Gogoşi cu brânză dulce

Gogosi cu branza dulce reteta
Ingrediente reteta Gogosi cu branza dulce:
  • pentru umplutura gogosilor
  • 300 g branza dulce
  • un ou
  • 150 g zahar
  • o lamaie (doar coaja)
  • 2-3 lingurite esenta vanilie
  • pentru aluatul gogosilor
  • 500 g faina
  • 250 ml apa
  • 25 g drojdie proaspata
  • o lingurita zahar
  • un praf de sare
  • pentru prajit si decor
  • 100 g zahar pudra (optional)
  • ulei pentru prajit
Gogosi cu branza dulce ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Credeam ca am publicat deja toate retetele de gogosi pe care le stiu, insa tocmai am realizat faptul ca exista totusi una care mi-a scapat: cea de gogosi cu branza. Gogosile se pot face si cu branza sarata, doar ca eu le prefer pe cele cu branza dulce si pudrate cu zahar. Umplutura gogosilor. Amestecam intr-un vas 300 g de branza dulce cu un ou, 150 g de zahar, cateva lingurite cu esenta de vanilie si coaja rasa a unei lamai. Pentru a nu avea o umplutura prea apoasa in gogosi, indicat ar fi sa folosim o branza pe care in prealabil am scurs-o foarte bine de zer (sau putem pune in umplutura doua-trei linguri cu gris, acesta va absorbi o parte din zerul nedorit). Optional, putem pune si o mana de stafide in umplutura gogosilor cu branza. Aluatul gogosilor. Punem intr-un vas incapator un cubulet de 25 g de drojdie proaspata (sau un pliculet de 7 g de drojdie uscata, practic este acelasi lucru), un praf de sare si o lingurita de zahar. Peste acestea turnam 250 ml de apa calduta (dar nu fierbinte, pentru a nu "omori" drojdia) si amestecam foarte bine, pana cand drojdia si celelalte ingrediente se dizolva. Apoi incepem sa adaugam cele 500 g de faina, treptat, amestecand pana cand aluatul capata consistenta, moment in care incepem sa-l framantam energic cu mana. Framantam aluatul cat de bine putem (5-10 minute sunt suficiente) si, daca la sfarsit acesta ni se pare cam moale, ii mai adaugam putina faina (la sfarsit, aluatul gogosilor cu branza trebuie sa nu se mai lipeasca de maini si sa fie oarecum elastic, pentru a-l putea manevra cu usurinta). Acoperim aluatul cu un prosop curat si il lasam la crescut intr-un loc calduros timp de aproximativ 20-30 de minute (timpul de crestere al aluatului gogosilor variaza in functie de calitatea drojdiei folosite, de modul de framantare si de conditiile in care va sta la crescut - pentru a-l ajuta putin, eu de obicei il asez deasupra unui vas cu apa calduta). Dupa ce aluatul gogosilor pare ca aproape si-a dublat volumul, il asezam pe blatul bucatariei si il intindem cu ajutorul sucitorului (sau al unei sticle) intr-o foaie de grosimea unei jumatati de deget (circa 1/2 cm). In timp ce manevram aluatul, pentru a nu se lipi, vom pudra cu faina atat blatul, cat si sucitorul. Daca dorim sa obtinem niste gogosi cu branza de aceeasi marime, decupam discuri de aluat cu ajutorul unui castron (am meu avea diametrul de o palma). Intindem pe fiecare jumatate a discurilor respective cate o lingura cu umplutura de branza si apoi pliem peste aceasta cealalta jumatate. Pentru a ne asigura ca branza nu va iesi in impul prajirii, presam marginile cu furculita (asa cum se poate observa in imaginile retetei). Cele mai bune gogosi cu branza ies atunci cand le prajim in baie de ulei (cu cat folosim mai mult ulei, cu atat se vor praji mai repede si vor creste mai frumos). Incingem foarte bine tigaia cu ulei si prajim gogosile pe ambele parti, dupa care le asezam pe servetele (pentru a mai scapa astfel de uleiul absorbit in timpul prajirii). Cei care nu suntem constransi de vreo dieta, la sfarsit putem pudra cu zahar gogosile cu branza.
Gogosi cu branza dulce reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de gogosi!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

6 comentarii:

  1. In zona mea, la Galati, se numesc poale-n brau, in alte parti se numesc langosi sau placinte.. Indiferent de numele purtat, sunt grozav de bune. Si daca tot m-a mancat pielea sa va fac o vizita, ca sa vad cu cine ma bat in T5 Google Analytics, astazi voi face poale-n brau :) . Frumos blog si grozave retete, revin sa spionez pe-ndelelte :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu stiam ca in anumite parti se numesc langosi sau chiar placinte cu branza, insa a poale-n brau parca nu prea seamana :) Bine, zic asta gandindu-ma la reteta mea de poale-n brau, dar la cate variante de retete exista, nu ma mai mira nimic... :)

      Ștergere
  2. Si la noi in Vrancea tot poale-n brâu se numesc. Eu am pus ca umplutura telemea de oaie si vreau sa spun ca nu am avut sa satur pe toată lumea de bune ce au ieșit.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am făcut umplutura cu telemea de oaie si au ieșit super. Recomand ca in umplutura sa puneți un pic de gris pt ca telemeaua are prea multa zeama.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce bine arată!
    Vreau sa incerc şi eu sa fac !

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce bine arata!!O sa incerc şi eu!

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)