Supă cremă de broccoli

Supa crema de broccoli reteta
Ingrediente reteta Supa crema de broccoli:
  • 500 g broccoli
  • 2 cartofi
  • o ceapa
  • 1/2 telina
  • o lingura zeama de lamaie
  • 100 ml smantana
  • ulei, sare si piper
Supa crema de broccoli ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Cum deja ne-am obisnuit sa-l vedem prin toate supermarketurile si pietele, mai mult ca sigur este inutil sa spun ca broccoli este o leguma inrudita cu conopida. Pentru cei care nu stiu, se poate folosi atat buchetul, cat si tulpina - doar ca, avand mai multe fibre, tulpina trebuie fiarta cateva minute in plus. Daca nu ne place culoarea supei crema de broccoli, atunci putem folosi pentru prepararea retetei un broccoli violet (nu glumesc, chiar exista si asa ceva).
Curatam, spalam si taiem cubulete de marime potrivita doi cartofi, o ceapa si o jumatate de telina micuta. Spalam broccoli sub un jet puternic de apa si il desfacem in buchetele. Punem cateva linguri de ulei (cam 3-4) in cratita in care urmeaza sa fierbem supa crema de broccoli si adaugam ceapa, cartofii si telina atunci cand uleiul s-a incins. Le lasam la calit timp de cateva minute, pana observam ca ceapa incepe sa devina translucida, moment in care adaugam buchetelele de broccoli.
Turnam apa fierbinte (nu rece) cat sa acopere si apoi sa treaca cu trei-patru degete peste legume (in functie de cat de groasa dorim sa ne iasa supa crema de broccoli). Buchetele de broccoli se vor ridica la suprafata, deci apa trebuie sa depaseasca celelalte legume. Adaugam sare dupa gust si lasam supa crema sa fiarba la foc mediu aproximativ 30 de minute, insa cel mai sigur este sa incercam telina si cartofii (adica legumele care fierb cel mai greu).
Dupa ce ne asiguram ca toate legumele sunt fierte, luam cratita de pe foc si le pasam cu blenderul (sau, daca nu avem un blender, le trecem printr-o sita). Punem iarasi cratita pe foc, adaugam o lingura cu zeama de lamaie si lasam supa crema de broccoli sa dea intr-un clocot. Apoi oprim focul, punem 100 ml smantana in supa fierbinte, piperam dupa gust si amestecam (nu este neaparat obligatoriu, insa ideal ar fi sa folosim o smantana pentru gatit). Putem jongla cu smantana: daca ni se pare insuficienta, mai putem pune in fiecare farfurie, asa cum, daca dorim o reteta de post, putem renunta de tot la aceasta (dar si la o parte din farmecul supei). Nu apar in imaginile retetei, insa crutoanele sunt aproape nelipsite atunci cand vine vorba de supe creme.
Supa crema de broccoli reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de supa crema!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

14 comentarii:

  1. De fiecare data dupa ce mananc broccoli ma simt mai bine, intr-adevar un miracol in bucatarie. Imi place foarte mult si cu piept de pui.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu folosesc foarte des broccoli alaturi de pieptul de pui, mi se pare ca se potrivesc foarte bine. Si-mi place si culoarea lui :)

      Ștergere
  2. Cred ca este cea mai neobisnuita reteta ce am vazut-o la voi pe blog, ma gandesc sa fac un top chiar.
    Oricum sunt o persoana curioasa ,deci este precum o provocare pentru mine, totusi va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Radu, cred ca n-ai cotrobait suficient pe blog :) Supa crema de broccoli nu cred ca este cea mai neobisnuita reteta pe care am publicat-o, de exemplu ma gandesc ca aceasta este intrecuta de catre prajitura cu rubarba :D Daca vei face vreodata topul ala, chiar sunt curios cum ar arata.

      Ștergere
  3. Delicioasa aceasta supa. Numai buna acum in sezonul rece. O alta reteta minunata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te incalzesti instant mancand o supa d`asta de broccoli, nici nu mai e nevoie de calorifer :) Ar trebui sa mananc numai supa crema toata iarna, mai ales ca pretul gigacaloriei este cam dublu in Constanta.

      Ștergere
    2. Bine zici. La ce pret are broccoli, s-ar putea ca la final de iarna sa iesim mai ieftin cu supa aceasta :)))

      Ștergere
    3. De ceva vreme, eu chiar l-am gasit mereu foarte ieftin. Daca mai scumpeste Mazare mult gigacaloria, cred ca-mi va conveni mai mult sa ma debransez si sa-mi fac un semineu in care sa ard broccoli pe care mi-l usuc din toamna :))))

      Ștergere
  4. Mmm! A fost prima supa crema pe care am facut-o si a iesit delicioasa! Mi-a fost mereu teama sa incerc! Multumim pentru reteta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, ma bucur sa aud ca reteta mea de supa crema te-a facut sa-ti invingi teama. Iti recomand sa experimentezi cat mai mult, sunt atatea legume care asteapta sa fie pasate... :D

      Ștergere
  5. Imi plac retetele tale ca sunt accesibile...sper sa ramai tot asa( sa nu te emancipezi si tu ca altii, care brusc au devenit mari chefi si gatesc numai trufandale). Succes!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Desi maine aniversez 4 ani si jumatate de blog culinar (iar pagina de facebook are peste un sfert de milion de fani), eu nu doar ca n-am aspiratii de mare chef, ci inca ma simt un incepator intr-ale gatitului (si ma simt confortabil in postura asta, nici nu concep sa fac vreun curs culinar sau ceva de genu` - prefer sa fac ceea ce am facut si pana acum, adica sa gatesc retete cat mai simple, folosind ingrediente accesibile si petrecand cat mai putin timp posibil in bucatarie).
      Deci nu-ti face griji, voi ramane la fel, n-am de gand sa ma iau prea tare in serios. Nu ma "emancipeaza" nici vanitatea, nici dorinta de celebritate (e posibil sa-mi mai "scape" cand si cand niste retete suspecte de "emanciparea" asta, insa probabil le poti pune pe seama neputintei de a rezista tentatiei financiare... uneori publicitarii astia chiar stiu cum sa-ti suceasca mintile :D ).

      Ștergere
  6. Am făcut supa și a fost delicioasă. Mulțumesc pentru rețeta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare placere, Alina! Ma bucur ca ti-a placut broccoli si transformat in supa crema.

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)