba la foc mediu pana cand ceapa si usturoiul sunt fierte, apoi adaugam urzicile tocate. Mai lasam mancarea de urzici la foc aproximativ zece minute si la sfarsit adaugam 100 ml de smantana si un catel de usturoi zdrobit (optional). Tot optionala este si smantana, putem renunta la aceasta daca ne dorim ca mancarea de urzici sa fie una de post.
Mancare de urzici cu usturoi reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de mancare!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

44 de comentarii:

  1. Buna,Robert.De regula la mancarea de urzici ne se pune ceapa(ii strica gustul).Apoi,jumatate de usturoi se caleste intr-adevar,cealalta jumatate o pui mai spre sfarsit ca aroma sa ramana nealterata.Ce sa-ti spun eu nu folosesc nici lapte, nici smantana.Imi place gustul lor natural.Sa stii ca si eu la inceput gateam urzicile la fel ca tine si nu mi le manca nimeni.Si pe urma m-am maritat cu un barbat a carui mama era bucatareasa...De la ea am invatat cum se face si acum o consuma toata lumea . Oricum,te felicit.Te-ai intrecut pe tine.Cu simpatie,Mariana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Mariana. Atunci cand concurez doar impotriva mea, mi-e usor sa ma si intrec din cand in cand :) Acum trebuie sa vad si daca reusesc sa conving lumea sa-mi incerce mancarea de urzici - si sa sper ca ai tai sunt exagerat de pretentiosi atunci cand vine vorba de urzici :D Sunt multe feluri de a le gati, insa eu raman fidel cepei... in primul rand gandindu-ma ca, desi nu e foarte sanatoasa, ceapa calita da gust mancarurilor, iar urzicile nu mi se par atat de bune incat sa nu simt nevoia de a le "ajuta" putin. E doar parerea mea si nu incerc sa conving pe nimeni ca este neaparat cea mai buna reteta de mancare de urzici, spun doar ca mi se pare o mancare buna :)

      Ștergere
    2. Cum sa mananci ma urzici cand ele contin o otrava puternica ca cianura inca neidentificata? Uitati-va naibii pe wikipedia sa vedeti. La fel si samburii de caisa, piersica, migdala care au cianura in ei. Otraviti-va fratilor cu „mancare naturala”, eu răman la snaks-urile mele cu e-uri, mult mai buna ca cianurile voastre.

      Ștergere
    3. :) Fiecare are otrava preferata... recunosc, uneori si eu inclin catre E-urile moderne, sunt mai gustoase decat urzicile :) Dar bine ca bunicii mei nu se pricep sa se uite pe wikipedia, pentru ca, stiind ca au mancat la greu urzici timp de peste 80 de ani, ar trai cu spaima ca pot oricand sa moara otraviti :D

      Ștergere
    4. daca si urzicile sunt pline de cianuri , apai mergeti fratilor si mancati bio de la KFC si de la MEC ,

      Ștergere
  2. Ce lovitura mi-ai administrat.
    Mie imi place scazuta bine in cuptor pe felii de mamaliga prajita.
    N e b u n i e!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Si ti-am administrat lovitura exact atunci cand ai fost vulnerabila: la prima ora, pe burta goala :P N-am mancat niciodata urzici scazute la cuptor pe felii de mamaliga prajita, insa pare interesant. Imi amintesc ca am mancat demult turta prajita in untura, mi s-a parut nemaipomenita...

      Ștergere
  3. Eh ce bine! de mult timp ma roade sa incerc si eu mancarea de urzica dar sunt foarte putine bloguri cu retete in care ma pot increde... (2-3 mai exact al tau inclus ) Am sa incerc si eu reteta asta, este simpla si sunt deschisa la noi gusturi (nu am mai mancat niciodata mancare de urzici :))...)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti dai seama ca sunt sanse mici ca mancarea de urzici sa fie cea mai buna mancare pe care ai mancat-o, insa nu cred ca vei regreta dac-o incerci. Iti multumesc pentru increderea pe care-o acorzi retetelor mele si, mai ales, pentru faptul ca mi-ai cocotat blogul pe podium :))

      Ștergere
  4. Va urmaresc cu placere, retete excelente, felicitari!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Lidia! Te astept sa imi urmaresti in continuare retetele si, de ce nu, sa-ti faci curaj si sa-mi vorbesti la pertu ;) Robert

      Ștergere
    2. Multumesc, acum am facut mincarea de urzici dupa reteta ta si a iesit o bunatate !!

      Ștergere
    3. Cu placere, ma bucur ca n-ai regretat alegand reteta mea.

