Prăjitură rapidă cu nucă (Semilună)

Prajitura rapida cu nuca (Semiluna) reteta
Ingrediente reteta Prajitura rapida cu nuca (Semiluna):
  • 200 g nuca macinata
  • un pachet unt (200 g)
  • 4 oua
  • o cana zahar (200 g)
  • o cana faina (150 g)
  • coaja unei lamai
  • 1/2 pliculet praf de copt
  • cateva lingurite esenta de vanilie
Prajitura rapida cu nuca (Semiluna) ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Prajitura rapida cu nuca este o prajitura subtirica, putin crocanta in partea de sus si destul de pufoasa in rest. Prajitura mai este numita si prajitura semiluna, datorita felului in care o vom taia dupa ce o vom scoate din cuptor - forma de semiluna o putem obtine foarte usor si rapid cu ajutorul unui pahar, nu este nevoie sa achizitionam o forma speciala de prajituri pentru a prepara aceasta reteta. Untul si ouale vor trebui sa fie la temperatura camerei atunci cand le vom folosi, asa ca le scoatem din frigider cu cateva ore inainte de a incepe prepararea prajiturii - altfel, daca am astepta sa se dezghete, numai prajitura rapida n-am mai putea-o numi apoi :) Punem un pachet de unt intr-un vas, adaugam o cana cu zahar si le amestecam pana cand vedem ca se topeste tot zaharul. Este indicat sa folosim un mixer, pentru ca altfel dureaza destul de mult; sau putem inlocui zaharul tos cu unul pudra (doar ca atunci va trebui sa fim atenti la gramaj, 200g zahar pudra nu indulcesc la fel ca 200g zahar tos). Putem folosi si margarina in locul untului, insa gustul prajiturii va fi putin schimbat (si nu in bine...). Spargem patru oua si separam albusurile de galbenusuri. Peste untul frecat cu zahar punem, pe rand, galbenusurile si amestecam. Dupa ce incorporam toate cele patru galbenusuri, punem in compozitia prajiturii rapide coaja de lamaie rasa si doua-trei lingurite cu esenta (daca nu ne place vanilia, o putem inlocui cu ceva mai pe gustul nostru). Adaugam si o cana de faina amestecata cu praful de copt si amestecam totul pana ce vom obtine un aluat destul de consistent. Intr-un alt vas, batem spuma cele patru albusuri cu un praf de sare si, optional, o lingura sau chiar doua de zahar. Dupa ce spuma de albusuri se intareste, turnam in aceasta compozitia prajiturii si amestecam cu o spatula (de sus in jos, cu miscari lente, pentru a pastra compozitia cat mai pufoasa). Turnam compozitia prajiturii in tava, o nivelam putin si apoi presaram uniform deasupra 200 g de nuca macinata. Introducem tava in cuptorul bine incins si coacem prajitura cu nuca la foc mediu (175 grade C) timp de aproximativ 40 de minute (sau, cel mai sigur, pana cand trece testul scobitorii - adica introducem o scobitoare in prajitura si aceasta va trebui sa iasa uscata atunci cand prajitura noastra este gata). Dupa ce scoatem prajitura cu nuca din cuptor, o lasam cateva minute la racit si apoi putem sa incepem sa-i dam forma de semiluna (fie folosindu-ne de un pahar sau o cana, fie folosind formele de inox care se gasesc in comert). Pur si simplu decupam bucatele din prajitura, cred ca imaginile retetei sunt edificatoare. La sfarsit, prajiturelele in forma de semiluna pot fi pudrate cu zahar (chestie cam inutila dupa parerea mea, acestea sunt suficient de dulci si fara zaharul pudra, plus ca mie-mi place mai mult felul in care arata nuca aceea frumos rumenita la cuptor). Era cat pe ce sa uit, am copt aceasta minunatie de prajitura rapida intr-o tava cu dimensiunile 35x25cm.
Prajitura rapida cu nuca (Semiluna) reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete culinare!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

12 comentarii:

  1. o sa sune cam banal desigur, dar cum sa incep? :) cu ocazia sarbatorilor multumim pentru retete si dorim bucatarului de la ... cratita, sanatate, sarbatori fericite si traditionalul la multi ani 2014!
    o vizitatoare obisnuita, nu, n am blog, dar ... ador sa vad retete pe bloguri si sa mi completez continuu arhiva personala, si sa le incerc dupa posibilitati, multumesc.
    aurelia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aurelia, atunci cand vrei sa spui ceva frumos, nici nu mai conteaza cum anume incepi :) Am tot primit mesaje de multumire in cei peste trei ani de cand am inceput acest blog culinar, iar la un moment dat aproape ca nu le-am mai dat importanta, a inceput sa fie o normalitate. Insa, realizez ca ar trebui sa nu trec atat de repede peste ele, cineva care-si rapeste din timp sa-mi scrie acest lucru ar merita mult mai multa atentie din partea mea - nu e vorba de timpul consumat, ci de emotia, trairea care l-a determinat sa-mi scrie. Habar n-am cum s-o spun, daca ma pricepeam la scris, probabil as fi scris romane, nu retete culinare :) Nici macar la urari nu ma prea pricep, evit cat pot de mult sa le fac :))
      Sper ca arhiva ta sa contina in 2014 cat mai multe retete de-ale mele :)
      La Multi Ani!

      Ștergere
  2. La. mulţi ani!ce dimensiune are tava?

    RăspundețiȘtergere
  3. Răspunsuri
    1. Tava are 25x35cm, ma mir ca n-ai observat la sfarsitul retetei - esti a doua persoana care ma intreaba asta :) ...

      Ștergere
  4. :) La multi ani !!! Un an nou cu multe bucuri !!! Si multe retete delicioase pentru noi !!! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La Multi Ani! Urmeaza un 2014 cu retete delicioase pentru toata lumea :)

      Ștergere
  5. Arata minunat si este o alternativa grozava la cornuletele cu nuca !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Plus ca nu e nevoie de atata migaleala ca la cornulete, prajitura asta chiar se decupeaza rapid cu paharul.

      Ștergere
  6. Semiluna cu alta esenta in afara de cea de migdale nu e suficient de semiluna pentru mine:)). Semiluna cu aroma de migdale, cu aluat pufos de pandispan si cu nuca rasa fin mi-a marcat copilaria. Mama ne facea des semiluna cand eram mici, varianta economica - probabil:D.. cu aluat de pandispan cu esenta de migdale si cu nuci, taiata in forma specifica.. si un miros de migdale in casuta noastra de ni se facea gura apa - reflexul lui Pavlov:)), stiam deja ce minunatie urma sa mancam. :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte buna,o reteta super)

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)