- 400 g carne vitel (sau piept de pui)
- 4 felii de prosciutto
- 12 frunze de salvie (sau busuioc)
- 2 linguri faina
- 100 ml vin alb sec
- o lingura zeama lamaie
- 50 g unt
- 12 scobitori
- ulei, sare si piper
Avand o denumire care in traducere inseamna "sare-n gura", reteta de saltimbocca pare tentanta inca din start. Iar daca numele nu ne convinge, ar trebui s-o faca modul de preparare si ingredientele folosite: saltimbocca inseamna o felie de carne de vitel acoperita cu o felie de prosciutto si cateva frunze de salvie, totul tavalit prin faina si prajit initial in unt iar la sfarsit marinat in untul ramas in tigaie, vin si putina zeama de lamaie (eu am folosit piept de pui la reteta, pentru a arata ca se poate improviza fara grija). Spalam carnea de vitel sau pieptul de pui, il curatam de pielite si il portionam in patru felii aproximativ egale pe care le saram si piperam pe ambele parti. Apoi asezam deasupra fiecarei felii de carne o felie de prosciutto peste care punem 2-3 frunze de salvie sau busuioc (pe care le prindem cu ajutorul unor scobitori, avand insa grija ca acestea sa nu strapunga carnea si sa iasa pe parte cealalta). Dupa aceea punem cele doua linguri de faina intr-o farfurie in care tavalim bucatile de carne de vitel pentru a le acoperi cat mai uniform (la sfarsit scuturam putin saltimbocca, pentru a elimina excesul de faina). Punem la incins o tigaie si adaugam un sfert de pachet de unt (eventual mai punem si putin ulei) si bucatile de carne (este indicat ca initial sa punem saltimbocca la prajit cu salvia in jos, pentru a-si lasa cat mai bine aroma in unt). Tinem saltimbocca la sotat cateva minute pe fiecare parte, la foc viu, fara a acoperi tigaia cu vreun capac (doar cat sa-si schimbe carnea culoarea, sa se rumeneasca putin) apoi o scoatem din tigaie. Turnam 100 ml de vin alb sec peste untul cu faina ramase in tigaie, amestecam si lasam sa dea in cateva clocote, pentru a se lega, dupa care adaugam o lingura cu zeama de lamaie. Punem imediat si bucatile de saltimbocca si le lasam la foc potrivit timp de circa 5-10 minute. Din ingredientele retetei vom obtine patru portii (la servire, deasupra fiecareia vom turna putinul sos ramas in tigaie). Lectura optionala. Saltimbocca se poate face si rulata - saltimbocca alla Romana - (aducand usor cu frantuzescul cordon bleu), situtie in care prosciutto nu se mai usuca (iar mie si multor altora ne place ca prosciutto sa iasa usor crocant). Putem inlocui prosciutto cu ceva cat de cat asemanator, iar daca ne este peste mana sa cumparam salvie, o putem inlocui cu busuioc (nu este o improvizatie, chiar si italienii mai procedeaza astfel). Romanii nostri stabiliti in Italia stiu prea bine - unii probabil mai bine decat mine - ce este saltimbocca asta care apare de o buna vreme si prin meniurile restaurantelor romanesti, deci ar putea veni cu mai multe detalii, completari sau variante in functie de regiunea in care locuiesc.
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de friptura!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)