      Ștergere
  5. Buna.Foarte adevarat este ca ceapa strica gustul urzicilor,nici eu nu o folosesc iar usturoiul i-l pun la fiert.De smantana si lapte nici nu poate fi vb(zic eu).Le fierb bine impreuna cu o mana de stevie,le scurg de zeama(pe care o pastrez)si apoi le bat f bine.Incing un pic de ulei,pun urzicile,las vreo 10 min amestecand iar apoi fac un rantas cu un praf de faina.Dupa ce se ingroasa subtiez cu zeama de la fiert,condimentez cu vegeta(optional)si un catel de usturoi pisat.Le servesc cu hrean ras deasupra alaturi de mamaliga sau cu un ou prajit.Pofta buna!Mihaela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Mihaela. Iti multumesc pentru varianta ta de preparare a urzicilor. Cu cat mai multe retete cu atat mai bine - cititorii au astfel de unde alege varianta care li se pliaza mai mult pe gusturile personale.

      Ștergere
  6. Buna,Robert,tare as vrea sa fac si eu niste urzici asa cum ai facut tu,dar imi va fi imposibil !!!!Doar daca imi trimiti si mie "o sacosa" !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sau ar mai fi o varianta: pofta asta de urzici poate fi un motiv sa faci o vizita acasa :D

      Ștergere
    2. VENIM IN FIECARE AN ACASA ,DAR IN AUGUST NU MAI SINT URZICI ASA CA....NE PUNEM POFTA-N CUI !!!

      Ștergere
    3. Atunci ar trebui sa gasesc o alta "buruiana" autohtona cu care sa prepar o reteta in august :))

      Ștergere
  7. Cred ca am mancat ceva similar acum cativa anii, pot spune ca mi-a placut insa nu cred ca avea usturoi ceea ce mancasem eu.
    Ma gandesc ca asa are un gust mai mult decat bun!
    Multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! Cel mai bine este sa te asiguri ca gustul mancarii este mai mult decat bun, iar asta n-o poti face decat incercand reteta :)

      Ștergere
  8. Nici ca pot manca altceva daca am urzici. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Profita acum cat poti de mult, in curand urzicile nu vor mai fi la fel de fragede...

      Ștergere
  9. Deci, stiam reteta fara ceapa si lapte/smantana, asa gatea bunica mea. Dar am incercat si reteta ta si a iesit chiar mai buna. Nici vorba ca ceapa a stricat ceva, cel putin la mine in farfurie! :) Succes! Mai intru si alta data.

    RăspundețiȘtergere
  10. reteta este superba tocmai am incercato si este delicios!
    sa continuati tot asa ! :)))

    RăspundețiȘtergere
  11. O incerc si eu azi si revin cu detalii...urzicile le-am cules deja. Faina ca sa nu se lipeasca de cratita trebuie frecata un pic inainte cu un lichid rece (eventual apa de la urzici racita) si turnata cate putin. O sa incerc sa pun si leurda sa para mai salbatica mancarea. salutari, gabriel

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu stiu cum poate strica ceapa gustul urzicilor si nu stiu cum pot alti manca urzicile fara putina ceapa calita. Urzicile sunt atoase iar ceapa le leaga putin si le da gust. Asta e parerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  13. Eu cand eram mic la mama acasa imi placea la nebunie urzicile cu usturoi,asa cum le prepara mama mea.
    Dupa ce m-am insurat m-am mutat in Banat si sotia mea are alt mod de a prepara urzicile care sant destul de bune,dar nu aveau acelasi gust ca la mama acasa!
    Asa ca am pus urzicile la fiert,le-am scurs de zeama,dupa ce s-au racit le-am bagat in blender in care am mai pus 2 linguri de faina si zeama de la urzici,si le-am tocat foarte putin sa nu iasa prea fine.
    Am pus pe foc un ceaun cu cateva liguri de ulei,dupa ce s-a incins uleiul am pus 2 catei de usturoi tocat marunt la calit,apoi am adaugat urzicile si am mestecat continuu vreo 10-15 min,am mai pus o ligura de vegeta si inca 2 catei de usturoi dat prin razatoarea fina.
    Pot sa va spun ca au iesit delicioase si 90 % ca cele facute de mama mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am cules urzicile o plasa ,nu am mai facut niciodata ,sincer atatea comentarii am citit pe aici ca m-am speriat,sa le fac sau nu ...unii zic ca e atoasa si ceapa le da gust,altii sa le bag la blender ,sa fac cu smantana sau nu?cu lapte sau cu zeama in care s-au oparit?chiar m-ati incurcat rau de tot am sa le fac oricum dupa reteta lui Robert,sa vedem ce comenteaza familia mea ..si doamne fereste sper sa nu imi otravesc familia ,cineva zicea mai sus ca contine cianura.!

