Spaghete cu sos de ciuperci

Spaghete cu sos de ciuperci reteta
Ingrediente reteta Spaghete cu sos de ciuperci:
  • 250 g spaghete (1/2 pachet)
  • 500 g ciuperci
  • o ceapa
  • 3 catei de usturoi
  • 200 ml smantana
  • 200 ml lapte
  • o lingurita amidon (sau faina)
  • ulei, sare si piper
Spaghete cu sos de ciuperci ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Atunci cand este vorba despre o reteta cu spaghete, majoritatea ne gandim la o reteta rapida la care apelam de obicei atunci cand suntem in criza de timp sau de inspiratie. Deci, presupunand ca vom folosi spaghete cumparate, singurul lucru pe care-l mai avem de facut este sosul de ciuperci (putem folosi orice soi de ciuperci, nu trebuie neaparat soiul care apare in imaginile retetei mele). Prepararea sosului de ciuperci. Curatam o ceapa de marime medie si trei catei de usturoi, apoi le tocam dupa preferinte. Punem doua linguri de ulei intr-o tigaie pe care o asezam pe plita aragazului si, atunci cand uleiul s-a incins, adaugam ceapa si usturoiul. Le tinem la foc timp de cateva minute, amestecand din cand in cand, pana ce observam ca incep sa se inmoaie putin si devin un pic translucide (sunt mai sanatoase daca nu le ardem, plus ca usturoiul ar deveni amar). Atunci adaugam o jumatate de kg de ciuperci taiate bucatele (pe care doar le-am spalat in prealabil, nu este nevoie sa le curatam sau sa le inlaturam vreo parte). La calit, ciupercile vor lasa apa, asa ca le vom tine la foc pana cand se evapora mare parte din acea apa. Amestecam intr-un vas o lingurita de amidon cu 200 ml de lapte si 200 ml de smantana, avand grija sa nu ramana cocoloase (sosul de ciuperci al spaghetelor poate fi ingrosat si cu banala faina, nu doar cu amidon; putem folosi smantana pentru gatit, daca dorim sa fim absolut siguri ca aceasta nu ni se va branzi in sos). Turnam amestecul format astfel peste ciupercile care au scazut si lasam sosul la fiert timp de cinci-zece minute. Nu trebuie sa uitam sa condimentam sosul de ciuperci cu sare si piper (piperul il vom pune la sfarsitul fierberii, pentru a-si pastra aroma). Punem la fiert o cratita cu doi litri de apa si adaugam o lingurita rasa de sare. In momentul in care apa incepe sa fiarba, adaugam o jumatate de pachet de spaghete (cam 250 g) si le fierbem la foc mediu aproximativ sapte minute (conform instructiunilor gasite pe ambalaj). Va trebui sa mai amestecam din cand in cand, altfel exista riscul ca spaghetele sa se lipeasca intre ele. Dupa ce spaghetele sunt gata, le scurgem bine de apa si le punem in tigaie, peste sosul de ciuperci. Le amestecam si, inainte de a le servi, le lasam sa stea cateva minute in sos, pentru a imprumuta cat mai mult din aroma acestuia. Daca la sfarsit sosul de ciuperci ne pare a fi cam subtire fata de ceea ce speram sa obtinem, atunci il mai putem ingrosa lasandu-l la foc mic alte cateva minute (cu tot spaghetele din el). Din moment ce apelam la spaghete, sunt sanse mari sa nu avem timp sau chef sa pregatim o mancare elaborata, ci doar ceva care sa ne potoleasca cat mai repede foamea si cel mai probabil vom folosi ciupercile champignon, cele mai prezente in magazinele noastre. Insa, spaghetele cu sos de ciuperci n-ar trebui privite doar ca o solutie de avarie, acestea pot fi facute si cu paste/ spaghete de casa si cu niste ciuperci mai gustoase cum sunt de exemplu manatarcile/ hribii, iar atunci rezultatul este ceva destul de diferit...
Spaghete cu sos de ciuperci reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete culinare!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

Un comentariu:

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)