Ciorbă de salată verde cu smântână

Ciorba de salata verde cu smantana reteta
Ingrediente reteta Ciorba de salata verde cu smantana:
  • o salata verde
  • 2 cepe
  • 2 catei usturoi
  • un morcov
  • o lingurita boia de ardei
  • 100 g afumatura (optional)
  • o lingura faina
  • 200 ml smantana (sau iaurt gras)
  • 2 oua (doar galbenusurile)
  • o legatura marar
  • otet sau lamaie pentru acrit
  • ulei, sare si piper
Ciorba de salata verde cu smantana Toate ingredientele necesare retetei
Modul de preparare al retetei:
Ciorba de salata verde este mai satioasa decat ne-am astepta - o dregem cu smantana si oua si o imbogatim cu niste afumatura prajita. Iar daca nu ne place salata verde, atunci o putem inlocui fara probleme cu o alta "buruiana" (stevie, loboda verde, spanac). Spalam, curatam si tocam un morcov, doua cepe, doi catei de usturoi si o salata verde. Salata are nevoie de un pic mai multa atentie, va trebui sa-i spalam fiecare frunza in parte (pentru a ne asigura ca nu raman urme de pamant sau alte mizerii) iar apoi s-o scurgem foarte bine de apa. Ciorba de salata verde fiind perceputa drept o reteta de primavara (desi acum, cu globalizarea asta, salata verde poate fi gasita tot timpul anului in supermarket), multora le place ca ceapa si usturoiul sa fie verzi. Punem la incins intr-o oala o lingura de ulei, adaugam 100 g de afumatura tocata marunt (bacon, kaizer sau orice ne place), lasam pana cand incepe sa se rumeneasca (la foc potrivit, pentru a nu se arde uleiul) si apoi o asezam pe un servetel (pentru a absorbi excesul de grasime). In uleiul cu gust de afumatura punem ceapa, morcovul si doi catei de usturoi (pastram un catel pentru a-l pune in ciorba de salata la sfarsit). Continuam sa tinem cratita la foc mediu pana cand legumele incep sa se inmoaie, moment in care adaugam o lingurita cu boia de ardei (dulce sau iute, dupa preferinte). Tot acum punem o lingura de faina (nici rasa, nici cu varf) si amestecam foarte bine. Pentru a nu ne bate foarte tare capul cu faina (care ingroasa totul si are tendinta sa se prinda), adaugam un polonic cu apa. Apa folosita trebuie sa fie calda, deci este bine ca, atunci cand ne apucam de gatit, sa punem si o cratita cu apa la foc (per total, la ciorba de salata verde avem nevoie de aproximativ 1,5 litri de apa). Tocam in functie de preferinte frunzele de salata si le punem in oala cu ciorba, apoi turnam si restul de apa fierbinte (pentru a nu opri ciorba din fierbere). Lasam ciorba de salata la fiert timp de aproximativ 15-20 de minute, timp in care amestecam cele doua galbenusuri cu 200 ml de smantana, adaugam mararul tocat si catelul de usturoi taiat marunt. Peste acestea incepem sa turnam niste zeama din ciorba, amestecand si oprindu-ne din turnat atunci cand amestecul ajunge la temperatura ciorbei. Asezonam ciorba de salata cu sare si piper, turnam amestecul de smantana cu galbenusuri si oprim focul. Ciorba de salata verde este completa doar atunci cand este acrita, deci punem otet sau zeama de lamaie fie direct in oala, fie in farfuriile in care este servita (astfel fiecare poate sa-si adapteze portia gusturilor proprii). La fel procedam si cu bucatelele de afumatura prajite.
Ciorba de salata verde cu smantana in farfurie
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de ciorba!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

9 comentarii:

  1. Sanatoasa si gustoasa!
    Olivia

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna! Reteta mea nu difera prea mult de a ta dar, eu folosesc in loc de faina, cartofi si fidea. Nu pun usturoi,in schimb pun o lingurita de bulion (ai mei nu concep o ciorba fara bulion, exceptie facand ciorba de burta), O acresc intotdeauna cu bors (facut in casa) si la sfarsit pun iaurt . Si inca ceva, oul il fac ca o clatita in putin ulei. Il portionez cum imi vine cu o furculita, il adaug impreuna ( la sfarsit) cu leustean din belsug , Si cam atat. Asa cum am specificat nu difera prea mult, PS....ador sa fac ciorba asta doar cu oase afumate.Cu simpatie, Mariana.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La fel cum patesti cu ai tai care nu concep o ciorba fara bulion, am si eu "pasarica" mea in legatura cu borsul :) Nu ca n-as concepe sa-l pun in ciorbe, ci nu prea suport sa-l stiu acolo. Mi se trage din copilarie, de pe vremea cand eram un mofturos fara pereche, nu-mi placeau ciorbele acre si am tendinta sa resping borsul sau corcodusele pe care le foloseau mama si bunica, prefer lamaia care mi se pare mai moderna - stiu, sunt copilarii de om mare :)) Interesanta solutia ta cu oul prajit, chiar e pe gustul meu, la fel si cea cu cartoful (fideaua parca n-as pune-o totusi). Apropo de cartofi, profit de ocazie sa amintesc ca ciorba mea preferata a devenit cea de afumatura cu cartofi (las si link catre RETETA respectiva).

      Ștergere
  3. cred ca as manca non-stop, dar recunosc ca nu am mancat niciodata cu afumatura.
    trebuie sa incerc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merita incercata ciorba si cu afumatura, un plus de gust nu-i poate face decat bine :)

      Ștergere
  4. pot sa adaug carnati picanti in loc de afumatura?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, important este sa-ti placa tie... afumatura sau carnati picanti, alegerea oricarei variante nu influenteaza decat gustul final al ciorbei de salata.

      Ștergere
  5. Excelentă supică!! Mulțumim pt rețetele foarte bune și gustoase!

    RăspundețiȘtergere
  6. Vivian Presmereanu18 iunie 2017 la 17:38

    E foarte buna reteta! Eu personal am adaugat inca un ou intreg(galbenus cu albus)in albusurile ramase, am facut o papara din toate si le-am adaugat in ciorba. E pacat de albusurile ramase plus ca eu din cate stiu ciorba de salata tipica are si ou facut omleta in ea. Acum fiecare cu gusturile lui.

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)