- 500 g carne tocata
- 150 g miez de paine
- 100 ml lapte (sau apa)
- 2 oua
- o ceapa
- un cartof
- 100 g pesmet
- o legatura marar
- o legatura patrunjel
- ulei, sare si piper
Pentru cine nu stie, parjoalele modovenesti sunt de fapt niste chiftele cu carne. In primul rand, parjoalele se diferentiaza vizual de chiftele, fiind mult mai mari (marimea impune prajirea lor la foc mic, fapt care le face sa fie mai mult fierte la mijloc), apoi au in compozitie atat cartof, cat si paine (de obicei, fiecare gospodina are propria varianta a retetei de chiftele cu carne, reteta in care foloseste fie paine, fie cartofi, foarte rar ambele). Pentru inceput, punem la inmuiat 150 g de miez de paine in 100 ml de lapte (daca nu avem lapte la indemana, la parjoale putem folosi si apa), iar dupa ce miezul de paine s-a inmuiat, il stoarcem si il punem intr-un vas peste o jumatate de kilogram de carne tocata. Pentru prepararea parjoalelor moldovenesti este de preferat sa folosim un amestec de carne, respectiv carne de porc si carne de vita, in cantitati aproximativ egale. Apoi adaugam verdeata tocata (o legatura de marar si una de patrunjel), cele doua oua, un cartof si o ceapa date pe razatoare (recomandat este sa dam cartoful si ceapa pe razatoarea mica, pentru a fi siguri ca acestea nu vor ramane neprajite). In functie de gusturi, putem adauga si cativa catei de usturoi tocati marunt sau dati pe razatoare (eu unul nu pun usturoi in parjoalele moldovenesti, consider ca acestea ar trebui sa fie cat mai diferite de chiftelele obisnuite). Condimentam cu sare si piper si amestecam foarte bine compozitia parjoalelor (o amestecam cu mana, ca si cum am framanta o coca). Daca timpul sau rabdarea ne permite, lasam compozitia sa stea timp de cateva minute in frigider, pentru a se intrepatrunde gusturile (cu cat o tinem mai mult in frigider, cu atat mai bine pentru papilele gustative). Pentru a forma parjoalele modovenesti, luam cate o mana de compozitie si o strangem usor intre palme, dandu-i o forma alungita si usor turtita (un fel de galuste lunguiete, insa cel mai simplu este sa priviti imaginile retetei si va veti face o idee mai exacta). Dupa ce terminam de modelat toate parjoalele, le tavalim prin pesmet si le punem la prajit in ulei foarte bine incins. Fiind destul de voluminoase, parjoalele modovenesti necesita un timp indelungat de prajire la foc mic (aproximativ 10-15 minute pe fiecare parte, neaparat la foc mic!).
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de chiftele!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
Reteta e faina, am incercat-o astazi.
RăspundețiȘtergereSingura chestie care ar fi de spus: cantitatea de 100 ml. lapte s-a doivedit a fi putina dar asta nu poate fi considerata o problema pentru ca se mai poate adauga lapte. Depinde de cum este facuta painea.
Alta chesti pe care am facut-o: in loc de 150 g. paine am pus 100 g. si am pus si un cartof tocat mic (am un chopper si l-am utilizat cu succes atat la tocat ceapa cat si cartoful). Desi parjoalele au avut si paine si cartof, au iesit foarte bune!
Am scris la inceputul retetei ca parjoalele astea moldovenesti mi se par diferite de chiftelele cu care sunt eu obisnuit tocmai datorita faptului ca au in compozitie atat paine, cat si cartof :) Deci, pe langa cele 150 g paine, am pus si un cartof ras. Clar, cantitatea de lapte poate varia in functie de sortimentul de paine - la reteta asta am folosit o paine destul de "aerata" :) - Neptun de la Dobrogea (constantenii stiu despre ce e vorba).
ȘtergereEu sunt inebunit dupa piftele, nu stieam ca li se zic si parfoale dar ma bucur mult ca am aflat asta, voi stii ce se cer atunci cand imi vizitez rudele prin Moldova, totusi ma intreb oare cate astfel de retete pot exista prin frumoasa Moldova.
RăspundețiȘtergereEu sunt inebunit dupa piftele pentru ca sunt o combinare intre carne de vegetale si ma intreb oare daca sunt piftele care sa fie 50-50, proportie de carne si vegetale, desi probabil ele nu s-ar mai numi asa..
Pai chiar daca nu exista niste chiftele 50-50%, nimeni nu ne impiedica sa le facem noi :) Cu atat mai bine, atunci le putem denumi asa cum ne place :D Retetele trebuie adaptate gusturilor noastre, nu invers...
ȘtergereEu pe linga piine si cartof mai pun morcov si dovlecel dat pe razatoarea mica si stors bine,si ies ffff gustoase.Ma bucur ca am descoperit blogul tau cu multe retete f interesante.
RăspundețiȘtergereSunt convins ca ies foarte bune, plus ca parjoalele tale arata mult mai frumos atunci cand sunt rupte (datorita culorii morcovului). Ma bucur si eu sa aud ca m-ai descoperit blogul, sper sa revii cat mai des si sa incerci cat mai multe retete de aici.
Ștergerela noi in moldova, parjoalele sunt cu usturoi iar chiftelele sunt fara usturoi si sunt servite cu sos.
RăspundețiȘtergereHehe, deci n-ar trebui sa le numesc parjoale moldovenesti, ci parjoale dobrogene. Sau sa fac sa apara titluri diferite in functie de IP-ul celui care le citeste :))
ȘtergereInteriorul arată jalnic.
RăspundețiȘtergere:) Este posibil sa am gusturi proaste, mie mi se pare ca arata binisor...
ȘtergereEu spun ca arata destul de bine ! Tris. as vrea sa vad niste parjoale facute de tine, sunt cu foita de aur?! :)
Ștergerebarbate.....esti belea....parca o vad pe mama facand chiftele, parjoale....sunt super cu amestecul asta
RăspundețiȘtergereSunt!😎 Nu pot si nici nu vreau sa te contrazic... Imi pare rau doar ca n-am inventat eu amestecul parjoalelor moldovenesti, atunci sa ma fi vazut cum m-as mai fi umflat in pene 😁
ȘtergereIn primul rand vreau sa iti multumesc pentru toate retetele delicioase postate pe siteul tau, apreciate atat de mine si ai mei cat si de prieteni (am incercat vreo 20 :P). Cum pastele este la doi pasi si invitatii sunt aproape la usa am sa incerc si parjoalele moldovenesti. Arata bine si sunt sigura ca sunt un deliciu. Paste fericit!...
RăspundețiȘtergerePaste Fericit! Si la cat mai multe retete, vreau sa cred ca astea 21 incercate sunt doar asa, de incalzire... 😉 Sper ca parjoalele s-au ridicat la inaltimea asteptarilor.
Ștergere