- pentru blatul de nuca
- 6 albusuri
- 150 g zahar
- 200 g nuca macinata
- 2 linguri faina
- pentru blatul de cocos
- 6 albusuri
- 150 g zahar
- 200 g nuca de cocos rasa
- 2 linguri faina
- pentru crema prajiturii
- 12 galbenusuri
- 300 g zahar pudra
- 6 linguri lapte
- 3 linguri cacao
- 300 g unt (un pachet si jumatate)
- pentru glazura prajiturii
- 2 tablete ciocolata (180 g in total)
- 6 linguri lapte
Prajitura cu cocos, nuca si crema este, daca-mi permiteti sa-i zic astfel, un fel de "titlu rezumat", reteta aceasta ar trebui intitulata "prajitura cu un blat din albusuri cu nuca macinata, un al doilea blat din albusuri cu nuca de cocos, crema din galbenusuri cu unt intre cele doua blaturi si glazura de ciocolata". Prepararea blatului cu nuca macinata. Intr-un vas incapator, batem spuma sase albusuri cu un praf de sare, iar dupa ce albusurile s-au intarit, incepem sa adaugam, treptat, 150 g de zahar, avand grija ca acesta sa se topeasca. Peste bezeaua de albusuri rezultata punem 200 g de nuca macinata si cele doua linguri cu faina (cu varf, dupa cum se vede si in imaginile retetei). Amestecam cu grija compozitia blatului prajiturii cu nuca, amestecand cu miscari circulare de jos in sus, pentru a-i provoca stricaciuni cat mai mici bezelei de albusuri. Turnam aluatul astfel obtinut intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coacem blatul cu nuca la foc mediu (175 grade C) timp de aproximativ un sfert de ora (trebuie sa introducem tava in cuptor doar atunci cand acesta este bine incins). Prepararea blatului cu cocos al prajiturii se face in acelasi mod, singura diferenta fiind faptul ca inlocuim nuca macinata cu nuca de cocos rasa. Deci batem spuma sase albusuri, continuam sa le batem cu 150 g de zahar pana obtinem o bezea, apoi incorporam in aceasta bezea 200 g nuca de cocos rasa si doua linguri cu faina, avand grija sa pastram compozitia blatului prajiturii cu cocos cat mai pufoasa. Ca si la celalalt blat, il coacem timp de 15 minute (de fapt pana cand trece testul scobitorii si se rumeneste putin deasupra), setand cuptorul la foc mediu (175 grade C). Prepararea cremei prajiturii. Punem intr-un vas cele 12 galbenusuri ramase de la prepararea blaturilor prajiturii, adaugam 300 g de zahar pudra, trei linguri cu varf de cacao (ma refer aici la o cacao de buna calitate) si sase linguri cu lapte. Amestecam foarte bine ingredientele cremei prajiturii si punem vasul la bain-marie, nu direct pe plita aragazului (adica fierbem crema la aburii degajati de apa, acest bain-marie presupunand sa asezam vasul cu crema deasupra unui alt vas cu apa asezat pe aragaz - se poate observa foarte bine in imaginile retetei). Vom tine crema la bain-marie in jur de 15-20 minute, pana cand aceasta isi schimba consistenta (se ingroasa), avand grija sa amestecam din cand in cand, nu doar s-o punem acolo si sa uitam de ea. Dupa ce crema prajiturii cu cocos s-a ingrosat, o luam de pe aragaz si o lasam la racit, timp in care mixam/ frecam foarte bine un pachet si jumatate de unt (trebuie sa-l scoatem din timp din frigider, crema acestei prajituri cere ca untul trebuie sa fie la temperatura camerei). Peste untul mixat adaugam crema de galbenusuri racita, insa trebuie s-o facem treptat, fiind extrem de important sa nu turnam toata crema peste unt deoarece astfel riscam ca aceasta sa se taie (cel mai bine este sa adaugam cate o lingura de crema, sa o amestecam bine si sa continuam astfel pana cand terminam de incorporat toata crema). Prepararea glazurii prajiturii este foarte simpla, glazura avand ca ingrediente doar doua tablete de ciocolata si sase linguri cu lapte. Rupem in bucatele ciocolata, adaugam laptele si punem vasul la bain-marie. Este indicat sa punem vasul cu glazura pe aragaz doar dupa ce terminam de asamblat prajitura, altfel riscam sa ni se intareasca in timp ce glazuram prajitura. Asamblarea prajiturii presupune sa turnam crema de galbenusuri cu unt peste blatul de nuca, sa o intindem uniform si sa o nivelam iar apoi sa asezam deasupra blatul de cocos (nu conteaza prea mult ordinea in care asezam cele doua blaturi). La sfarsit, glazuram prajitura cu glazura de ciocolata si lapte, apoi o tinem in frigider. Tava in care am copt blaturile prajiturii are dimensiunile 25x35 cm.
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
Foarte buna,am facut o si am reusita
RăspundețiȘtergereFlory, iti recomand sa incerci si prajitura tavalita cu cocos (RETETA).
Ștergerebarbatlacratita.ro, daca as fi stiut mai de mult ce minunatii faci....
RăspundețiȘtergereazi incerc prajitura asta, am mari sperante desi, la deserturi, parca imi lipseste indemanarea :(
Bine "ne-am gasit", Cristina! :) Nu-ti trebuie cine stie ce indemanare la prajitura asta, trebuie doar sa te straduiesti sa mentii cat mai pufoasa bezeaua de albusuri si sa fierbi crema la baie de aburi, nu direct pe flacara aragazului. Apropo, poti sa-mi zici Robert, e mai scurt decat barbatlacratita.ro - bine ca n-ai pus si "www." in fata :D
Ștergere:) So, Robert, crezi ca nu este nevoie de indemanare la prajitura asta, pentru ca nu m-ai cunoscut pe mine!! Multumesc de sfaturi, mi-a fost foarte clar inca de la inceput, eu citesc cu atentie si urmez intocmai tot ce zici, stii insa unde m-ai pierdut?! Dupa ce am mixat untul si am inceput sa incorporez crema ....nu am renuntat la mixer :( :( ...m-am prins dupa a treia lg de crema ca se ingroasa gluma si se subtiaza continutul bolului :) .... Am pus apoi la frigider in speranta ca se va intari untul si voi 'drege' ceva, dar am avut timpul cam scurt si a trebuit sa o asamblez. N-a fost grav, numai ca a luat-o putin la vale partea de deasupra :) :)
RăspundețiȘtergereAnyway, este foarte buna la gust, iar acum de dimineata am verificat si este totul pe pozitie :) Nu-mi vine sa cred ca eu am facut-o :) Multumesc tare mult.
Sa ai o zi frumoasa!