      Ștergere
    2. Pana sa ne otraveasca urzicile, de doboara celelalte chimicale pe care le ingeram din mancarea de zi cu zi :) Iti multumesc pentru increderea investita in reteta mea.

      Ștergere
    3. domnul de mai sus care spune de cianura la migdale samburi amari in general,de urzici nu am citit in parte are niste informatii dar nu complete,ii recomand sa vizioneze documentarul vit B17 unde sunt date ca tocmai aceasta amarala bineinteles nu in cantitate exagerata are proprietatea de a distruge celulele canceroase ,un doc foarte interesant eu de ex maninc acum merele cu tot cu samburi si ei contin aceasta vit numita amigdalina Sunt multe informatii care circula depinde daca se ajunge la ele si daca conving,parerea mea este ca nu cred ca urzicile sa faca rau din contra

      Ștergere
    4. Si eu mananc semintele merelor, chiar daca sunt amare, imi place gustul acela de migdala :)
      Nu stiu cat adevar o fi in toata povestea asta cu cianura din urzici, insa nu-mi fac deloc probleme si deci nu-mi pierd timpul pentru a afla mai multe detalii. Intotdeauna, dar mai ales in vremurile astea in care suntem bombardati cu informatii din toate partile, important este sa ne luam informatiile din surse de incredere. Nu mai stiu cine zicea ca pentru a ne destepta nu este suficient sa citim, trebuie sa si avem inteligenta de a discerne ceea ce alegem sa citim, altfel ne putem mari ignoranta citind carti proaste...

      Ștergere
  14. Hey... Tata-i ardelean, si pe langa ciorba de loboda (care-i iese de te lingi pe bot) se certa cu mama care fel de urzici ii mai bun.Mama le face scazute fara ciapa dar cu usturoi, cateva linguri de faina si niste oua de la gainiile babei Stela (o cunoscuta de-a mamei care neaducea in fiecare saptamana bunataturi de la sat, contra cost).Tata facea ciorba de pe ele. Am 34 de ani si locuiesc afara de vre-o 15.Incerc din greusa reusesc sa-mi iasa la fel, dar tot mai bune-s cand merg acasa...Cat despre cianura, e adevarat ca au, dar ar trebuii sa mananci zi de zi (pranz si cina) vre-o 30-40 de ani. Si in plus cianura este protejata de 2proteine care o elibereaza doar in cazuri cum ar fii tumor cancerigen ca sa il neutralizeze. Deci nu doar ca nu e otrăvitoare ci e buna pentru prevenirea cancerului. O Timisoreanca cu fala... v-am țucat..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pare-se ca oltenii au aceleasi preferinte cu ardelenii in materie de prepararea urzicilor :) Si bunica mea olteanca facea ciorba din urzici, mancarea de urzici cu usturoi am "pescuit-o" din Dobrogea.

      Ștergere
  15. Buna seara,
    Aceasta este cea mai buna reteta de mancare de urzici pe care am gasit-o pe net! Va multumesc pentru reteta pe aceasta cale! Mancarica mea este pe foc. Apa in care au fiert urzicile este benefica si vitaminizanta pentru organism. Reteta este impecabila! Va felicit si va multumesc din suflet!

    RăspundețiȘtergere
  16. Acum fac si eu dupa aceasta reteta sper sa -i placa baietelului meu.ms de idee.

    RăspundețiȘtergere
  17. Nu ma mai pot opri...............O minunatie de reteta.
    In cel mult doua zile o prepar din nou si intr-o cantitate mult mai mare.

    RăspundețiȘtergere
  18. Incercati odata cu ceapa si odata fara ceapa. O sa va convingeti signuri care varianta va va satisface cel mai bine gusturile.

    RăspundețiȘtergere
  19. Buna Robert!Reteta ta este cea mai buna,asa o fac si eu. Tocmai am incercat reteta ta de gogosi din albusuri ,care au fost delicioase(sper ca observi ca am folosit trecutul,ptr ca s-au terminat imediat,a durat mai mult prejitul ca devoratul :)). Sarbatori fericite!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa mancarea de urzici "aspra" si prea putin atractiva pentru copiii din noi, chiar sunt binevenite gogosile alea pufoase :)) Sarbatori fericite, Ludmila!

      Ștergere
  20. Bună ziua,

    Azi fac urzici cu usturoi și smântână. Mulțumesc mult pentru rețetă. O zi minunata va doresc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Brighitt! Banuiesc ca sunt urzici congelate... Spor la gatit!

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)