Roşii umplute cu orez (la cuptor)

Rosii umplute cu orez la cuptor reteta
Ingrediente reteta Rosii umplute cu orez (la cuptor):
  • 7 rosii medii
  • 2 cepe
  • un ardei rosu
  • un ardei gras
  • 150 g orez
  • o legatura de marar
  • ulei, sare si piper
Rosii umplute cu orez la cuptor ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Atunci cand auzim de rosii umplute, fiecare avem in minte propria varianta a acestei retete: rosii umplute cu orez, rosii umplute cu carne, rosii umplute cu ciuperci si un pic de orez, rosii umplute cu branza (un fel de antreu, aceasta fiind si singura varianta care nu se da la cuptor). Eu am ales sa prepar reteta de post/ vegetariana, cea cu orez si legume, dintr-un motiv simplu - avea cele mai accesibile ingrediente. Tocam legumele cubulete mici (doua cepe, un ardei gras si un ardei rosu). Punem cateva linguri de ulei la incins intr-o tigaie incapatoare si adaugam legumele tocate in momentul in care uleiul incepe sa sfaraie. Calim legumele timp de cateva minute, iar dupa ce vedem ca acestea incep sa se inmoaie, adaugam 150 g de orez (in prealabil va trebui sa spalam orezul in cateva ape; optional, pentru a se face mai repede, il putem lasa un timp la inmuiat in apa). Amestecam legumele calite cu orezul si apoi adaugam o cescuta de apa fierbinte (punem apa fierbinte pentru a nu opri fierberea). Lasam compozitia rosiilor umplute la fiert la foc mediu si, atunci cand orezul este pe jumatate fiert (cam dupa vreo zece minute - in situatia in care apa se evapora mai repede si orezul incepe sa se prinda de tigaie, mai putem adauga putina apa), punem jumatate din miezul rosiilor (voi explica in urmatorul paragraf felul in care scoatem miezul rosiilor). Amestecam si tinem tigaia pe foc pana cand observam ca sucul rosiilor este absorbit de umplutura de orez si legume. Dupa aceea oprim focul, adaugam mararul tocat si condimentam in functie de preferinte cu sare si piper. Pregatim rosiile pentru a fi umplute taind un capac si scotand/ scobind miezul cu ajutorul unei linguri, asa cum se poate vedea si in imaginile ce insotesc reteta. Adica infigem lingura in rosie exact langa coaja si o rotim pana cand rupem toate "legaturile" care tin miezul, cam la fel ca atunci cand desfacem o conserva (cand zic coaja, evident ca nu ma refer la pielita aia subtire). Umplem fiecare coaja de rosie cu orezul si legumele calite si apoi asezam capacul deasupra. Trebuie sa punem mai multa umplutura, nu fix cat este rosia (adica o punem cu varf) si presam usor pentru a se aseza bine orezul inauntru. Asezam toate rosiile umplute intr-un vas (eu am folosit unul termorezistent, insa se poate folosi si o cratita), adaugam putin ulei (o lingurita-doua) si restul miezului de rosie maruntit. Condimentam cu sare si piper zeama/ sosul rosiilor umplute, introducem vasul in cuptorul bine incins si lasam la foc potrivit timp de aproximativ 30-40 de minute. Daca nu suntem interesati ca reteta noastra de rosii umplute sa fie de post, atunci putem sa ii punem o feliuta de cascaval deasupra (in locul capacului rosiei). In aceasta situatie trebuie doar sa avem grija sa punem cascavalul spre sfarsitul prepararii, pentru a nu se topi prea tare.
Rosii umplute cu orez la cuptor reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete cu rosii!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

7 comentarii:

  1. Acum sunt la cina si adevaru-i ca ne simtim rasfatati. Multumim. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! Desi eu sunt doar cel care a furnizat reteta/ ideea, multumirile le merita cu adevarat cel care a pus-o in practica :)

      Ștergere
  2. Roșiile mele sunt la cuptor, în aprox 20min vom lua prânzul și adevărul este că umplutura are gust de-li-cios!
    O poți mânca și ca atare, așa că mă bucur că am făcut mai mult că rămâne pentru cina celor mici :-)
    Ca modificări (pentru cine are chef): o juma de pahar de vin alb la fiertul orezului cu legumele și ceva usturoi uscat și măcinat .... merg de minune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Si mie mi se pare ca umplutura poate fi mancata ca atare, doar ca nu e atat de aspectuoasa ca reteta - oricum, eu mananc intotdeauna cateva linguri bune inainte de a umple rosiile :D
      Merci pentru ponturi, pe cel cu vinul alb il voi pune si eu in practica data viitoare (usturoiul parca nu ma atrage in rosiile umplute, poate si pentru ca e o reteta pe care o stiu astfel de mic copil si nu vreau s-o modific prea mult).

      Ștergere
  3. Mi-au esit si mie bine,mai ales cu musafiri langa mine

    RăspundețiȘtergere
  4. E prima reteta pe care am incercat-o de pe site si mi-a iesit foarte buna. Felicitari pentru munca depusa cu site-ul si mult succes pe viitor!!!! K

    RăspundețiȘtergere
  5. Neasteptat de gustoase aceste rosii umplute si arata si fff bine. O alta reteta super :).

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)