Ciorbă de văcuţă

Ciorba de vacuta in farfurie (imaginea retetei)
Ingrediente reteta Ciorba de vacuta:
  • 500 g carne de vita
  • o ceapa
  • un morcov
  • un ardei
  • un pastarnac
  • o bucata telina (cam 1/4)
  • 2 cartofi
  • 100 g pastai fasole
  • 100 g boabe mazare
  • o conserva rosii in suc propriu (circa 300 g)
  • o legatura mica leustean
  • ulei si sare
Ciorba de vacuta - toate ingredientele pentru reteta
Modul de preparare al retetei:
Dupa ce am incercat mai multe variante ale retetei ciorbei de vacuta, momentan varianta castigatoare mi se pare cea cu leustean, multe rosii si legume variate (pe locul doi se situeaza cea cu multa conopida si marar - reteta aici). Ciorba de vacuta ideala (ma refer la consistenta) mi se pare ca se obtine intr-o cratita de cinci litri (in conditiile in care folosim o jumatate de kg de carne si toate legumele din lista acestei retete). Punem carnea la fiert in niste apa rece in care adaugam o lingura de sare (pentru a se elimina sangele si a nu ni se innegri ciorba). Scoatem carnea atunci cand apa incepe sa fiarba si se formeaza spuma la suprafata, o clatim sub un jet de apa si o repunem la foc in doi litri de apa rece si o lingura de sare. Timpul de fierbere al carnii va fi mai lung sau mai scurt, in functie de varsta vitei de la care provine, noi vom sti ca este fiarta atunci cand furculita se infige cu usurinta in bucata de carne. In cea de-a doua apa in care a fiert carnea adaugam legumele tocate, adica telina, ardeiul, morcovul, ceapa si pastaile de fasole (putem apela la un mix de legume congelate, deja spalate si tocate) si punem oala la foc. In timp ce legumele fierb taiem bucatele/ cubulete carnea fiarta de vacuta si o punem inapoi in oala peste legume. Dupa aproximativ 15 minute adaugam doi cartofi curatati si taiati cubulete de marime potrivita si 100 g de mazare boabe. Continuam sa tinem ciorba de vacuta la foc pana cand cartofii sunt fierti (ii intepam din cand in cand cu o furculita, la fel cum am procedat mai devreme cu carnea). La final adaugam o cutie de rosii in suc propriu/ suc de rosii (sau rosii proaspete tocate) si mai lasam ciorba la fiert timp de inca zece minute, apoi o luam de pe foc si punem leusteanul tocat (sau orice alta verdeata ne place). Gustam si, daca mai este nevoie, ii adaugam sare (poate si putin piper). Optional, daca ni se pare ca ciorba de vacuta nu este suficient de acra de la rosii, ii mai putem adauga si o cana de bors (pe care am incalzit-o inainte).
Ciorba de vacuta de aproape (imaginea retetei)
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de ciorba!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

9 comentarii:

  1. Buna. Am facut ciorba si a iesit suuuper. Am primit si titlul de ,,regina ciorbelor" de la un mofturos. Ideea e ca eu o faceam aproximativ la fel, insa nu puneam sucul de rosii, care a imbunatatit decisiv lucrurile! Felicitari! Chiar ai ales reteta cea mai buna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. "Mofturosul" tau da titluri frumoase :) Eu ani de zile am fost convins ca "regina ciorbelor de vita" este cea cu conopida multa si marar si ca mai buna de atat nu se poate face. Am observat si eu ca uneori e nevoie doar de o mica modificare a unei retete pe care o tot facem... partea grea e sa gasim acea modificare, de cele mai multe ori o gasim din intamplare.

      Ștergere
  2. Uleiul pentru ce trebuie???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uleiul ar fi pentru cei care nu sunt multumiti doar cu grasimea lasata in ciorba de carnea de vita. Eu l-am trecut in lista cu ingredientele retetei alaturi de sare, fara sa specific cantitatea - practic fiecare "drege" ciorba dupa gust.

      Ștergere
  3. Buna, Robert!
    Ce fel de carne ai folosit la aceasta ciorba? Rasol?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Gabriela! Pentru ciorba de vacuta ar fi ideal sa folosim rasol, insa nu e neaparat obligatoriu.

      Ștergere
    2. Multumesc, Robert! Rasol am folosit si eu. A iesit o nebunie de ciorbita! Dupa ce a fiert cam 3-4 ore in total, chiar ma suparam daca nu iesea gustoasa :))

      Ștergere
  4. Am facut ciorbita de vacuta (vitel, de fapt) un pic ,,adaptata,,, fara pastai (am uitat sa cumpar), iar la final, la sugestia unei prietene aflate in vizita, am facut si zdrente dintr-un un ou batut cu cateva picaturi de otet (pt a le subtia). S-au mancat cate 2 portii de fiecare :D, multumesc pt reteta (sau,mai degraba, retete :) )!

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)