Prăjitură cu vişine Valurile Dunării

Prajitura cu visine Valurile Dunarii reteta
Ingrediente reteta Prajitura cu visine Valurile Dunarii:
  • pentru blatul cu visine
  • 4 oua
  • 200 g zahar
  • 200 g unt (un pachet)
  • 200 ml lapte
  • 300 g faina
  • un pliculet praf de copt
  • 2 linguri cacao
  • 300 g visine (proaspete sau din compot)
  • pentru crema de vanilie
  • 600 ml lapte
  • 4 linguri zahar
  • 2 plicuri budinca de vanilie (80 g fiecare)
  • 200 g unt (un pachet)
  • pentru glazura prajiturii
  • 2 tablete ciocolata (90 g fiecare)
  • un cub de unt (aprox. 30 g)
Prajitura cu visine Valurile Dunarii ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Pentru prajitura cu visine Valurile Dunarii trebuie sa preparam un blat cu visine format din doua straturi (ambele din aceeasi compozitie, doar ca unuia ii adaugam cacao la final), crema de vanilie din unt si budinca la plic, plus o glazura de ciocolata. Este o reteta de prajitura clasica, iar eu nu sunt inca atat de batran sau atat de experimentat in bucatarie incat sa stiu de ce i se zice prajitura Valurile Dunarii si nici daca mai sunt si alte denumiri sub care este cunoscuta - pentru mine este prajitura cu visine si atat. Blatul prajiturii cu visine. Punem intr-un vas un pachet de unt aflat la temperatura camerei si 200 g de zahar. Le amestecam pana cand se topeste zaharul iar untul pare ca isi dubleaza volumul, apoi adaugam, pe rand, cele patru oua (amestecand foarte bine de fiecare data cand punem cate un ou in compozitia blatului prajiturii cu visine). Dupa aceea adaugam 200 ml de lapte si 300 g de faina (pe care am amestecat-o inainte cu praful de copt) si mixam compozitia, incercand sa "desfacem" toate cocoloasele de faina. Pentru a obtine acel aspect care cica ar aduce cu valurile Dunarii, va trebui sa impartim compozitia blatului (blatul inchis la culoare este mai subtire, pentru acesta vom pastra doar un sfert din compozitie). Turnam trei sferturi din compozitie intr-o tava tapetata cu hartie de copt (dimensiunea tavii mele este 25x35 cm), nivelam cat putem de bine cu o spatula sau o lingura, iar in compozitia ramasa adaugam cele doua linguri cu cacao. Turnam apoi in tava si aluatul cu cacao (peste cel deschis la culoare) si nivelam usor, pentru a nu amesteca blaturile. Asezam, din loc in loc, 300 g de visine fara samburi (care pot fi proaspete, conservate sau din compot). Nu este neaparat obligatoriu, insa putem tavali visinele prin faina, pentru ca blatul prajiturii sa nu ramana cumva crud in jurul lor. Introducem tava in cuptorul incins si coacem blatul prajiturii cu visine timp de aproximativ 40 de minute, la foc mediu (175 grade C), dar cel mai sigur pana ce blatul trece testul scobitorii (adica il intepam din cand in cand cu o scobitoare si stim sigur ca este facut atunci cand scobitoarea va iesi uscata). Crema prajiturii cu visine. Intr-o cratita, golim continutul celor doua plicuri de budinca, adaugam patru linguri cu zahar si patru linguri cu lapte, apoi amestecam bine totul. Punem restul de lapte la foc (cele aproape 600 ml), iar dupa ce acesta va incepe sa fiarba, il luam de pe foc si turnam amestecul preparat anterior. Punem din nou cratita la fiert (la foc mic) si o tinem timp de cateva minute, pana ce budinca de vanilie incepe sa se ingroase (trebuie sa amestecam des, pentru a nu ni se lipi de fundul cratitei si a ni se arde). Dupa ce budinca de vanilie este gata, luam cratita de pe foc si o lasam la racit (daca ne grabim, putem pune cratita in chiuveta umpluta partial cu apa rece). Punem in budinca racita un pachet de unt (la temperatura camerei, nu scos chiar atunci din frigider) si amestecam foarte bine. Este important ca budinca sa fie rece in momentul in care incorporam untul, in caz contrar riscam sa ni se "taie" crema. Intindem cat mai uniform crema de vanilie peste blatul prajiturii cu visine si apoi introducem tava in frigider. Glazura prajiturii cu visine. Ca orice glazura simpla de ciocolata, aceasta se prepara foarte rapid: rupem doua tablete de ciocolata in bucatele pe care le punem intr-un vas, adaugam un cub de unt de circa 30 de g si topim totul la bain-marie (adica nu asezam vasul direct pe foc, ci deasupra unui alt vas in care se afla apa). Dupa ce glazura se topeste, o luam de pe aragaz si o lasam sa se raceasca putin, dupa care o intindem peste prajitura a carei crema s-a intarit stand in frigider (asa cum o stiu eu, prajitura Valurile Dunarii este acoperita integral cu glazura, insa, asa cum se vede in penultima imagine a retetei, pe a mea am preferat s-o acopar doar partial). Ne asiguram ca glazura nu mai este deloc calda si apoi reintroducem prajitura cu visine in frigider.
Prajitura cu visine Valurile Dunarii reteta scoasa din tava si glazurata cu ciocolata
Prajitura cu visine Valurile Dunarii reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

4 comentarii:

  1. Mulțumesc frumos pentru rețetă, Robert! Păcat că nu pot încărca poze. A mea a ieșit mai învolburată decît a ta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Smaranda, poti incarca poza pe facebook, imi lasi un comentariu cu imagine la ultima postare, pentru a fi sigura ca o vad. Ma bucur sa aud ca valurile au fost mai mari pe prajitura ta, eu am avut putin ghinion si am prins Dunarea intr-o perioada mai calma :)))

      Ștergere
  2. Aceasta prajitura este foarte buna! o fac de foarte mult timp, dupa o alta reteta, foarte putin diferita. Pentru un efect de "Valurile Dunarii" ne putem juca cu o furculita in glazura, dupa ce ea s-a intarit putin.
    http://www.oetker.de/rezepte/r/donauwellen.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, m-am uitat la "donauwellen" si-mi place foarte mult felul in care arata prajitura cu acel efect de care vorbeai. Danke pentru idee! :)

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)