Tort egiptean cu nucă şi krantz

Felie de tort egiptean cu nuca si krantz (imaginea retetei)
Ingrediente reteta Tort egiptean cu nuca si krantz:
  • pentru cele patru foi de tort
  • 8 albusuri
  • 8 linguri faina
  • 8 linguri zahar
  • 16 linguri nuca macinata
  • pentru crema de vanilie
  • 8 galbenusuri
  • 8 linguri zahar
  • 4 linguri faina
  • 400 ml lapte
  • 200 g unt
  • pentru crema de frisca cu krantz
  • 200 g nuca
  • 400 ml frisca lichida
  • 200 g zahar
Tort egiptean cu nuca si krantz ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Pentru tortul egiptean facem patru foi pufoase subtirele, pe fiecare dintre ele punem un strat de crema de vanilie si un altul de crema simpla (din frisca amestecata cu krantz - adica zahar caramelizat cu nuca si apoi strivit), optional il ornam la sfarsit acoperindu-l cu o parte din acel krantz folosit la crema. Prepararea foilor tortului. Separam albusurile de galbenusuri si batem spuma opt albusuri impreuna cu un praf de sare. Cand albusurile si-au marit considerabil volumul, incepem sa adaugam treptat cele opt linguri de zahar si continuam sa mixam pana cand acesta se topeste integral. Atunci este timpul sa incorporam in bezea opt linguri de nuca macinata si cele opt linguri de faina (nici rase, dar nici cu varf). La compozitia foilor tortului egiptean este obligatoriu sa amestecam usor, cu miscari circulare de jos in sus, pentru a nu strica bezeaua de albusuri. Cum reteta tortului egiptean are patru foi, va trebui sa incercam sa impartim compozitia obtinuta in patru parti cat de cat egale. Intindem compozitia cu spatula (sau cu dosul unei linguri) pe o hartie de copt, incercand sa obtinem un cerc cu diametrul cam de o palma si ceva (este important sa folosim hartie de copt, altfel sunt sanse mari ca foile coapte sa se rupa atunci cand le vom desprinde de tava). Cocem fiecare foaie de tort egiptean la foc mediu (175-180 grade C) timp de aproximativ 15 minute (le introducem in cuptor doar dupa ce ne asiguram ca acesta este bine incins). Preparam krantzul inca de pe acum pentru a-i da putin timp sa se raceasca inainte de a-l folosi la crema si ornat. Punem la foc potrivit 200 g de zahar intr-o cratita uscata, iar atunci cand zaharul se topeste oprim focul si adaugam 200 g de miez de nuca. Amestecam si apoi turnam imediat zaharul caramelizat cu nuca pe o hartie de copt, asteptam pana cand se raceste si se intareste, dupa care il maruntim bine strivindu-l cu ajutorul unui sucitor (sau cum ne vine mai la indemana). Crema de vanilie a tortului egiptean este una clasica, folosita la foarte multe retete de torturi si prajituri. Punem cele opt galbenusuri intr-o cratita si le amestecam cu opt linguri de zahar, patru linguri de faina si 400 ml lapte (trebuie sa avem grija sa amestecam foarte bine, pentru a nu ramane cocoloase de faina care s-ar simti mai apoi in crema). Punem amestecul rezultat la foc si il tinem in jur de 20 de minute, amestecand foarte des (altfel s-ar prinde de fundul cratitei) pana cand ajunge la consistenta unei smantani mai groase. Atunci luam crema de vanilie de pe foc si o lasam la racit (acoperita cu o folie alimentara, pentru a nu face pojghita), dupa care ii adaugam un pachet de unt (aflat la temperatura camerei, nu scos atunci din frigider) si amestecam pana cand il incorporam. Prepararea cremei cu krantz. Batem spuma 400 ml frisca lichida (conform instructiunilor de preparare gasite pe ambalaj) si apoi ii adaugam krantul de zahar si nuca - daca dorim sa ornam la sfarsit tortul egiptean cu krantz, atunci punem in crema de frisca doar doua treimi din krantzul preparat. Asamblarea tortului. Intindem pe fiecare foaie de blat un strat de crema de vanilie, apoi peste acesta un strat de crema din frisca cu krantz, apoi asezam a doua foaie de tort si tot asa... La sfarsit, fie ornam tortul egiptean cu treimea de krantz pastrata, fie il ornam in functie de gusturi si imaginatie.
Tort egiptean cu nuca si krantz reteta
Lectura optionala. Pentru cei interesati de micile barfe din bucatarie, vroiam sa clarific putin lucrurile in legatura cu "krantz"-ul asta al tortului egiptean (a carui denumire recunosc ca ma depaseste, nu prea inteleg de unde si pana unde reteta a fost numita astfel, practic este un fel de "Prajitura Krantz" usor modificata si imbogatita cu inca o crema). Krantz-ului noi ii zicem astfel din ignoranta, pur si simplu l-am romanizat asa doar pentru ca acel crănţănit al caramelului pare sa aiba sens, insa "kantz" in germana inseamna "coroana" si, avand acea culoare aurie combinata cu bucatelele sticloase si stralucitoare, chiar te duce cu gandul la o prajitura incoronata, in special atunci cand prajitura kantz este taiata in bucatele rotunde si micute (am aflat si eu acest lucru de la o cititoare care locuieste in Austria, deci comentariile aflate la sfarsitul retetelor pot fi o sursa buna de informatii si ponturi).
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de torturi!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

3 comentarii:

  1. Buna.. Sambata am facut acest tort si a iesit foarte bun! Multumesc de reteta!:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Ma bucur sa aud ca reteta mea de tort te-a ajutat sa ai un week-end mai frumos - nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi fost sa dai gres :) Mersi si eu ca ti-ai facut timp sa-mi scrii si te astept sa mai testezi si alte retete.

      Ștergere
  2. Am primit numai laude pentru acest tort. Am dat putin chix la blat deoarece am amestecat spuma de bezea cu faina si nuca măcinată cu mixerul😁 si mi-au ieșit doua foi de blat. Asa ca am mai facut repede un blat de tort simplu (cel cu 5 oua) si am facut un tort înalt 😁frumos si delicios. Te-am recomandat cu drag.
    Elena T

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)